• Bilder: PETER GUSTAFSSON
    INNEBANDY. En teatergrupp från kulturskolan spelade upp improviserad teatersport under invigningen av utställningen om hembygd i Nemeshallen. Gruppen delades upp i två lag som skulle gestalta något, i det här fallet innebandy. Snabbast fick poäng.
  • MED I UTSTÄLLNINGEN. Elin Karlsson, 14 år, från Mölnlycke berättade att hon trivs bäst i stallet och det ser hon som typiskt för sin hembygd. Kompisen Emilia Carneby Lager valde sitt rum hemma.

Hembygd berör unga

Utställning

När Emilia, 14 år, tänker på hembygd tänker hon på sitt rum. Kompisen Elin tänker på stallet.
Båda är med i utställningen Hembygd – någonstans i Sverige.

Utställningen innehåller bilder, texter och filmer och handlar om hur unga människor ser på sin hembygd.

”Hembygd för mig är där jag gjort allt första gången. Första skoldagen, första gången i högstadiet. När jag åkte moppe första gången, träffade de första kompisarna… Alla minnen. Att jag har min plats och vet var grejerna finns”, berättar en av ungdomarna i utställningen.

Bakom projektet står Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Jerker Andersson. De har rest runt i hela landet och träffat unga med olika bakgrund, intressen och förutsättningar. De började 2011 och har intervjuat, fotat och filmat i små orter och i stora städer.

– Det är viktigt att unga människor får säga sitt om det samhälle vi lever i. Hembygden är en bra utgångspunkt. Det här är ett sätt att få dem att bli mer engagerade och delaktiga, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Hon är journalist, socionom och kulturproducent.

– Vi ville ta reda på hur unga ser på sin hembygd, vill de förändra något? Vill de bo kvar? Det visade sig att väldigt många vill bo kvar, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Rätt i tiden

Hon var tidigare inblandad i det uppmärksammade projektet Killar.

– Det här med hembygd tycker jag ligger helt rätt i tiden. Det finns krafter som försöker snäva in hembygden och tala om att det ska vara på ett visst sätt. Vi har fått ett väldigt stort gehör och det finns väldigt många frågor. Vem har rätt att definiera hembygden annan än varje person.

Utställningen ger människor från olika platser en chans att mötas på samma arena.

– Jag tycker att det når alla åldrar och jag skulle vilja uppmana alla att besöka utställningen. Det handlar inte bara om det gamla, det finns även frågor om att ha en öppen hembygd, är alla välkomna?

Skildrar egen hembygd

Ungdomarna har också på egen hand fått göra skildringar. Innan utställningen kom till Härryda kommun åkte en pedagog ut och träffadde lokala ungdomar, allt för att ge utställningen här en regional förankring.

– Jag valde den plats där jag trivs bäst. Stallet i Tahult. Jag är där två gånger i veckan och där är jag välkommen och det är snälla människor där, säger Elin Karlsson, 14 år, från Mölnlycke.

Emilia Carneby Lager valde sitt rum hemma.

– Där kan jag vara mig själv och jag är där alla dagar. Där trivs jag bäst och där kan jag göra egna saker, säger hon.

Under vernissagen i onsdags var det fullt med ungdomar i Nemeshallen. Bland annat spelade en teatergrupp från kulturskolan upp korta, improviserade stycken.

– Tanken var att det skulle vara lite som en flashmob, säger dramapedagogen Pernilla Klockars.

På plats var även konstnären Negar Shekastehband och Mölnlycke fotoklubbs ungdomsgrupp.

Utställningen är Västarvets turnéversion av en större utställning som finns på historiska muséet i Stockholm. Det finns även en hemsida.

På kulturhuset i Mölnlycke finns utställningen kvar fram till den 7 december.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det