• SIKTAR HÖGT. Sportpartiets Jan Inge Forsberg uppmanar väljarna att rösta olika i riksdagsvalet och kommunvalet. "I kommunvalet ska man lägga sin rösta på det parti som man har störst förtroende för när det gäller att göra något bra för Härryda kommun", säger han.

Sportpartiet siktar högt

Politik

Inför förra valet startade Sportpartiet från noll och hade ett par månader på sig. Ändå knep SP ett (nästan två) mandat i kommunfullmäktige.
Nu har partiet en helt annan organisation och siktar på fyra mandat.

Förstanamnet Jan Inge Forsberg tar emot i Renews lokaler i Mölnlycke fabriker. Företaget har han byggt från grunden, precis som Pixbo och Sportpartiet.

– Jag är van att gå mot strömmen och genomföra saker som ingen annan tror på. Och när jag ger mig in i något brukar jag slutföra det. Om man är driftig, vågar pusha fram sin idé och tror på det så kan man nå långt, säger Jan Inge Forsberg.

Startade partiet

Något han bevisat många gånger vid det här laget. Som inför valet 2010. Han pratade med andra politiker och sa att det behövs en evenemangshall i Mölnlycke. Ingen verkade intresserad. Jan Inge sa att då får han väl starta ett eget parti och trots att få trodde på honom klubbades den nya arenan igenom i kommunfullmäktige i december förra året.

Och målet är såklart fler idrottshallar, motionsslingor och cykelvägar, allt som underlättar för Härrydaborna att röra på sig och få bättre hälsa.

Inriktningen gör att Sportpartiet fått kritik för att vara ett enfrågeparti.

– Det var vi också inför förra valet, men nu har jag varit med i politiken i fyra år och lärt mig spelet och hur det fungerar så nu kan vi lyfta fler frågor.

Simhall viktigast

De viktigaste frågorna rent konkret är en egen simhall i Härryda kommun, en idrottshall i Landvetter och en fortsatt satsning på entreprenörskap. En större satsning på skolan ligger också högt på listan.

– Alla partier pratar om att de vill satsa på skolan, men i verkligheten vill de inte satsa mer pengar. Ska man satsa och höja kvaliteten så kostar det. Vi vill se till att vi har de bästa lärarna, de bästa rektorerna och den bästa kurslitteraturen.

Hur ska ni finansiera den satsningen?

– Vi kommer att få prioritera och ta pengar från mindre viktiga saker, ta till exempel ”konstverken” i våra rondeller, där finns kostnader att spara in, säger Jan Inge Forsberg.

Han brinner för att unga ska få möjlighet att aktivera sig, både rent fysiskt med idrott och med jobb.

– Alla som söker sommarjobb ska kunna få det av kommunen. Även företagen måste våga ta in ungdomarna. För egen del har jag anställt 37 ungdomar som jobbat på Renew i sommar.

När det gäller sporthallen i Landvetter ser Jan Inge helst en multisportanläggning, gärna med en ny ishall. En ishall kan kombineras med en simhall eftersom värmen som kommer från isaggregaten kan värma vattnet i bassängen.

Även äldres rätt till fysisk aktivitet och kortare köer inom vården är frågor som lyfts på Sportpartiets program inför valet.

Hoppas nå hela kommunen

Vid valet 2010 lyckades Sportpartiet i första hand få med sig Mölnlyckeborna, nu har de fått gensvar i hela kommunen och har namn från Landvetter och Hindås på valsedeln.

– Vi hoppas på två mandat i den västra valkretsen och ett i den östra, det blir tre mandat. Får vi fyra är det jackpot. Och om vi ska göra oss hörda i kommunfullmäktige måste vi vara fler, säger Jan Inge.

Han hoppas att det blir jämnt mellan blocken så att vågmästarrollen öppnar sig för Sportpartiet.

– Det är det vi hoppas på så att vi får en större möjlighet att påverka.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det