Ralf Larson har själv konstruerat den öppningsbara glaskupolen över poolen i sitt hus. Baren är mest camouflage för den hiss som leder ner till uppfinningsrummet.

Uppfinnaren med högt i tak

Profilen

Helikopterplatta, öppningsbart glastak till poolområdet och en husägare full av berättelser om livet som uppfinnare.
HP har hälsat på i ett av Västsveriges lyxigaste hus.

Dörrskylten ser vanlig ut. ”Ralf o Tina Larson”. Sedan är det slut på vanligheter i det runda huset på udden vid Landvettersjön.
Ralf Larson, 66, visar omkring i hemmet som han själv varit med om att skapa och nu är på väg att sälja. Går in till poolrummet som ligger som husets kärna och vetter mot de flesta andra rum. Det öppningsbara kupoltaket av glas fångar solvärme både till poolområdet och till andra delar av hans hem. Plus att det släpper in sol från söder, in till det turkosa vattnet, solstolarna och den lilla baren.
– Jag ville ha en spansk känsla, slippa åka till Kanarieöarna, förklarar Ralf enkelt med sin milda, vänliga röst.

I baren står det mest tomma kaffekannor sedan Ralf helt slutat med alkohol och börjat sitt sunda leverne. Fast baren är hur som helst mest kamouflage. I mitten av den går en stabil varuhiss ned till den före detta helikopterhangaren, som fungerar som rum för uppfinningar sedan han gjort sig av med helikoptern.
Ralf pekar och visar. Går vidare till köket med sjöutsikt, matsalen och det nedsänkta vardagsrummet med öppen spis och stor soffa. Högtalarna ser ut att höra till en tv, men någon sån finns inte här. Storbildsskärmen i konferensrummet är perfekt för biokänsla.

I biljardrummet är allt mörkt och stilfullt med bokhyllor, rutig heltäckningsmatta och chesterfieldfåtöljer. Ångbastun med inbyggd dusch vetter mot poolen, det finns ett gym, ett badrum med bubbelbad och gästtoaletten har både badkar och bidé.
– Bidé är kanske inte så vanligt i ett hem, säger Ralf och ler sitt stillsamma leende.
I andra änden av huset ligger kontor på rad ända fram till konferensrummet, som har utsikt mot sjön, hans 1700-talstorp och en liten kräftdamm. Kräftor som Ralf och hans fru går förbi och tittar på ibland, men aldrig äter.
Ralf häller upp gröna smoothies, hans vanliga vegetariska kost, och slår sig ned på en av stolarna i konferenssalen. Medan vi gått runt har han nästan bara berättat om huset. Nu är det dags för berättelsen om mannen som sett till att det byggts: uppfinnaren och företagaren Ralf Larson.

– Kommer du ihåg professor Baltazar? Den är som hans maskin.
Ralf Larsson stoppar den lilla presentationsfilmen och förklarar med egna ord i stället. Det handlar om hans största uppfinning hittills: en maskin som förvandlar en 3D-ritning till en funktionabel, verklig pryl i titan. Tidigare kunde det tillverkas prototyper genom fräsning och svarvning, men genom hans idéer går sakerna att använda rakt av. Ralf skyndar iväg och hämtar några exempel på vad som tillverkats. En höftledskula, en del till en racingbil.
Hans maskin har använts av flyget, sjukvården; till och med Nasa har köpt maskinen för att kunna tillverka reservdelar på månen.
– Det är en uppfinning som gett mycket pengar, hjälpt många människor. Och är en kul produkt, säger Ralf med viss stolthet i rösten.

Under årens lopp har han hunnit uppfinna allt från sätt att få färgpulver att snabbhärda till pumpen länsman (som kom till sedan han lessnat på att ösa sina föräldrars båt) och en hissanordning för att lyfta in rullstolsburna människor i bilar. Totalt har han startat tio företag, varav två är börsnoterade. Han får en idé till hur ett problem ska lösas, skapar en produkt, tar patent på den och skapar ett företag kring idén. När allt rullar efter några år säljer han sitt företag och börjar med nästa. Ett kreativt och spännande sätt att tjäna pengar, förklarar han.

Nyfikenheten, problemlösarlusten och viljan att hjälpa har alltid funnits med. Ralf gick aldrig ut gymnasiet, men gick en distanskurs där han läste kemi. När han var 16 bodde han med sina föräldrar i en villa i Göteborg. Hans pojkrum var ett omgjort garage och bredvid det hade han ett laboratorium där skulle han göra labbar och experiment för skolan. Att bara syssla med läxor var dock rätt tråkigt. I hemlighet började Ralf tillverka raketer, som han sköt upp ibland. Han och en kompis höll på med en jättestor raket när allt plötsligt gick riktigt fel. Ralf provade raketbränsle i ett dragskåp när en gnista lirkade sig ut och antände en burk med sju kilo bränsle.
– Det var inte bara en knall utan wooof…! Säger Ralf och härmar hur elden, hettan och tryckvågen kom.
Han hann gömma sig bakom en dörrkarm och klarade sig märkligt bra, men håret tog eld och han fick ligga tre månader på sjukhus efteråt. Kompisen, som satt i rummet intill, slungades ur läsfåtöljen av tryckvågen, garagedörrarna föll till marken och skorstenen sprack hela vägen upp. Efter det lät grannföräldrarna honom inte leka med deras barn.
– De kallade mig gatans skräck.

Explosionen kunde ha satt stopp för Ralfs experimenterande, men det gick åt andra hållet i stället. Nyfikenheten och behovet av upplevelser ledde honom vidare. Samtidigt som han jobbade på samma färgfabrik som sin far utbildade han sig till kemiingenjör genom fem år i teknisk aftonskola och kom i kontakt med uppfinnare som ledde in hans tankar på mängder av olika spår.
Också när han till slut brände ut sig och förtidspensionerades funderade han på idéer. Nu har han ett nytt projekt på gång. Ett projekt som får honom att lämna specialhuset vid Landvettersjön och flytta till en by i Norge. På väggen i konferensrummet hänger en skiss till en fabrik som han ska bygga, men vad som ska ske där inne kan han inte avslöja. Det är hemligt än så länge.
– Uppfinningen är till för att hjälpa mänskligheten, den är värd att flytta för. Du kommer att se den på alla nyhetsprogram, säger Ralf.

Hur han ska bo är däremot inte hemligt. Möjligtvis lite oväntat. Från att ha haft elva rum och kök flyttar han och hustrun till en fyra rum stor, mörkbrun norsk hytte av rejält trä och med gräs på taket. Ralf nickar med ett försiktigt leende på frågan om detta är det nya drömhuset.
– Det är basic. Det behövs inte mer.

  • Anna Mattisson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det