• Bild: JENNY FÖRANDER
    ÖVER FÖRVÄNTAN. Anna Wallins första år som senior har gett större framgångar än hon vågade hoppas på. Nu tränar hon vidare för att nå ännu längre nästa säsong.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Ser tillbaka på ett lyckat år

Orientering

Hon var beredd på ett tufft första år som senior, men lyckades överträffa alla förväntningar.
Lagom till O-ringen i somras hittade Anna Wallin, 21 år, sitt livs form och kom tia i elitklassen.
– Jag vet att det är en lång bit kvar men någon gång vill jag springa ett VM, säger hon.

Anna Wallin har vuxit upp med orientering och var för några år sedan en av Sjövalla FK:s talangfulla ungdomar. Under gymnasiet trappade hon ner, men för ett par år sedan kom motivationen tillbaka.

– Jag sökte in på orienteringsgymnasiet men tackade nej till att komma på intervjun. Jag vet inte varför, kanske för att jag inte ville flytta hemifrån. Under gymnasiet satsade jag inte så jättemycket men sista året blev jag lite peppad igen och insåg att det är det här jag älskar att göra, säger hon.

Dels blev hon peppad av att ha en orienteringskompis från Värnamo som inneboende, dels var det nordiska studentmästerskapen i Finland som gav en kick att fortsätta satsa.

– Jag hade opererat bort blindtarmen under våren och när doktorn sa att jag inte fick träna på en månad blev jag jättejätteledsen, då insåg jag hur viktigt det var för mig att träna. Nordiska studentmästerskapen är ju ingen viktig tävling, det är lite mera party, men jag sprang sista sträckan i stafetten och helt plötsligt kändes det skitbra. Kicken när jag kom först i mål fick mig att känna att ”Shit, det är det här jag vill göra”.

Fysiskt och mentalt

Hon gillar kombinationen av det fysiska och det mentala.

– Man blir trött av att springa och ska klara av att lösa problem samtidigt. Dessutom tycker jag det är underbart att springa i skogen, säger hon.

För två år sedan bytte hon klubb, från Sjövalla FK till Göteborg Majorna OK där hon fick fler duktiga klubbkompisar att sporras av.

– Det är en större klubb med större bredd. Jag behövde det för att få extra pepp. Sjövalla var bra när man var ungdom men i GMOK finns fler seniorer att se upp till.

Bra försäsong

Under fjolåret hade hon mycket problem med skador och förkylningar, men inför årets säsong flöt vinterträningen på bra.

– Jag har kunnat träna kontinuerligt och hålla det på en nivå som kroppen klarar av, säger Anna.

I och med att det var hennes första säsong som senior hade hon inga höga förväntningar. Hon blev därför väldigt positivt överraskad när hon i maj kom på 30:e plats i en tävling i Swedish league där många av världens bästa orienterare är med.

– Jag hade en bra inställning i och med att jag inte jämförde mig med andra utan bara fokuserade på min egen prestation. När jag kom på 30:e plats och fick poäng i cupen kändes det jättebra, säger Anna.

Tack vare en bra vårsäsong blev hon uttagen i GMOK:s förstalag till Jukkolakaveln i juni. Hon sprang andrasträckan, gick ut som 14:e och lämnade över som nummer åtta. Fyrmannalaget slutade på 16:e plats i hårt internationellt motstånd.

Hittade sitt livs form

Efter en sommar med jobb på Liseberg och mycket träning var det dags för O-ringen i Borås. I början av säsongen hade Anna som mål att kvalificera sig till elitklassen, vilket hon också lyckades med. Men att det skulle gå så bra hade hon aldrig kunnat drömma om. Första dagen blev hon åtta.

– Jag gjorde mitt livs lopp på första etappen, allt bara stämde. Jag visste hur jag skulle orientera i den terrängen i och med att det påminner om min hemmaterräng och jag var i mitt livs form.

Efter flera bra lopp låg hon nia inför den sista dagens jaktstart.

– Det loppet var det tuffaste långlopp jag varit med om i mitt liv. Redan på andrasträckan gjorde jag fel vägval och fastnade uppe på ett berg som jag borde ha sprungit runt. Det blev en brutal början och flera löpare sprang om mig. Resten av loppet sprang jag i princip själv. Jag var helt slut och trodde jag hade tappat mycket men på väg mot sista kontrollen hörde jag pappa ropa ”Du blir tia”. Det var fantastiskt roligt, berättar Anna.

Höstens stora mål var SM. Tack vare prestationen under O-ringen fick hon dessutom chansen att springa för Sverige i Euro-meeting i Estland.

– När jag blev uttagen var typ den lyckligaste dagen i mitt liv. Det var helt overkligt, jag som aldrig tävlat för Sverige ens som junior, säger Anna.

Direkt efter O-ringen hade hon dock blivit sjuk och när det blev dags för SM och Euromeeting hade hon inte alls samma form längre. Ändå var hon bland de 40 i final i både medel- och långdistans i SM. Dessutom fick hon återigen springa i GMOK:s förstalag i stafetten.

– I början av året var jag inte med i förstalaget till tiomila och nu var jag nästan given i SM-stafetten där det bara är tre löpare. Även om jag inte var i bra fysisk form så visste de att jag hade nerverna och det tekniska kunnandet som krävs, säger Anna.

Fick första SM-lövet

Tillsammans med Lina Strand och Anna Forsberg kom hon fyra.

– Jag sprang förstasträckan och var lite efter i mål men jag var nöjd med loppet. Det var mitt första SM-löv (utmärkelse som delas ut till topp tio i SM), det har inte hänt sedan jag var 15 år.

Efter intensivt tävlande under SM kände Anna sig lite trött i huvudet när det var dags för Euromeeting.

– Loppen blev inte alls som jag har kapacitet till men jag fokuserade helt på att få erfarenhet. Det var verkligen jätteroligt att få springa för Sverige. Det var många andra som var nya men också många erfarna som man kunde lära sig av, säger Anna.

Nu är tävlingssäsongen över och Anna kan koncentera sig på att träna inför kommande säsong. Medan många siktar mot hemma-VM i Strömstad sätter Anna Wallin ribban något lägre.

– Jag tror att nyckeln till framgång i år var att jag tänkte långsiktigt. Det är inte förrän om 3-5 år jag ska vara som bäst. Mitt guldmål kommande säsong är att få åka till student-VM i Ungern och att få springa i GMOK:s förstalag i de stora stafetterna, Tiomila, Jukkola och SM.

På längre sikt är dock det stora målet att få springa för Sverige i ett VM.

– Jag vet att det är en lång bit kvar, det är ju inte så många som får göra det, men någon gång vill jag springa VM.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det