Bild: JENNY FÖRANDER
PÅ VÄG MOT RIKSDAGEN. Om Ellen Juntti (M) kommer in i riksdagen vill hon jobba för att barn inte ska bli misshandlade i sina hem. Hon vill att förskolor och skolor har handlingsplaner.

Från timeout till riksdagskandidat

Nyheter

För fyra år sedan tog hon paus från politiken. Nu gör Ellen Juntti comeback som kandidat till riksdagen.
– Ingen är mer förvånad än jag, säger hon.

Ellen Juntti beskriver hur hon höll på att trilla av stolen när hon blev utsedd till fjärdenamn på moderaternas lista till riksdagen.
– Jag hade väl rätt gärningsmannaprofil, skrattar hon och fortsätter:
– Jag är kvinna, det finns det i och för sig många, jag har ett yrke som moderaterna gillar och jag jobbar med brott mot barn.

Ellen Juntti har finska föräldrar och är uppvuxen i Tornedalen. Hon beskriver barndomstrakterna som att man kunde åka i timtal utan att stöta på en enda moderat.
– Det fanns bara sossar och VPK:are, säger hon.
När hon gick ut skolan 1977 var det lågkonjunktur och det fanns inte ett jobb att få.
– Jag hade tagit vad som helst.
I stället blev det flytt till Stockholm och Polishögskolan.
– Det var nog slumpen som gjorde att jag blev polis, men jag har inte ångrat det. Jag tror jag passar som polis. Jag är rak och ärlig och vågar säga ifrån, säger hon.

I hemmet i Tornedalen pratades det aldrig politik, men för föräldrarna var det väldigt viktigt att man skulle göra rätt för sig.
– Är man sjuk och inte kan jobba är det en sak, men är man frisk och kan jobba ska man göra det, säger Ellen Juntti.
När hon skulle rösta för första gången insåg hon att det var moderaternas politik som stämde bäst överens med hennes egna värderingar.
Avgörande frågor var att hon ville ha fler poliser och hårda straff för våldsbrott.
– Alla blir inte bättre av att sitta i fängelse men då kan man i alla fall inte gå runt och förstöra livet för andra människor, säger hon.

Ellen Juntti har jobbat som polis i 30 år. De senaste två åren har hon ägnat sig åt brott i nära relationer. Eftersom hon är en av få utbildade barnförhörsledare har hon fullt upp med barnutredningar.
– Visst är det jobbigt, ibland tänker jag att jag ska börja förhöra biltjuvar i stället, men samtidigt känns jobbet väldigt meningsfullt, säger hon.
Det är inte ovanligt att barnförhörsledare bränner ut sig.
– Man ska vara empatisk, men inte för empatisk. Ibland vill man bara ta en unge som har blivit utsatt för hemska saker i famnen och ta den därifrån, men i stället låter man barnet gråta färdigt och fortsätter förhöret. Mitt jobb är att utreda vad som har hänt.

Kommer hon in i riksdagen vill Ellen Juntti jobba för att barn inte ska bli misshandlade i sina hem. Hon vill bland annat att det ska finnas tydliga handlingsplaner på alla förskolor och skolor för hur personalen ska agera när ett barn berättar att det blir slaget hemma.
– Det första man gör på många förskolor är att ringa till gärningsmannen, vilket gör att hela polisutredningen är förstörd. Tanken är god, men resultatet blir att barnet tar tillbaka anklagelsen, fortsätter att bli slaget och aldrig mer vågar berätta för någon.

Ellen Juntti tycker också att man regelbundet borde informera skolelever om att de kan få hjälp om de far illa.
– Barn som ser mamma bli slagen blir rädda barn som sedan blir arga ungdomar. Kan man hjälpa dem räddar man också framtida offer.
Ellen Juntti har goda chanser att komma in i riksdagen. Gör hon inte det tycker hon ändå att det har varit en rolig och lärorik resa att kandidera.
– Jag tycker att det känns jädrigt häftigt. Jag kommer från Tornedalen, landet bakom Guds rygg, och om jag hade fått en fast anställning på Ica hade mina föräldrar tyckt att jag hade lyckats. Nu kandiderar jag till Sveriges riksdag.

ELLEN JUNTTI
Ålder: 51 år.
Bor: Landvetter.
Familj: Två tonårssöner, 15 och 18 år.
Jobb: Kriminalinspektör.
Aktuell: Kandiderar till riksdagen som fjärdenamn på moderaternas lista. Behåller moderaterna sina fyra mandat och ingen går om på personröster kommer Ellen Juntti in i riksdagen.

Alla artiklar inför valet 2010

Allmänt:
Tvillingar kandiderar för olika block
Intensiv tid för valsamordnare
Två valkretsar i årets val

Om riksdagskandidater från kommunen:
Jonny Nilsson (KD)
Karin Hansson (V)
Maria Kornevik Jakobsson (C)
Birgitta Eriksson (S)
Ellen Juntti (M)

Om partierna som ställer upp i fullmäktige:
Centerpartiet
Folkpartiet
Kommunpartiet
Kristdemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sportpartiet
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet

  • Jenny Förander
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det