Bild: PETER GUSTAFSSON
OLOVLIGT? Här i Härrydas industriområde har LPS AB sågat ner staketet och använder utan rätt kommunens mark för sin parkeringsverksamhet.
Bild: PETER GUSTAFSSON
OLOVLIGT? Här i Härrydas industriområde har LPS AB sågat ner staketet och använder utan rätt kommunens mark för sin parkeringsverksamhet.

Utnyttjar mark utan lov

Härryda

Både kommunen och ett företags konkursbo har via Kronofogden ansökt om avhysning av Landvetter parkeringsservice från två fastigheter i Härryda.
Parkeringsfirman har utan rätt använt kommunens mark för att parkera bilar åt flygresenärer.

I över ett år har Landvetter Parkering och service Sverige AB (LPS) funnits i Härryda. I början hette firman BG & Platinum och det finns tydliga släkt- och vänskapsband mellan företrädare i de två bolagen.

Sedan i somras har LPS utan rätt använt kommunens mark i industriområdet i Härryda för att parkera sina kunders bilar på. Kunderna är flygresenärer som långstidsparkerar billigare än på flygplatsen.

– Kommunens uppfattning är att företaget (LPS) bedriver verksamhet på kommunens mark utan lov, säger Karl Falck, mark- och exploateringsingenjör på Härryda kommun.

Ligger hos Kronofogden

Just nu har Kronofogden två ärenden om avhysning av LPS att behandla. Både kommunen och konkursboet för BG & Platinum AB – som också drev parkering på samma sätt – vill att LPS lämnar Härryda Assmundtorp 2:145 och 2:22.

BG & Platinum arrenderar mark av kommunen. LPS hävdar att de övertagit hyran av marken. Men i avtalet mellan kommunen och BG & Platinum står tydligt att den inte får överlåtas utan skriftligt medgivande från kommunen. Något sådant finns inte.

– Om jag ska sammanfatta detta kort så är det ett rörigt ärende, säger advokaten Johan Sölveland som sköter BG & Platinums konkursbo.

Historien började med att BG & Platinum köpte dåvarande Landvetter parkering och service AB i november 2014.

– Det visade sig att avtalet inte höll längre än att bläcket torkade. De betalade inte hyran och dumt nog sa jag inte till på skarpen med en gång, berättar den förre ägaren av parkeringsbolaget som bedrivit parkeringsverksamhet i området i över 20 år.

Till slut sa han upp hyresgästerna. Mannen har nu ekonomiska krav på det kursade BG & Platinum.

När BG & Platinum gick i konkurs i höstas fortsatte verksamheten under namnet LPS som lade till Sverige till det gamla firmanamnet. Enligt konkursförvaltaren finns en rad frågetecken kring den transaktionen.

Kommunen kan inget göra

I samband med konkursen upptäckte kommunen att LPS använder marken och har kontaktat ägarna och försökt få företaget att avveckla verksamheten. Karl Falck har även varit på platsen och tittat.

Problemet med kommunens ansökan om avhysning är att kommunen har ett arrendeavtal med BG & Platinum och det är upp till dem att försöka få Kronofogden att köra bort LPS.

Nu avvaktar kommunen BG & Platinums ärende fram till att arrendeavtalet går ut i mars.

När Härryda-Posten var på platsen stod bilar fortfarande parkerade på marken.

LPS har verksamhet på flera fastigheter i området och det är lite olika avtal på andra tomter, men på de två nämda fastigheterna är verksamheten, enligt kommunen, illegal.

LPS svarar i ett mail att de betalat arrendet till BG & Platinum fram till mars i år. Problemet är alltså att det enligt kommunen inte finns något giltigt avtal.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook