• Bild: PETER GUSTAFSSON
    DESPERATA. Ashraf Jafari och Anki Leifsdotter har överklagat Migrationsverkets beslut att skicka hem honom till Afghanistan. "Det skulle vara att skicka honom till en säker död", säger Anki.

Utvisas med osäker metod som grund

Mölnlycke

Ashraf Jafari är ett ensamkommande flyktingbarn som bott hos Anki Leifsdotter i Mölnlycke i drygt ett år. Enligt vad hans mamma berättat för honom är han 16 år gammal.
Nu har Migrationsverket beslutat att han ska utvisas till Afghanistan. Myndigheten anser att han är 18 år. Detta grundat på en handröntgen.

Anki Leifsdotter och Ashraf Jafari från Afghanistan är förtvivlade.

– Jag är deprimerad och orolig. Det känns hopplöst, säger Ashraf.

Sedan utvisningsbeskedet från Migrationsverket kom förra året har de kämpat för att Ashraf ska få stanna i Sverige.

– Det är förfärligt. De kan inte skicka tillbaka honom dit. Han har inga föräldrar där och det är att skicka honom till en säker död. Även om han skulle vara 18 år är han ändå ensam, säger Anki.

Enligt Ashraf dödades hans pappa av talibanerna eftersom han var kristen. Efter det flydde mamman och hennes fem barn till Pakistan.

Nu har det gått tre år sedan Ashraf lämnade sin familj. Han har inte haft någon kontaket med dem. Om han skickas tillbaka till Afghanistan finns alltså ingen släkt, inte någonstans att ta vägen.

Tillsammans har Anki och Ashraf överklagat beslutet om utvisning till förvaltningsrätten, där de fick avslag, och nu till kammarrätten som är deras sista chans.

I dag ska de två på ett möte med Migrationsverket som vill planera hans hemfärd till Afghanistan.

– Det är förfärligt, säger Anki.

Till vardags går Ashraf på Hulebäcksgymnasiet och det gick bra till en början. Men efter beskedet om att han kan komma att utvisas har han tappat mycket av sin kraft. Han går till skolan, men mår dåligt. Han skär sig i armarna.

– Ibland tappar jag hoppet om livet, säger han.

Han har uttryckt tankar på att han ska rymma om han ska skickas tillbaka.

– Jag vet inte vad jag gör om det blir så, säger han.

Han är ett av tre ensamkommande flyktingbarn som bor hos Anki i Skogenområdet i Mölnlycke.

– Jag är i grunden sjukpensionär men kände att jag ville göra någonting. Det är ett bra sätt att göra nytta och samtidigt göra något för mig själv.

För cirka två år sedan tog hon emot det första ensamkommande flyktingbarnet. Ashraf kom till henne i januari 2014.

– Det är så fin kille. Skötsam och snäll och alla tycker så mycket om honom. Jag förstår inte varför han inte kan få stanna, säger Anki.

När Ashraf varit hos Anki i Mölnlycke några månader ville Migrationsverket utreda hans ålder. Han har inga ID-handlingar eller något pass vilket är det vanliga med ensamkommande flyktingbarn. Enligt Ashraf är han i dag 16 år.

Migrationsverket begärde en tandröntgen och en handröntgen. Enligt tandröntgen är han över 15 år. Mer kan de inte säga eftersom han inte har fått några visdomständer.

Enligt handröntgen är han 19 i alla fall 18. Men handröntgen är en omdiskuterad metod. Enligt experter finns en felmarginal på cirka fyra år åt vardera hållet.

Sveriges radio har tidigare avslöjat att Migrationsverket inte följer Socialstyrelsens rekommendation när det gäller åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. En barnläkare ska vara med. Men endast i ett drygt tiotal av 350 fall har det gått rätt till.

Ingen läkare har träffat Ashraf. En psykolog har gjort bedömningen att han inte är vuxen. Kuratorn på skolan säger samma sak.

– Det är en bedömning som jag delar, jag som bor med honom och känner pojken, säger Anki.

Migrationsverket har inte träffat honom.

– Nu behandlar de honom som vuxen. De struntar i att han är ensam och att pappan är mördad, säger Anki.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det