• Susanna Rabén
    Vilsen kisse. Josh hittades i Göteborg den 22 augusti, okastrerad och utan chip-märkning. "Men han är väldigt tam, så han har absolut bott hos någon", säger Malin Nöjd.
  • Vilsen kisse. Josh hittades i Göteborg den 22 augusti, okastrerad och utan chip-märkning. "Men han är väldigt tam, så han har absolut bott hos någon", säger Malin Nöjd.
  • Susanna Rabén
    Fått nytt hem. Lille Jiggly Puff lämnades i en tygbur tillsammans med sina två syskon och sin mamma. Nu har Jiggly Puff hittat ett nytt hem och ska flytta inom kort.
  • Susanna Rabén
    Söker nya ägare. Malin Nöjd tillsammans med Nova. Den avmagrade honkatten var högdräktig när hon kom till djurskyddsföreningen. Snart födde hon fyra friska ungar som alla har flyttat till nya hem. Men Nova väntar fortfarande på en omplacering.

Många katter saknar hem

Mölnlycke

31 katter och två kaniner bor på Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke just nu och stallarna är fulla. Dagligen ringer människor som hittat övergivna eller bortsprungna djur.
– Vi söker hela tiden nya hem till djuren, säger djurvårdaren Malin Nöjd.

Det låter som lånat ur filmen Aristocats, men det hände i Mölnlycke för bara några veckor sedan. En hel kattfamilj hade lämnats i en tygbur utomhus när de hittades och togs med till Göteborgs djurskyddsförening.

– Som tur var hade de mat och vatten i buren, säger djurvårdaren Malin Nöjd.

Nu bor kattfamiljen på djurskyddsföreningen och väntar på att få komma till nya hem. En av kattungarna kommer nyfiket fram, nosar, kurrar och stryker sig mot handen. En annan unge är blyg och gömmer sig bakom en filt. En tredje ligger i ett hörn och betraktar på håll. Kattmamman håller ett vaksamt öga på sina små medan de blir fotograferade.

I dag har två av ungarna blivit tingade, men mamman och den sista av ungarna väntar fortfarande på nya hem.

– Det brukar vara lätt att bli av med kattungar, men vuxna katter är svårare. Det finns en del katter som har suttit här ganska länge. De har det bra här, men samtidigt kan de inte aktiveras på samma sätt som i ett vanligt boende, så det är inte så bra i längden, säger Malin Nöjd.

– Men förr eller senare hittar vi hem även åt dem. Om de inte är väldigt sjuka, för då händer det att vi måste avliva dem.

Hjälper andra djur

I 140 år har Göteborgs djurskyddsförening tagit emot katter som av olika anledningar kommit bort eller som saknar hem. I dag hjälper de även andra smådjur, så som kaniner, hamstrar och marsvin.

– Vi tar emot vanvårdade djur och hittedjur. En del djur har blivit dumpade och andra har gett sig av hemifrån och har ingen chipmärkning eller id-tatuering.

När djuren kommer till Göteborgs djurskyddsförening får de sitta i karantän för att fastställa att de inte bär på någon sjukdom som kan smitta de andra djuren.

De första tio dagarna är djuren polisens ansvar, men där­efter övergår de i djurskyddsföreningens ägo varpå en jakt efter nya ägare börjar.

– När vi blir kontaktade av någon som är intresserad av en katt försöker vi matcha ihop rätt ägare med rätt djur. Vissa katter klarar inte av att vara innekatter till exempel, och en del katter är känsligare än andra. Men när vi väl har hittat en matchning bokar vi in ett möte för att se hur djur och ägare fungerar tillsammans.

Hur många av de djur som kommer till er hittar tillbaka till sina ursprungliga ägare?

– 98 procent hittar inte hem igen. Men den här sommaren har vi haft ett otroligt uppsving, där sju katter har hittat hem till sina ägare. Men de katterna hade id-märkning.

Viktigt märka djuren

Ett chip eller en tatuering är en bra försäkring om man vill behålla sin katt menar Malin Nöjd.

– Det går egentligen inte att säga vilken metod som är bättre eller sämre än den andra. Huvudsaken är att de är märkta så att vi kan spåra ägarna till djuren.

Förekommer fenomenet sommarkatter fortfarande?

– Jag har jobbat här i fyra år nu och jag har aldrig fått ett samtal om någon som har åkt ifrån sin sommarstuga och lämnat kvar katten där. Däremot förekommer det året om att folk flyttar från sina hus och lämnar katten där. Men en anledning till att det är mer runtspringande katter den här tiden på året är att vårens kattungar blivit könsmogna och är på jakt efter en partner. Dessutom är det många kattmammor som kör iväg sina halvvuxna kattungar utanför reviret och lämnar dem där.

  • Susanna Rabén
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det