• Bild: PETER GUSTAFSSON
    PERSONLIG TRÄNARE. Eddy Bengtsson visar två kunder på gymmet hur en övning ska göras.

Harmonisk Eddy blir El Gringo

Profilen:

Eddy Bengtsson växte upp i Landvetter. Han var mobbad, blev brottare och trasslade sig fram i livet.
Nu utstrålar han energi, driver ett gym och dyker snart upp i tv-rutan som gladiatorn El Gringo.

Mobilen plingar till.

”Ta med träningskläder”, sms:ar Eddy Bengtsson inför intervjun.

”Måndag nio till tre är jag på gymmet. Bring your best game! Mohahahahah!”

Jag tar min sparriskropp till Trivsamt hälsocenter på Fjällgatan i Göteborg och är redo för ett helvetespass. Väl där räddas jag av gong gongen eftersom Eddy är upptagen med att instruera gäster som tränar.

– Jag hade tänkt ge dig en grym träningvärk, säger han.

193 centimeter Eddy Bengtsson går runt mellan klienterna, sjunger med i låtarna som spelas i gymmets högtalare och tjötar. Han peppar en division 2-fotbollsspelare som tar ett förmiddagspass.

– Kom igen! Hur många andra i tvåan tror du tränar så här hårt? Du tränar hårdare än alla andra i tvåan. Hur många ens i allsvenskan tränar så här, säger Eddy.

Fotbollsspelaren gör några extra upphopp på en pall och sjunker till slut ihop i en hög på golvet.

Har koll på kunderna

Eddys mobil ringer, han fixar det samtalet samtidigt som han tar tid på en övning. Han verkar känna igen alla som kommer till gymmet och har alltid en kommentar över, pikar en kille om ett favoritlag i fotboll. Själv håller han på Blåvitt och har en West Ham-tröja på väggen.

Två av besökarna känner inte varandra men tränar ihop.

– Gymmet ska vara det det heter. Tidigare var det många byggare som dopade sig som tränade på gymmet som låg här, säger Eddy.

Till slut får han en lucka och vi sätter oss i en soffa vid entrén. Hans liv är späckat med historier som lätt skulle kunna bli en bok, något han också funderat på. På något sätt lyckas han alltid hamna i nya sammanhang och situationer som få andra får chansen att prova i livet.

I mars dyker han till exempel upp i Gladiatorerna i TV4. Han har fått namnet El Gringo.

– Jag blir den första feta Gladiatorn, ha ha. De ville väl ha en stor stark sjöbjörn. Men jag gillar karaktären jag fått, jag har ju blå ögon och det blir effektfullt när utmanarna stirrar på mig. Jag var lite obekväm i början, men sedan märkte jag att jag kunde göra barnen i publiken glada. Jag hoppas att folk kommer att gilla det de ser och att jag får fortsätta.

Är i toppform

Han får inte avslöja något, men det är svårt att se utmanarna ta sig förbi en explosiv före detta OS-brottare som även tävlat i MMA. Inte minst med tanke på att han är i toppform igen och nyligen vann SM-guld för oldboys i tungvikt i brottning.

– Jag är ju mer van vid kamp än de andra gladiatorerna.

Han har haft väldigt roligt under inspelningarna.

– Det blir som en bubbla. Jag var där i tre veckor. Men det är jobbigt, sliter mycket på kroppen. Vi spelade in från åtta på morgonen till tolv, halv ett på kvällen.

Tränar du mycket?

– Varje dag. Jag kör på gymmet, brottas och boxas och en del MMA. Jag är lite sugen på att prova det igen.

Förra gången slutade den karriären med att han knockades av en ryss så illa att käken bröts på fyra ställen. Dessutom bröt han näsan och fick hjärnskakning med en blödning i huvudet.

– Det är ändå en egotripp som är svår att överträffa. När du går in i en bur för en fight, publiken jublar och de spelar Snart skiner Poseidon (Blåvitts låt).

Den där smällen var i november 2012. Nu har kroppen läkt och Eddy har hunnit bli 35 år.

Vi backar bandet till hans uppväxt i Landvetter. Då bodde han med sin pappa. Mamman var ute ur bilden på grund av tablettmissbruk.

– Jag var tjock som barn och blev mobbad. Det var lätt att provocera mig och jag hamnade ofta i problem. Jag var praktiskt lagd och hade inte så bra förutsättningar för att bli duktig i skolan. Jag slogs mycket.

De flesta killarna spelade fotboll och Eddy började i Landvetter IS, men det var inte hans grej.

Brottningen började han med som sexåring. I början hjälpte det inte honom undan problemen i skolan.

– Jag bytte från Lunnaskolan till Landvetterskolan och jag minns att jag tänkte att jag måste sluta slåss. Det blev bättre, men slutade inte.

Flyttade till Majorna

När han gick i fyran flyttade pappan ihop med en kvinna i Majorna och tog Eddy med sig. Han fortsatte gå i Landvetterskolan ett tag, men till slut blev det ohållbart och han bytte till en skola i stan där han också tränade brottning mer eller mindre varje dag.

Som ung var han känd som den stora brottartalangen i Sverige. Det blev en lång rad SM-guld, men han fick aldrig riktigt till det i något av de två OS han var med i.

Den första delen av sin brottningskarriär avslutade han först som 27-åring, men satsade på comeback till OS i London. Den misslyckades och i maj 2012 slutade han definitivt.

Första gången Eddy slutade brottas hade han egentligen de bästa åren framför sig. Men omställningen blev för stor. Han gick in i en djup depression. Han tröståt pizza och godis. 120 kilo muskler antog snabbt en slappare form. Som mest vägde han 185 kilo.

Eddy isolerade sig. Kronofogden jagade honom på grund av obetalda räkningar. Det gick så långt att han till slut stod på Älvsborgsbron och skulle hoppa. Men tanken på hans son fick honom att promenera hem igen och välja livet.

Vill vara föredöme

Allt det där känns väldigt främmande när man möter Eddy i dag.

– Jag har jobbat väldigt mycket med mig själv. Jag vill vara en bra pappa, en bra sambo och ett bra föredöme.

Nuförtiden fokuserar han på sitt gym som han ägt i ett par år. Sedan har han hoppat på enskilda uppdrag. Till exempel har han tränat Frölunda indians ishockeyspelare under för­säsongen. Han har ett uppdrag som ambassadör för Friends som jobbar mot mobbning på gång.

Dessutom åker han runt och föreläser. Ofta hos idrottsföreningar. Det kan handla om hans liv, om mobbning eller droger.

– Titta på kokain. Det har blivit den nya arbetardrogen. Vad fan ska folk behöva sån skit för, alkohol, droger eller doping. Inget blir bra. Alla som jag sett dopa sig mår pyton, speciellt efter karriären. Det blir väldigt självdestruktivt.

– Jag kunde valt fel så många gånger. Men det går alltid att välja om och välja rätt väg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det