Bild: PETER GUSTAFSSONVIDEOINSTALLATION. Lena Bergendahl växte upp i Pixbo. För tio år sedan gick hon ut Hulebäcksgymnasiet. Nu återvänder hon till sin hembygd och ställer ut sin konst i Nemeshallen. ”Det känns roligt att vara tillbaka”, säger hon.

Återskapar norrskenet

Kultur

Lena Bergendahl växte upp I Pixbo. Nu återvänder hon till Mölnlycke med en utställning där hon bland annat filmat sitt försök att återskapa norrskenet.

På en videofilm gör två kenyanska kvinnor upp eld för att få rök. Sedan projiceras ljus via prismor på röken.
Det hela är ett försök att återskapa norrsken. Metoden är hämtad från naturvetenskapliga experiment från 1700-talet. Kvinnorna är väldigt fokuserade, precis som vetenskapsmän.
Det är något rogivande med att titta på filmen som spelas upp i en loop i Nemeshallen i kulturhuset. Även om norrsken kanske är en av de svårare sakerna att försöka skapa på egen hand. Det är som en slags bildernas alkemi.
– Jag har aldrig sett norrsken själv och det är nog en fördel, säger Lena Bergendahl.
Det har gått några år sedan hon gick ut från Hulebäcksgymnasiet. Efter det har hon gått en förberedande konstskola på Öland och sedan läst fem år på Kungliga konsthögskolan. De senaste tre åren har hon arbetat som konstnär.
– Det är kul att vara tillbaka i Mölnlycke, säger hon.
Hon skickade in en ansökan om att få ställa ut här för ett par år sedan och blev glad när det blev klart med utställningen.

Naturen blir konst
I huvudsak jobbar hon med video och film, ibland med ljudkonst. Både själv och i samarbete med Jennifer Rainsford och Rut Karin Zettergren.
– Min konst är ofta observationer av naturfenomen och processer där naturen är inblandad. Jag använder naturkunskapen och modifierar den, säger Lena Bergendahl.
En annan av totalt tre tv-apparater i rummet visar hur hon skapar molnliknande formationer i havet med hjälp av mjölk, vatten och karamellfärg.
– Det är samma metod som de använde i många science fiction-filmer på 70-talet. Det blir som en slags undervattensskulpturer. Men då har de använd mer stilla miljöer som vattentankar. Havet är mer rörligt, berättar Lena.

Inspelat i Kenya
Alla filmerna är inspelade i Kenya där hon jobbat tidigare och hämtat inspiration från samarbeten med lokala filmare.
– Jag har jobbat mycket med att hitta olika effekter och har experimenterat mig fram.
Några fotografier visar ljusformationer där hon återigen försökt få fram norrskenseffekter.
– Jag har utgått från en gammal rapport där författaren beskriver norrsken väldigt målande. Att läsa den texten var lite som att titta på film, säger Lena.
Resultatet är abstrakta ljusmålningar eller ljusskulpturer.
– Alla färger och former i bilderna är analogt skapade, med ljus och färgfilter.
I Nemeshallen finns även fotografier och en egenkonstruktion av laterna magica. Detta för att visa hur bilder kommer till. Till projektorn hör foton med förstoringsglas som hålls upp framför ett berg och bilden i förstoringsglaset blir upp och ner.
– Jag ville jobba med fotografier också eftersom rummet är så ljust. Oftast visar jag mina videofilmer i mörka rum.
Utställningen pågår fram till den 20 juni.

  • Peter Gustafsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det