”Det kändes som att det borde ligga ett bryggeri här”

Bryggeri

Det var intresset för matlagning som fick Daniel Granath att börja brygga öl.
Nu växer Poppels bryggeri med 100 procent i halvåret. Mest säljer de i Mölnlycke.
– Det är härligt att det finns någon slags lokalpatriotism. Folk i Mölnlycke vet att vi finns här, säger Daniel.

Daniel Granath hade bryggt öl hemma i flera år när han stötte ihop med Tomas Kaudern och Thomas Fihlman på Porterfestivalen i Göteborg 2011. Där föddes idén om att starta ett eget bryggeri.

– Vi letade bland vänner och bekanta efter fler som ville vara med och investera. Det skulle vara personer som inte hade något krav på avkastning utan såg det som ett hobbyprojekt. Totalt är vi 15 ägare, berättar Daniel Granath.

En av delägarna var bekant med Mikael Dugge Engström som gav dem en rundtur på Dugges ale- och porterbryggeri. Han hjälpte dem också att få kontakt med en leverantör i Kina där Dugges hade köpt sin utrustning.

– Jag höll på att studera till inköpare och hamnade i valet och kvalet om jag skulle satsa på det eller starta bryggeri. Bryggeritanken blev lite för svår att motstå. Min praktik på utbildningen blev att köpa in bryggeriutrustning från Kina för en miljon, berättar Daniel Granath.

Föll för fabriksmiljön

I jakten på en lämplig lokal i Göteborgsområdet fastnade de för Mölnlycke fabriker.

– När man går i den här gamla fabriksmiljön känns det som om det borde ligga ett bryggeri här. Dessutom var hyresvärden Wallenstam villig att bygga om lokalerna och kommunen har varit lätt att ha att göra med, säger Daniel Granath.

Från början döpte de företaget till Poppelmans bryggeri, men efter en hotande rättstvist valde de att byta namn till Poppels.

– En av delägarna var avlägsen släkting till en Poppelman som hade Göteborgs första bryggeri, men det fanns en släkting i Stockholm som hette Poppelman och inte ville att namnet skulle förknippas med öl. Vi hade kunnat kriga i rätten, men han var advokat i materialrätt och namnet var inte det viktiga för oss. Nu är vi väldigt nöjda med att vi bytte namn till Poppels. Det är ett bättre namn och vi kan ändå behålla vår historia.

Intresse för matlagning

Intresset för matlagning avspeglar sig i Poppels ölsortiment. De ska finnas en öl som passar oavsett vad du lagar för mat. På etiketterna står det vilken typ av mat ölen passar till.

– Vår första öl var en Brown Ale som passar till husmanskost. Vi visste att vi skulle släppa den lagom till jul och ville ha en öl som stod pall för den feta julmaten. Den skulle vara kraftfull men ändå lätt. Sommarens varmaste dag satt vi i en lägenhet i Göteborg med gardinerna neddragna och åt julbord för att testa om ölen funkade.

Smak av vinbär

Poppels har sju olika sorters öl ute på marknaden. Där­utöver gör de vissa tillfälliga utgåvor, som en dubbel IPA som lagrats på ekfat med whiskeysmak eller en på röda vinbär insamlade i Mölnlycke.

– Vi har en produktgrupp som provar fram nya smaker på ett litet bryggverk så när vi brygger i större skala vet vi ungefär hur det kommer att bli. Vi har nästan uteslutande blivit positivt överraskade, det blir ofta bättre när vi brygger större mängder, säger Daniel Granath.

Det har gått knappt två och ett halvt år sedan den första ölen släpptes och företaget växer snabbt. Sedan starten har de köpt nya tankar två gånger, men ska de kunna utöka mer måste de flytta till större lokaler.

– Nästa gång vi utökar blir det ett större kliv, då köper vi dubbelt så många tankar. Helst skulle vi vilja få nya, större lokaler i samma hus, säger Daniel.

APA på systemet

60 procent av deras öl säljs via System­bolaget, resten säljs till restauranger. Hittills har den sålts i åtta butiker i Göteborgsområdet i deras lokala sortiment, men 1 mars började Systemet sälja deras APA (American Pale Ale) på sitt fasta sortiment i 200 butiker. Deras IPA (India Pale Ale) kommer att säljas på 80 bolag.

– Det hade varit jättekul att komma utomlands, men vi har inte haft den kapaciteten. Mölnlyckeborna dricker upp allt vi kan producera, säger Daniel Granath.

Även om det har varit mycket slit ibland ångrar han inte att han valde att satsa på bryggeriet.

– Det har varit en jättehäftig resa att starta ett företag inom ett område som ingen av oss jobbat med tidigare, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det