• HJÄLPER UNGA UT I PRAKTIK. Anders Thorstensson är handledare och Maria Zetterqvist är projektledare för Jobbvision Härryda.
  • FÖRBEREDER SIG. Amanda Bringestedt, 22 år från Mölnlycke och Alex Johansson, 19 år och Fredrik Brunander, 20 år, båda från Rävlanda, är några av de ungdomar som deltar i projektet. För tillfället förbereder de sig för praktik, bland annat genom att skriva CV. Alex ska snart börja praktisera på Pressbyrån.
  • Bilder: Ebba Strömqvist
    TESTAR PÅ SERVICEJOBB. 23-årige Andreas Westlund från Mölnlycke är inne på sin tredje vecka på hamburgerrestaurangen Max. Framför allt blir det städjobb. ”Jag torkar bord, fixar i ordning och sopar, tvättar fönster och gör lite hamburgare”, säger Andreas.

Praktik på flygplatsen ska hjälpa unga vidare

Landvetter flygplats

Genom Jobbvision Härryda får ungdomar som står långt ifrån arbetslivet praktisera på olika företag på Landvetter flygplats.
– Det handlar om att ge dem en bra start på arbetslivet, praktik är ofta en väg in, säger projektledaren Maria Zetterqvist.

Idén om ett praktikprojekt på Landvetter flygplats kom ursprungligen från flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren 2012.

– Det var hög arbetslöshet och man pratade mycket om det och om de dåliga skolresultaten. Jag kände att vi behövde fokusera mer på detta och att vi måste börja med ungdomarna och få dem att slutföra sina studier, säger hon.

Charlotte Ljunggren träffa­de dåvarande kommundirektör Karina Djurner för att prata om hur de kunde hjälpas åt med problemet.

– 2012 fanns 52 arbetslösa ungdomar i Härryda kommun, de allra flesta av dem hade hoppat av skolan eller inte lärt sig svenska än, jag tänkte att det ska vi väl kunna beta av, säger Charlotte Ljunggren.

Resultatet blev Nollvision som senare bytte namn till Jobbvision. Ett samarbete mellan Swedavia och
Härryda kommun där Maria
Zetterqvist blev projektledare för en förstudie.

– Vi sökte ESF-pengar men fick inte det beviljat, i stället bestämde sig Härryda kommun för att sponsra projektet genom ett beslut i KF i november 2015, säger Maria Zetterqvist.

Får skriva CV

I februari i år öppnade ett praktikkontor vid den gamla inrikesterminalen på flygplatsen. Här börjar ungdomarna sin praktikperiod genom en förberedelsefas som pågår cirka åtta veckor. De får hjälp med att skriva CV och personligt brev, men också med att hitta rutiner gällande allt ifrån kom- och gå-tider till matlåda. Sedan går de vidare ut på en
arbetsplats.

Praktikplatserna söker de som vanliga jobb.

– En viktig del är att alla får söka sina platser. De ska vilja det här själva, ha en drivkraft och se möjligheten, säger Anders Thorstensson som är handledare från
Härryda kommun.

I projektet ingår även en föreläsning en gång i veckan, hittills har det bland annat handlat om ekonomi, HR och kommunikation med kroppsspråk.

Projektet riktar sig till ungdomar i åldern 16-24 som riskerar långtidsarbetslöshet. Ungdomarna kan slussas in i projektet via till exempel Arbetsförmedlingen, daglig verksamhet eller kommunens arbetsmarknadsenhet. Just nu är sex personer med i projektet och två är ute på
arbetsplatser och praktiserar.

När HP hälsar på är Amanda Bringestedt, 22 år, Alex Johansson, 19 år och Fredrik Brunander, 20 år på plats på praktikkontoret.

– Det var Arbetsförmedlingen som rekommenderade det här för mig. Jag har inte så mycket förväntningar, jag vill bara att det inte ska skita sig, säger Fredrik med ett leende och tillägger att det inte är så roligt att gå hemma.

Alex ser praktiken som en möjlighet att få arbetslivserfarenhet och komma vidare i livet. Nu har han fått en praktikplats hos Glenn Claesson som är butikschef på Pressbyrån.

Kanske anställer

Pressbyrån är ett av nio företag som hittills hoppat på idén med att ta emot praktikanter.

– Det är ett sätt att engagera sig i ett stort problem och ge unga människor praktik och senare kanske anställning, säger Glenn.

Han ser det även som en vinst för arbetsgivaren då de får möjlighet att pröva personal före en anställning.

– Eftersom alla som jobbar på flygplatsområdet behöver genomgå en säkerhetskontroll och ha en speciell badge går det inte att ta in folk som provjobbar, säger Glenn.

Under praktikens gång utvärderar både ungdomarna och arbetsgivarna hur de utvecklas på olika plan tillsammans med Maria och Anders. När praktiken är slut är förhoppningen att ungdomarna ska ha en större möjlighet att komma vidare i livet.

– Efter praktiken har vi ett avslutningssamtal där vi gör en summering, säkerställer att referenser och intyg finns och pratar om vad som blir nästa steg. Vi har skolan med oss i detta och förhoppningen är att ungdomarna ska avsluta sina studier, säger Maria.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det