Bild: PETER GUSTAFSSONBYGGER MOLEKYLER. Ines, Elvin, mamma Marie och Disa Eriksson bygger vattenmolekyler på Solbackens förskola som fick Grön flagg i torsdags.

Grön flagg för Solbacken

Nyheter

Grön flagg, 100 procent nöjda föräldrar och förskolans dag.
I torsdags hade Solbackens förskola tre anledningar att fira.

I torsdags hissades den gröna flaggan på Solbacken i Landvetter för att markera att förskolan uppfyllt stiftelsen Håll Sverige rents kriterier för grön flagg.
Det betyder bland annat att barn och lärare har arbetat med att uppfylla sina målsättningar inom ett särskilt tema. På Solbacken (som drivs av kyrkan i Landvetter) har det handlat om vatten.
– Vi har jobbat med det här temat i ett och ett halvt år. Vi började med att stänga av vattnet när barnen skulle tvätta händerna. Det startade en diskussion om vad vatten är, var det kommer ifrån, vad gör vi med det, berättar Gudrun Öhlander, förskolechef på Solbacken.

Har experimenterat
Sedan har pedagogerna och barnen jobbat med vatten i alla former. Det har gjort experiment med sött och salt vatten, gjort is och kollat vad som flyter. De har gjort utflykter till sjön och ån. Dessutom har de byggt vattenbanor på förskolans uteplats.
– Vi har pratat om mat och allt som innehåller vatten. Vi har vävt in vatten i alla möjligt, säger Gudrun Öhlander.
Arbetet föll Håll Sverige rent i smaken och stiftelsen gav beröm för ett kreativt sätt att fånga barnens intresse.
– Vi fick verkligen barnen, och även personalen, engagerade. De ville hela tiden lära sig mer. Jag kan varmt rekommendera det här arbetssättet. Nu är alla taggade att börja med ett nytt tema.
När flaggan hissades i torsdags gjorde förskolan verkligen skäl för namnet. Det var sol i backen, fullt med barn och anhöriga. Fika med vattenmeloner och gurkor, kaffe och dopp.
Nu har 13 av kommunens 40 förskolor, kommunala och privata, grön flagg.
– Vi var den första fristående förskolan i kommunen som fick det och det känns också bra,
säger Gudrun Öhlander.
I samband med att Solbacken firade sin utmärkelse fanns även ytterligare en anledning till fest, nämligen det landsomfattande högtidlighållandet av förskolans dag som firades för 30:e gången. Det betydde bland annat sång och fika i solskenet.

Alla föräldrar är nöjda
– Vi har drop in för familjer så att de kan titta på vår utställning och prova några av våra experiment, säger Gudrun Öhlander.
Och som om det inte var nog hade Solbacken ytterligare en anledning att fira. De hade nämligen 100 procent nöjda föräldrar i kommunens brukarundersökning (se artikel intill).
– Det känns jättebra. Det är fint att vi kan driva en förskola och ha ett bra samarbete med föräldrarna, säger Gudrun Öhlander.

  • Peter Gustafsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det