• Bilder: Adam Andersson

Hyllade seniorkocken: ”Det känns som att man har möjlighet att göra skillnad”

Mölnlycke

Han gick vägen från Ester Mosessons gymnasium i Landvetter till världsberömda restaurangen i Danmark. Nu är Jonathan Thorlin nominerad till årets seniorkock för sitt arbete på Rådahemmet i Mölnlycke.

Det är måndag förmiddag och arbetet med dagens lunch på
seniorboendet Rådahemmet är i full gång. Kocken
Jonathan Thorlin, 32, springer
mellan stekbordet och bänken där han för stunden hackar potatis. Den här dagen ska det bjudas på isterband, stuvad potatis, rödbetor och klassiska tillbehör. Det blir även kikärts-biffar med örtsås som vegetariskt alternativ. Till efterrätt blir det en drottningsoppa med jordgubbar och grädde.

– Måndagar är generellt lite enklare krubb. Inte så mycket krusiduller i och med att då startar vi upp veckan,
går igenom menyer och
sådana grejer, säger Jonathan Thorlin.

Matintresset tog fart

Han kommer ursprungligen från Göteborg, men i tidiga år styrdes skutan till Landvetter och därefter började Thorlin på Ester Mosessons gymnasium. Det var också där som det stora intresset för mat skulle ta fart på allvar.

– Jag var ganska skoltrött och ville gå en praktisk linje. Då blev det hotell och restaurang och någonstans där började väl mitt intresse för mat bara växa, säger Thorlin.

Några restaurangjobb inne i Göteborg skulle följa innan den första sejouren på Rådahemmet i Mölnlycke började. Thorlin fick jobb som kock på äldreboendet, men ett besök hos en kompis i Köpenhamn för tre år sedan tog honom in på ett helt nytt äventyr.

Tog chansen

Under många år hade
Jonathan Thorlin följt och insprirerats av restaurangen
Noma som med sina två
Michelinstjärnor klassas som en av världens bästa restauranger. Han bestämde sig för att försöka ta chansen.

– Jag gick dit och ställde mig på baksidan och väntade på att köksmästaren skulle komma ut. När han sedan gjorde det så frågade jag om jag kunde få praktik där,
säger Thorlin.

Efter ett mail till köksmästaren kom svaret ett par veckor senare.

– De får runt 10 000 mail varje månad av folk som vill göra praktik där, så att ens få svar kändes jättekul.

Stannade tre månader

Thorlin fick komma ned och prova i en veckas tid. Han tog ledigt från Rådahemmet och åkte dit. Efter att veckan
var över bad han om att få fortsätta, och det blev tre månader till på den världsberömda restaurangen.

– Jag åkte hem, hyrde ut lägenheten och var tvungen att säga upp mig här på Råda-
hemmet. Det var väl inte
optimalt eller önskvärt, men jag kände att jag inte ville missa den här chansen.

Vad känner du framför allt att du fick med dig därifrån?

– Struktur, organisation och sådana bitar. Recepten finns ju tillgängliga i deras böcker redan, men man tänker på arbetsflöde och tider. Man har ju sett många dokumentärer, men man hade inte riktigt förstått vilken maskin det är. Det var kul och jag lärde mig väldigt mycket, säger Thorlin.

Fick komma tillbaka

Efter Thorlins tre månader gjorde Noma ett gästspel i Tokyo och möjligheten för honom att följa med dit fanns aldrig riktigt. Då blev det naturliga valet att vända hem till Sverige och Göteborg igen. Efter ett tag bestämde han sig för att ringa upp Rådahemmet och fråga om han fick komma tillbaka. Svaret blev positivt och det är nog ingen-
ting som seniorboendet ångrar.

Nu har nämligen White Guide nominerat tio kandidater till att bli årets senior-
kock 2017. Bland de nominerade finns Rådahemmets Jonathan Thorlin.

– De ringde och sa att de skulle komma hit och prov-
äta för att vi eventuellt skulle bli nominerade. Normalt sett gör de oanmälda besök, men äldreboendet har undantag så därför hörde de av sig innan. De kom hit, beställde käk och ställde lite frågor. Det var såklart roligt och smickrande och är en fingervisning att vi gör någonting rätt även om det fortfarande är mycket som kan bli bättre och alltid är en lång väg att gå, säger Jonathan Thorlin.

Vinnare koras i höst

Thorlin blev nominerad och vinnaren utses i september i år.

– Jag har ingen aning om chanserna att vinna. De andra verkar vara väldigt duktiga.

Vad skulle du säga är dina styrkor som kock?

– Jag gillar att laga det mesta, men jag skulle väl säga min noggrannhet. Den kan dock både vara en fördel och en nackdel eftersom det ibland kan ta lite längre tid att vara just noggrann.

Vad är tjusningen med att vara just kock på ett seniorboende?

– Det är jättekul och jag har som avsikt att fortsätta med det här. Det kanske låter skitnödigt, men det känns som att man har möjlighet att göra skillnad. De flesta som bor här har ingen möjlighet att välja var de ska äta. Jag tycker det här är väldigt givande, säger
Jonathan Thorlin.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook