Överlevande berättade om Hiroshima

Mölnlycke

Reiko Yamada överlevde Hiroshima.
70 år senare besökte hon Hulebäcksgymnasiet och berättade om sina hemska upplevelser.

Det var Nätverket Fredsam, ett nätverk av fredsföreningar i Göteborg, som bjöd in gäster från Japan för att berätta om Hiroshima och även kärnkraftsolyckan vid Fukushima.

Göteborg är enda staden i Sverige som besöks men gästerna hann med ett besök i Mölnlycke och Hulebäcksgymnasiet. Där hade skolans FN-grupp samlats i ett klassrum för att lyssna på en av få kvarlevande från kärnvapenbombningen av Hiroshima 1945.

Reiko Yamada var 11 år när bomben föll. Nu är hon 81 och pigg trots att hon haft sköldskörtelcancer.

Först visade hon en dokumentärfilm som spelades in precis efter bomben. Outhärdliga bilder som fick Hule­bäckseleverna och skolchefen Egil Gry att vända bort blicken.

Planet såg vackert ut

Med hjälp av tolk läste Reiko Yamada sedan upp sina minnen som hon antecknat, men som hon också minns i detalj som om det var i går, berättar hon.

– Jag var på skolgården. Det var en brännande sommarsol den 6 augusti. Plötsligt ropade en pojke ”titta, en B29”. Jag såg ett silverfärgat flygplan som glänste på himlen och jag tänkte att det var vackert.

Sedan bländades hon av en vit blixt.

– Jag började springa mot skyddsrummet, men det kom en våg av varm luft och blåste omkull mig. Skyddet var fullt av människor. Sedan kom det ett svart, radioaktivt regn, berättar Reiko Yamada.

Hon och andra överlevde tack vare att skolan låg ett par kilometer från centrum där atombomben sprängdes.

Förödelsen hon mötte efteråt var total. Överallt låg döda och skadade människor. Brända. Håret bortsvett.

Hennes pappa befann sig en kilometer från nedslagsplatsen och genomborrades av glassplitter. När han kom hem var han täckt av blod. Glasbitar kom ut ur hans hud i många år och till slut dog han av lungcancer 20 år efter bomben.

Runt 100 000 människor uppskattas ha dött omedelbart eller inom ett par timmar efter bomben. Ungefär lika många har senare avlidit av strålskador.

Många får ännu cancer

Det finns fortfarande en tydlig effekt på äldre överlevande, vilka drabbas av cancer eller högt blodtryck oftare än jämnåriga från andra delar av Japan.

Reiko Yamada blev en ”Hibakusha”, vilket betyder en som överlevt atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. De enda två atombomber som använts i krig.

Under hela sitt vuxna liv har hon arbetat för förbud mot kärnvapen – 2014 talade hon i FN.

– Det är viktigt att berätta. Det är inte många kvar. De flesta är döda eller för gamla, andra vill inte berätta, säger Reiko.

Under denna resa har hon bland annat varit i Finland och Sverige.

– Atombomber är djävulens vapen, avslutar hon sin berättelse.

Osamu Saito berättade också om sina upplevelser för eleverna. Han är läkare och specialiserad på att behandla människor som drabbats av atombomberna.

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima reste han dit för att som frivillig hjälpa offren. Han berättade om hur olyckan drabbat befolkningen och om sambandet mellan kärnvapen och kärnkraft.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det