Arkivbild: PETER GUSTAFSSON
FJOLÅRSKRÄFTOR. Här är tre kräftor som fångades i ån i Mölnlycke centrum under förra årets fiske. När Råda sportfiskeklubb summerade antalet som drogs upp var det färre än tidigare. Nu blir det en paus.

Inget kräftfiske i centrum i år

Mölnlycke

Råda sportfiskeklubbs kräftfiske i ån i centrala Mölnlycke har varit en succé de senaste åren.
Man i år är det ont om kräftor och det blir bara fiske i Rådasjön och Stensjön.

I slutet av augusti förra året lottade Råda sportfiskeklubb ut krätfiskeplatser under tre kvällar. Bland annat längs ån som rinner genom centrala Mölnlycke.

Just de platserna är väldigt populära och det blir lite av en folkfest då hela familjer, släkt och vänner samlas och väntar på att vittja burarna.

– Första kvällen fick många mycket kräftor, men andra och tredje kvällen såg vi en kraftigt vikande mängd kräftor. Därför tar vi ett uppehåll som en fiskevårdande åtgärd så att beståndet får växa till sig, säger Råda sportfiskeklubbs ordförande Stefan Andersson.

Har fiskats hårt

Tidigare år har det varit mängder med kräftor men nu har inte återhämtningen varit lika bra. Det är också en kort sträcka som fiskats hårt. Därför begränsas alltså fisket till Rådasjön och Stensjön.

– Det är ju väldigt trevligt för dem som fiskar om de får många kräftor, säger Stefan Andersson.

Nu är det så att fiskerätterna i centrum är privata och de som har rättigheterna kan fortfarande fiska på sin mark. Men Råda sportfiskeklubb hoppas att även privatpersonerna inser behovet av återhämtning och ligger lågt med fiskandet i höst.

Sportfiskeklubben fiskar med jämna mellanrum upp kräftor och placerar ut dem så att beståndet ska vara jämnt runt hela sjön och i ån. Nu har man inte planterat in några nya kräftor i ån i centrum.

Det beror mycket på att Råda sportfiskeklubb och alla andra kräftfiskare väntar på hur det blir med kommunens planer på att muddra sträckan för att öka genomflödet av vatten.

Men det är ännu osäkert om och när kommunen genomför den åtgärden.

Ån ska muddras

– Men när de gör det kommer det att ta fem år innan kräftorna återhämtat sig. Det är ett ganska omfattande ingrepp från Massetjärn till bron vid p-huset, säger Setfan Andersson.

Det ska muddras, breddas, träd ska bort och det ska byggas en kulvert för dagvatten parallellt med ån som ska leda dagvattnet dammar intill den lilla parken vid rondellen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det