Folklivsforskaren Dan Korn är hemma på en snabbvisit i Mölnlycke. I föräldrahemmet får han avnjuta sin mammas hembakta kanelbullar.

Dan Korn prisas av Svenska Akademien

Kultur

Blev pastor Kejne förgiftad av en apelsin eller var det i själva verket hans osunda leverne som till slut blev hans död?
Det vet folklivsforskaren, författaren och rabbinen Dan Korn som har grävt i fallet i flera år. Nu prisas han av Svenska Akademien för sin forskning.

Dan Korn är uppvuxen i Mölnlycke men bor sedan flera år tillbaka i Manchester i Storbritannien. I år tilldelas han Axel Hirschs pris av svenska Akademien, framför allt för sin bok Kejne – Verkligheten bakom 1950-talets rättsröteaffär. Boken utreder pastorn Karl-Erik Kejne, som bland annat framlade anklagelser om hemliga homosexuella prostitutionsligor som hölls om ryggen av samhällets toppskikt.
– I mitt arbete kom jag fram till att den bristande rättsäkerheten i 1950-talets Sverige som Kejne målar upp i själva verket var ren masshysteri. Den påstådda korruptionen och skandalerna är överdrivna, säger Dan Korn.
Han har dessutom forskat kring Karl-Erik Kejnes död, och funnit att Kejne var en överarbetad man som gärna självmedicinerade sig med både alkohol och droger.
– Kejne påstods ha blivit förgiftad av en apelsin. Nog dog han i sviterna av en förgiftning. Men det var de facto så att han söp ihjäl sig, berättar Dan Korn.

Ett ärofyllt pris
Axel Hirschs pris tilldelas en författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt värde”. En stor ära givetvis, samtidigt som 120 000 kronor i prispengar ger honom större frihet att arbeta med sitt författarskap.
– Min förläggare ringde från Stockholm förra veckan och berättade att jag fått brev från Akademien. Det känns väldigt roligt. Jobbet jag lagt ner på boken har inte i närheten betalat sig i pengar.
Att forska kring Kejneaffären är bara ett av Dan Korns många projekt. Redan som barn intresserade han sig för människor som levde mot rådande samhällsnormer. Som elvaåring lånade han sin första sockenbok om Mölnlycke och började intervjua personer på bygden.
– Jag cyklade runt i kommunen och besökte folk, skrev ner visor och tog upp sägner, berättar Dan Korn.

Läste till rabbin
Den första boken – Folkkultur – kom ut när Dan Korn var 19 år gammal. Som 22-åring släppte han På Böggda som blev en stor framgång och bidrog till att han kunde försörja sig som skribent. Men teologiintresset smög sig på vid sidan av folklivsforskningen. I samma veva flyttade han till Israel för att läsa till rabbin.
– Jag kommer från en judisk familj, men är själv mer traditionell än mina föräldrar. I dag jobbar jag som rabbin i Manchester och trivs mycket bra med det, säger Dan Korn.
Rabbin, författare, journalist, fotograf och sjubarnsfar. Mölnlyckesonen har många strängar på lyran. För närvarande skriver han på en bok om svenskhet och normer:
– Jag sparkar åt vänster och höger kan man säga. Åt politiskt korrekta som anpassar sig till döds, men också åt ett visst parti på den motsatta kanten.

  • Susanna Rabén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det