• LEIF LUNDVALL
  VINNARE. Hindåskillen Marcus Lindgren sprang hem första upplagan av Skogsmaran på Vildmarksleden som nu är upprustad i ett 2,5 år långt EU-stött projekt. "Jag gav allt och jag är jättenöjd. Det ligger i tiden med långlopp och utmaningar så detta är nog ett lopp som kan locka många framöver."
 • LEIF LUNDVALL
  VINNARE. Hindåskillen Marcus Lindgren sprang hem första upplagan av Skogsmaran på Vildmarksleden som nu är upprustad i ett 2,5 års långt EU-stött projekt. "Jag gav allt och jag är jättenöjd. Min taktik var att inte släppa någon före mig helt enkelt men det var jättejobbigt och jag var väldigt trött på slutet."
 • LEIF LUNDVALL
  UTSLAGEN. Lasse Jönsson från Hindås var helt slut men nöjd efter målgång. "Det var en fantastisk bana men sista milen var jobbig. Jag hade hoppats på under fyra timmar men jag missade det med fyra minuter."
 • LEIF LUNDVALL
  LÄTTA STEG. Sofia Mattiasson vann damernas mara på 3.20.35 och blev piggare ju längre loppet höll på. "Det här är nog det bästa lopp jag gjort. Det kändes som ett lätt maraton och en skön långloppsmorgon i fin terräng."
 • LEIF LUNDVALL
  SPRANG FEL. Sara Eén från Partille går in för löpningen, nu med två små barn hemma, och kom tvåa i damernas mara. "Det var en jättefin bana och vilket kanonväder. Jag sprang fel som så många andra men allt känns bra ändå."

En mara mellan Skatås och Hindås

Löpning

Vildmarksleden har upprustats under ett par år och i lördags var det efter ungefär fyrtio års uppehåll åter dags att springa maraton från Skatås i Göteborg. Löparna passerade Kåsjön, Härkeshult, Härskogen och Gransjöås och det efterlängtade målet var i Hindås.

– Det var otroligt lyckat. Vädret var underbart och banan var fantastiskt fin, säger Hans-Owe Sjöö från byalaget Hindås Kommunalförening och en av initiativtagarna till upprustningen.

Även projektledaren för Vildmarksledens upprustning Jan Erik Höglund var nöjd med dagen och maratonloppet.

– Det var ungefär 110 som sprang och de allra flesta var positiva. Nu ska vi utvärdera det hela för att se om det blir någon fortsättning nästa år.

Vann på hemmaplan

Först i mål var 31-årige Marcus Lindgren som tävlar för hemmaklubben Hindås SK. Tiden var 3.10.28.

– Jag kommer från Hindås men bor i Göteborg så i dag var det kul att kunna springa hem till mamma och pappa. Jag känner till spåret väl, min ambition var att vinna i dag. Gillar man att springa i terräng är detta ett perfekt lopp. Jag är imponerad av vilket jobb de gjort med leden, säger Marcus som träningssprungit banan innan.

Marcus tävlar också i skidor för Hindås SK som tillsammans med Göteborgs SK arrangerade maran.

– Nu satsar jag på Vasaloppet. Det ska bli kul för jag har inte åkt det sedan jag var 18, säger Marcus Lindgren.

Svårt att hitta rätt

Första dam i mål var Sofia Mattiasson från Hönö. Hon såg nästan oberörd ut på slutkilometern.

– Det var jätteroligt och jag piggnade till ordentligt efter tre mil. Så fin terräng har jag nog aldrig sprungit i. Leden var fantastisk men markeringarna var jättedåliga och jag fick stanna flera gånger för att jag var osäker på vägen.

Även tvåan, Partilletjejen Sara Eén, var nöjd med sin tävling.

– Detta var mitt första maraton och det kändes helt okay fram  till trettio kilometer. Banan var jättefin men jag sprang för långt för jag sprang fel vid Härskogen. Men jag hade inte vunnit ändå, säger Sara Eén.

Hindåsbon Lasse Jönsson var trött efter loppet som tog dryga fyra timmar. Han låg länge och pustade ut i målgången.

– Jag tog det lugnt i början men efter tre mil tog benen slut. Men det var roligt och jag hoppas verkligen det blir fler maratonlopp på Vildmarksleden. Det var en fantastisk gemenskap på banan och alla var glada och hjälpsamma, säger Lasse Jönsson.

Kramp på sista milen

Hindås Kommunalförening som verkar för Hindås samhälle och värnar om invånarnas miljö, fritid, service och arbetsplatser var en av idékläckarna till att arrangera ett maratonlopp. Ordförande Hans-Owe Sjöö sprang själv och kom i mål efter drygt fem timmar.

– Det gick bra men jag hade kramp sista milen. Det var härlig stämning utefter banan och det är så roligt att vi springer i mål här eftersom Vildmarksleden är så nära förknippad med just Hindås.

Skogsmarans återkomst blev alltså lyckad i det fina vädret. Det var självklart många trötta ben men de flesta var förvånansvärt fräscha i målområdet. Det enda smolket i glädjebägaren var att många sprungit fel och klagade på för dålig utmärkning av banan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det