Phra Bunchuang Kusalo är munk i meditationscentret. Att behärska inre meditationsteknik är svårt och tar tid. I dag anser han sig ha kommit långt i sin andliga utveckling. Bild: Susanna Rabén

Buddhisterna trivs i sitt nya hem

Nyheter

Det är mitten av mars, men våren bidar sin tid. I skogarna runt Eskilsby står en ensam Buddhastaty och spejar ut över omgivningarna. Härryda-Posten har besökt det buddhistiska meditationscentret Wat Buddha Udayana.

I bostadshuset på gården bor Phra Bunchuang Kusalo, munk i samfundet sedan åtta år tillbaka. Alla är välkomna till centret menar han, inte bara medlemmar.
– Buddhismen är inte bara en religion, det är lika mycket en kultur. Hit kan man komma för att lära sig mer om meditation eller om Buddhas sätt att tänka och vara. Men vill man komma hit och bara hälsa på så går det också bra, berättar Phra Bunchuang Kusalo.
I meditationssalen jämte bostadshuset luktar det fortfarande nymålat. Centret har fått hjälp med färg och byggmaterial från människor i trakten. Väggarna och taken i salen är vita. Längst fram finns ett altare med religiösa artefakter, rökelse och buddha­statyer. Jämte altaret har Phra sin meditationsplats. Det vilar ett lugn över lokalen. Wat Buddha Udayana tycks ha hittat sitt varaktiga hem.
Centret har i dag cirka 600 medlemmar, de flesta med ursprung eller koppling till Thailand.
Senast Härryda-Posten besökte samfundet var efter en svår brand 2007. Branden utbröt efter högtidsförberedelser i en av byggnaderna. En kvinna avled och flera personer skadades. Efter branden var församlingen i sorg.
Olyckan blev en av flera faktorer som fick Wat Buddha Udayana att flytta från de dåvarande lokalerna i Härryda industriområde. Tomten i Eskilsby, som de haft sedan ett par år tillbaka, känns därför som en positiv nystart.
– Vi bygger ut. Här ska vi ha en paviljong med kök. I den andra byggnaden finns möjlighet till stilla meditation. I skogen runt gården ska det dessutom finnas vandringsleder, säger Phra.
Pauli Paananen är utövande buddhist sedan två år och besöker centret nästan dagligen. Han säger att han brukar ha med sig mat till Phra, som enligt buddhistisk munktradition lever på gåvor från församlingen. Innan Pauli talar gör han en bugande gest mot Phra. Därefter berättar Pauli om vårens högtider, närmast det thailändska nyåret som firas 13 april.
– Framöver är det mycket att göra. Men det är väldigt roligt. Jag mår bra av att få hjälpa till. Buddhismen är en filosofi utan tvång, menar Pauli.
Den 25 maj firar de högtiden Visakha Bucha, till minne av de tre viktigaste händelserna i Buddhas liv; födelse, upplysning och den slutliga befrielsen. Då beräknas upp emot 600 personer komma till gården för att ta del av festligheterna.
– Det kommer bli en stor fest med dansare från hela Sverige, säger Phra.
Ute på gårdsplanen igen är vinden bitande. Pauli pekar mot den ensamma, meterhöga statyn.
– Vi ska köpa in en ny Buddhastaty som ska stå där. Men den ska vara nio meter hög.

  • Susanna Rabén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det