• Bilder: PETER GUSTAFSSON
    GER UT BOK. Johan Eklöf är en av sveriges främsta fladdermusexperter. Här vid ån i Mölnlycke där han tycker att det borde finnas rätt gott om fladdermöss.
  • Bild: Jens Rydell
    UT PÅ JAKT. En brun långöra ger sig ut på jakt efter föda. En fladdermus kan fång cirka 3 000 myggor på ett dygn.
  • FASCINERANDE. Här är Johan Eklöfs och Jens Rydells nya bok om fladdermöss. Ett mångfacetterat djur. I USA har de räknat ut att om alla fladdermöss dog ut skulle det kosta 30 miljarder att bespruta alla grödor mot insekter som annars äts av fladdermössen. Detsamma gäller i Sverige. En fladdermus kan äta cirka 3 000 myggor per dygn. Så det är bra att ha demi trädgården.

Ger ut landets första bok om fladdermöss

Böcker

Tidigare fanns ingen populärvetenskaplig bok om fladdermöss i Sverige.
Detta har Johan Eklöf från Mölnlycke och Jens Rydell ändrat på.

Johan Eklöf växte upp i Råda Portar och sedan vid Wendelsberg där fladdermöss trivs väldigt bra. Det blev också så att hans liv handlar väldigt mycket om fladdermöss. Han är en av landets främsta experter och doktorerade i zoologi med inriktning på fladdermöss 2003.

Första boken i Sverige

Nu har Johan och kollegan Jens Rydell skrivit en bok om det fascinerande djuret. ”Fladdermöss i en värld av ekon” är namnet.

– Det har varit jättekul att skriva boken. Det är ändå ett ämne som man kan och nu fick vi chansen att skriva den första boken i Sverige och presentera fladdermöss för människor, säger Johan Eklöf.

De har pratat om att skriva boken i många år.

– Jag hade Jens som hand-
ledare på universitetet och när jag doktorerade kom det upp. Nu var det dags. Jag sa till honom att jag ansvarar för texten och du för bilderna, berättar Johan Eklöf.

Bilder från fältet

Bilder fanns det gott om eftersom Jens Rydell fotat fladdermöss i många år.

– Dessutom har vi varit ute och tagit nya, säger Johan Eklöf.

Och det är unika bilder tagna ute på fältet.

– Det händer att man tillbringar en vecka på en plats för att få en enda bild. Ibland får man åka hem utan en bild och ibland kan man ta flera bra bilder samma kväll.

Boken är fylld av bilder och fakta, men det finns även myter och folkliga berättelser om fladdermöss.

– Det har varit en utmaning att begränsa sig. Det finns hur mycket som helst att berätta. Dessutom har jag lärt mig nya saker under arbetet.

Som vad?

– Deras ekopendling är inte så statisk utan väldigt flexibel, de kan ändra sina ljud och är mångsidigare än jag trodde.

Nu hoppas Johan och Jens att biblioteken köper in boken och att det växande intresset för fladdermöss ska göra att den får ett långt liv.

– Det känns som att intresset ökar hela tiden. Det finns en Face-bookgrupp med 700 medlemmar. Det är alltid fullt på mina guidningar, säger Johan.

Han är ofta ute på skolor.

– Och i går var jag på Universeum och pratade i samband med halloween. Barn är alltid nyfikna, men jag kan berätta samma saker för vuxna eftersom många inte vet så mycket om fladdermöss.

Intresset växte i Costa Rica

Egentligen halkade Johan in på fladdermöss av en ren slump. Han läste biologi och fick chansen att söka en doktorandtjänst. Han lockades av att följa med på en resa till Costa Rica och studera fladdermöss.

Sedan var han fast. De senaste åren har han varit egenföretagare. På sommarhalvåret blir det många fladdermusinventeringar runt om i landet. Ofta i samband med byggande av till exempel vindkraftverk som drabbar fladdermössen hårt.

Utöver det håller han föredrag och är guide för grupper.

– Om du frågat mig för några år sedan hade jag nog inte trott att det skulle gå att leva på fladdermöss. Men nu gör det faktiskt det. Vi är väl en handfull i Sverige, säger Johan Eklöf.

Johan Eklöf har skrivit böcker tidigare. En handlar om djurens evolution, en är en barnbok om fladdermöss och ”Rimfrost i den bästa av världar” har ett poe-tiskt anslag. För ett par år sedan släppte han en skönlitterär roman med namnet ”Poängsystemet för struktur och livskvalitet”.

Ett annat skrivprojekt är en spänningsroman med en fladdermusforskare i huvudrollen.

– Men nästa bok kanske blir en bok om myterna kring fladdermöss. Det finns fler historier än jag trodde. Helt klart har vi inte skrivit vår sista bok om fladdermöss.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det