• Bild: JENNY FÖRANDER
  INGEN DANS PÅ ROSOR. Som många andra konståkare började Nathalie Lindqvist åka när hon var riktigt liten och har aldrig känt behov av att prova någon annan sport. "Man vet att det alltid går att fortsätta utvecklas".
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  EN I LAGET. Det är gemenskapen i laget som ger Nathalie Lindqvist energi att lägga ner så mycket tid på konståkningen.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Ett äventyr väl värt alla uppoffringar

Synkro

Nathalie Lindqvist började åka skridskor när hon var tre år och har aldrig funderat på att prova någon annan sport.
– Det kan verka konstigt men jag har aldrig känt att jag måste testa något annat. Jag kände att det här är nog min grej.
Nu gör hon sin sjätte säsong med Team Surprise, för fjärde året som lagkapten.

Jobba, äta, träna, sova. När det är högsäsong med Team Surprise lever Nathalie Lindqvist i sin egen bubbla där planering är a och o för att få livet att gå ihop.

Från halv åtta till fyra jobbar Nathalie som rådgivare på Nordea. Därifrån åker hon direkt till ishallen i Landvetter där hon tränar tillsammans med laget fram till tio.

– Jag brukar vara hemma kvart i elva på kvällen. Vi tränar minst fyra timmar om dagen; det kan vara videogenomgångar, träning på marken eller isträning, säger Nathalie.

På lördagar tränar de på förmiddagen och på söndagar har de oftast ett fyspass.

– Jag och min sambo ses på helgerna. Det blir väldigt lite tid, men han stöttar mig till hundra procent. Han spelar fotboll så han har att göra han också.

Nathalie säger att hon har sin mamma Eva att tacka för att hon började med konståkning.

– Mamma åkte med Surprise när Andrea (Dohány) startade upp laget så vi har även haft samma tränare. Det var ju inte samma nivå på den tiden, men mamma var med och tog det första inofficiella VM-guldet 1989. Jag har alltid drömt om att åka med Surprise och att ta VM-guld. Det är tack vare mamma jag är här, säger Nathalie.

Mamma syr dräkterna

Hon har alltid haft bra stöttning hemifrån. Under alla år hon har tävlat i konståkning har hennes mamma sytt dräkterna. Nu syr Eva alla Team Surprise klänningar tillsammans med Ing-Marie Josefsson som också har haft sina döttrar i laget.

Inom konståkning är det vanligt att börja tidigt och att träna flera gånger i veckan redan i unga år. När Nathalie var fem år började hon träna konståkning två till tre gånger i veckan.

– Det här är en ganska tuff sport. Det kan ju se väldigt smidigt och lätt ut när man bara glider fram på isen men det är ganska svårt. Det räcker att vara borta en vecka för att man ska känna sig som Bambi på hal is igen. Sporten utvecklas hela tiden, åkarna blir duktigare och duktigare och man behöver börja ganska tidigt, det är så mycket man måste lära sig, säger Nathalie.

Kräver månsidighet

Att sporten är så komplex är också det som fick henne att fastna för den. Det handlar om smidighet, konstnärlighet, kondition.

– Man vet att det alltid går att fortsätta utvecklas.

Fram till hon var 16 år höll hon på med både singelåkning och synkro med det dåvarande ungdomslaget Team Bluebird. Hon satsade på singelåkningen fram till hon var 18 år och bestämde sig för att försöka komma med i Team Surprise. Som singelåkare var hon som bäst runt topp tio i ungdoms-SM.

Hon säger att det krävdes ett omställningsår innan hon kom in i teamåkningen.

– Jag hade ju lite erfarenhet från ungdomslaget men det går inte att jämföra med att tävla som junior eller senior. Det behövs ett läroår för att förstå hur man tänker och för att få bilder av hur det ska se ut, säger Nathalie.

Förverkligade sin dröm

2012 nådde hon det mål hon så länge drömt om när Team Surprise tog VM-guld på hemmaplan. Året därpå blev Nathalie en av lagets två lagkaptener och den posten har hon behållit sedan dess. Varje år är målet detsamma – att vinna VM-guld, men hittills har laget inte lyckats upprepa bedriften. Kanske är det dags i år när VM går i tränaren Andrea Dohánys hemstad Budapest.

– Det känns bra. Tiden går väldigt fort, dagarna bara försvinner, men vi har många roliga tävlingar framför oss i vår. Till helgen är det Kungälvspokalen, sedan åker vi till Spring cup i Milano, SM i Frölundaborg, en stor tävling i Shanghai och sedan är det tre veckor kvar till VM. Vi har två fartfyllda program där det händer saker hela tiden, det är många små detaljer och det har sina risker.

Driven och engagerad

Att just hon har nått så långt som till landslagsnivå tror hon beror på hennes engagemang.

– Jag är målmedveten och driven, det har jag fått med mig även i mitt jobb. Jag är lika tävlingsinriktad när det gäller att sätta upp mål på jobbet. Vi har som måtto i laget att ingenting är omöjligt, det handlar om att alltid se möjligheterna när man ställs inför utmaningar. Det är mycket hårt jobb men jag tycker att det är så roligt, hade jag inte haft den motivationen hade jag aldrig lyckats.

Disciplinen, kommer den från dig själv eller från konståkningen?

– Den kommer nog från konståkningen. Det har alltid varit så att det gäller att planera för att få det att funka.

Saknar du aldrig att kunna slappa?

– Vissa dagar är man mer trött än andra men när jag kommer till hallen och träffar de andra får jag en sådan energiboost, det blir ett bevis på att jag vet vad jag gör. Det är en skön känsla att bara åka in på isen och glida, har man haft en dålig dag så bara släpper det för att man fokuserar på något annat.

Några pengar finns inte att tjäna på att vara elitåkare i synkroniserad konståkning. Tvärtom får åkarna betala själva för att åka jorden runt och tävla.

– Vi har ju våra klänningar och får inte ha några sponsorloggor på dem när vi tävlar så det är svårt att få in pengar på det. Vi säljer strumpor, choklad, sill, ljus; allt möjligt för att få in pengar till lagkassan, men det är inte det som är det viktiga. Det är alla resorna och upplevelserna man kommer att minnas efteråt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det