David Strängby trivs med att vara egenföretagare. Sedan i juni jobbar han heltid som hemmakock.
David Strängby trivs med att vara egenföretagare. Sedan i juni jobbar han heltid som hemmakock.

Gör vardagsrum till restaurang

Nyheter

– Jag titulerar mig hemma­kock. Jag åker hem till folk och lagar mat i deras kök. Det kan vara middagar, fester, bröllop…
Härryda-Posten har träffat David Strängby, som jobbar med att ta restaurangkänslan till vardagsrummet.

– Att laga mat är en passion. Jag hoppas mina kunder märker att den här killen verkligen bryr sig.
David Strängby, från Landvetter, tar en klunk kaffe till där han sitter på en restaurang utanför Göteborgs saluhall.
Idén att jobba som hemma-kock fick han på sitt tidigare jobb som kocklärare på gymnasiet i Kungälv. Eleverna skulle jobba med ung företagsamhet och David höll lektioner i att starta eget. Och inspirerades av ungdomarnas planer. Samtidigt fick han en hel del förfrågningar om att komma och laga mat på bröllop och liknande, från folk som visste att han var kock.

Finns intresse
För 1,5 år sedan gjorde han slag i saken och öppnade Davids mat- hemmakock och catering. Sedan i juni är det hans heltidsjobb. Och företagandet går bra, tycker han. Det finns intresse för hans tjänster.
– Folk orkar inte stå med allt i köket. När de har fest vill de vara med gästerna.
Att ha en egen kock i köket sticker också ut lite mer än att bjuda på cateringmat eller restaurangbesök.
– Det blir en liten extra krydda och ett bra komplement till att gå ut och äta.
En vanlig arbetsdag dyker David upp hos sin kund ungefär fyra timmar innan kalaset börjar. Med sig har han alla råvaror och de redskap som behövs. Krävs en glassmaskin eller fritös tar han med det.
David berättar att han och kunden alltid diskuterar vad som ska lagas, men att han har några olika trerätters menyer som han brukar utgå ifrån. Någon vanlig pastasallad med rostbiff blir det inte som bjudmat när han står som kock. Hellre då havskräftsoppa med alger, räkor och pepparrot.
– Det ska vara nåt extra. Som på en restaurang fast hemma.

Tar med servis
En middag är en helhetsupplevelse, enligt David. Han brukar ta med egna tallrikar för att få uppläggningarna fina och för varje rätt han serverar berättar han om varifrån ingredienserna kommer och vad det är han skapat.
– Det smakar bättre när man presenterar maten. Det handlar om att skapa stämning och ett bra helhetsintryck.
Att driva eget företag innebär mycket jobb. Ibland blir det stressigt, ibland finns det för lite att göra. I januari och februari är säsongen så sval att han funderar på att ta semester då.
Också under veckan är arbetet ojämnt fördelat. De flesta önskar kockbesök under helger och fredagar. De andra veckodagarna planerar han, pratar med leverantörer, sysslar med marknadsföring och letar fler kunder. 
David berättar att han alltid velat driva eget, även om det är mycket arbete ibland.
Någon gång skulle han vilja ha ett eget pensionat på Västkusten också.
– Men det ligger kanske tio år framåt i tiden.

  • Anna Mattisson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook