• Bild: JENNY FÖRANDER
    HÄNGER PÅ HÅLLNINGEN. Den som har en dålig hållning gör av med mycket energi i onödan, anser Stefan Waltersson som driver Seminoff sport och rehab i Hindås.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Med hela kroppen i fokus

Hälsa

Framåtroterade axlar och ett framskjutet bäcken.
Stefan Waltersson behöver inte många sekunder på sig för att konstatera att jag har en del att jobba med när det gäller hållningen.

När jag tittar in på Seminoff sport och rehab i Hindås har de sista flyttlådorna just anlänt från Göteborg. Sedan Stefan Waltersson och hans familj flyttade till Hindås i november har han haft mottagning på två ställen men från och med nu är det bara Hindås som gäller.

– När folk inte fick en tid i Göteborg kom de ut hit i stället. Mina klienter kommer från alla möjliga håll så för de flesta gör det ingen större skillnad. Nu är jag här på heltid och det verkar fungera.

Bland klienterna finns flera styrkesportare som får hjälp med sina träningsupplägg. En av dem var armbryterskan från ensamheten, Heidi Andesson, som tog dubbla VM-guld 2014 efter att Stefan hjälpt henne med träningen.

– Innan dess hade hon ”bara” tagit ett VM-guld per år.

Stefan Waltersson tävlar själv i styrkegrenen Sveriges starkaste man och har varit tränare åt en kille från Göteborg som tävlar internationellt i World strongest man.

Vanligt med ont i ryggen

De flesta av klienterna är dock helt vanliga människor som har problem med onda ryggar och axlar eller vill träna upp sig efter en skada.

– Ungefär 30 procent av mina klienter är idrottare. Det blir en kombination av att jag kollar igenom kroppen och ger dem förslag på hur de ska träna.

Han tycker att det fokuseras alldeles för lite på fysisk grundträning inom svensk idrott.

– Amerikanska fotbollsspelare i USA tränar 20 procent på planen och 80 procent grundträning för att öka sin fysiska prestanda och för att undvika skador. Svenska fotbollsspelare lägger vanligtvis nästan all träningstid på planen.

Stefan Walterssons intresse för träning väcktes när han gick på mellanstadiet och fick ett hemmagym av sin pappa. När han var i 20-årsåldern öppnade en bekant ett gym och Stefan blev riktigt biten.

– Det var många kompisar som började träna. Jag tränade på gym två timmar om dagen i början och hade lätt för att utvecklas.

Letade utmaningar

För 15 år sedan började han jobba som personlig tränare men så småningom kände han att han behövde nya utmaningar.

– Det var lite för enkelt, alla som kunde träna kunde man alltid få att träna lite effektivare. Jag ville hjälpa dem som av olika anledningar inte kunde träna, säger Stefan.

Han började pendla till Stockholm för att utbilda sig inom kinesiologi, läran om rörelse. Med hjälp av muskeltester kan en kinesiolog hitta obalanser i kroppen som kan ge upphov till både fysiska och psykiska problem.

Av bara farten utbildade han sig till undersköterska också och fick chansen att jobba deltid på neurologen på Sahlgrenska samtidigt som han hade sin egen mottagning.

– Det var väldigt lärorikt att få vara med när de gjorde hjärnröntgen och olika neurologiska tester.

Dåligt med dålig hålling

När Stefan Waltersson möter en ny klient börjar han alltid med att göra en hållningsanalys för att se vad det är han har att jobba med. Att dras med en dålig hållning ödslar mycket energi i onödan.

Idealet är att tyngdpunkten ska vara som en rak linje från huvudet ned till fötterna. Stefan tar de folkslag som bär stora vattenkärl på huvudet som exempel. Genom att inte dra bak mina axlar ordentligt får jag själv en alltför framåtlutad hållning där vikten hamnar en bit framför fötterna.

– Huvudet väger tio kilo och när den vikten hamnar framför kroppen blir det en extra belastning på ryggen. Har man en taskig hållning bär man på mycket onödigt, säger Stefan.

Han fortsätter med att testa hur mina muskler arbetar i olika riktningar. Genom att identifiera blockeringar och obalanser i kroppen och behandla dem går det att få kroppens muskler att samarbeta mer optimalt. Efter en kort stunds töjningar är det som att overksamma muskler plötsligt har kommit till liv och jag redan har blivit mycket starkare.

Att många människor har problem med onda ryggar och nackar menar Stefan Waltersson beror på att vi sitter alldeles för mycket.

– Vi sitter och äter frukost, sitter till jobbet, sitter på jobbet och de som ibland åker till gymmet sitter ner i maskiner och tränar. Sen kommer vi hem och sitter ner innan vi går och sover. Det är vanligt att vi rör oss för lite och för enformigt. Kroppen är gjord för att användas, säger Stefan.

Blev irriterad

Han skickar gärna med sina klienter råd om hur de ska förändra sin livssituation för att de själva ska kunna förbygga skador och andra problem.

– När jag själv tränade och fick någon behandling brukade jag fråga vad jag skulle göra för att inte problemen skulle komma tillbaka. När de svarade att jag skulle vila och komma tillbaka om jag fick ont igen blev jag irriterad, jag ville ju veta hur jag skulle göra för att inte hamna där igen. Man vill ju ha skötselråd.

Stefan Waltersson jobbar även som företagsmassör och tillsammans med sin sambo Josefin Brander har han börjat med utomhusträning för dem som vill hänga på.

– Josefin har varit utsedd till Sveriges starkaste kvinna och har ett världsrekord i marklyft och ett svenskt rekord i tyngdlyftning. Det blir stationsträning med däckvält, att dra slädar och andra styrkegrenar, säger Stefan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det