Bild: PETER GUSTAFSSONPÅ GÅNG. Hanna Ferm är bara 12 år, men har redan satt fart på musikkarriären.

Satsar på musiken

Kultur

Förra året vann Hanna Ferm en talangtävling och var topp tre i två till. Nu börjar tävlandet ge uppdrag. Och tolvåringen har redan sjungit i radion två gånger.

Hanna sjunger nästan jämt. Föräldrarna i huset i Pixbo får ofta be henne hålla igen för att de ska få lite lugn och ro.
– Jag tänker inte på att jag sjunger. Det bara i finns i mig och kommer ut. Jag har alltid tyckt att sjungandet är min grej, säger hon.
I juli förra året tävlade Hanna med Loreens låt Euphoria både på Hönö, där hon vann talangtävlingen, och i Strömstad där hon slutade tvåa.
Efter det har hon fortsatt ställa upp i talangtävlingar. Men det börjar röra på sig även när det gäller uppdrag. Två gånger har hon varit gäst i P4 Göteborg. Hon har varit med i Jalles Revy och sjungit i Flunsåsparken där det lär bli fler framträdanden i sommar. Dessutom ska hon sjunga på invigningen av Partille cup, den stora handbollsturneringen.
– Det går jättebra. Fluns-åsparken är en bra park att uppträda i.
Senast gjorde hon ett sponan-uppträdande på Mölnlycke-
loppet som hon själv sprang.
– Jag älskar att sjunga live, älskar att stå på scen.
Oftast sjunger hon på engelska. Men Manoras Astronaut studio i Mölnlycke har även spelat in en låt med svensk text som Hanna skrivit själv.
– Petter och Martin i studion är väldigt bra människor som tänker som jag. De vill ha ett långsiktigt samarbete med mig, säger Hanna.
Den svenska låten är ett steg från de covers hon oftast sjunger. Som Hurt av Christina Aguilera, Euphoria och liknande, sångmässigt utmanande ballader.
– Jag har flera låtidéer men vill gärna skriva mer som de låtar jag oftast sjunger. Det ska vara en bra melodi och så älskar jag att sjunga ut.

Utvecklas snabbt
Hon skriver med gitarr och tar även gitarrlektioner på Kulturskolan. Dessutom är hon med i en av Råda församlings körer och tar lektioner en gång i månaden hos sångpedagogen Marie Jakobsson på Star ljuva toner.
Hanna spelar upp den skiva hon spelat in som ett pris i en talangtävling. Hon lyssnar ganska kritiskt hemma i vardagsrummet och med tanke på henne ålder är det inte konstigt att det hänt mycket med hennes röst bara det senaste halvåret.
– Jag har utvecklats jättemycket. Sedan är jag aldrig nöjd.

Ovanligt djup
Hon har sin styrka i i det lägre registret. Där finns ett djup som få tolvåringar har.
– Jag har lite svårare när det blir falsett, men jag kan sjunga höga toner bra om jag tar med mig lite av djupet in i de ljusare partierna.
Hon visar upp en pokal hon vunnit i en tävling, en trådlös mick och berättar om en gratis videoinspelning som var ett annat pris. En av tävlingarna var öppen för hela Sverige och hade 150 sökande.
Även om det finns fler tävlingar att vinna går skolan och kompisar i första hand.
Musikalisk är målsättningen just nu att utvecklas.
– I sommar ska jag på True Quality camp. Där träffar jag andra musikbarn och sjunger och får lektioner och tränar koreografi. Det är väldigt roligt att träffa nya kompisar med samma intresse.

  • Peter Gustafsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det