• Bilder: Ebba Strömqvist
    MOTION OCH NATURUPPLEVELSER. Alsi Bredberg och Maily Larsson tar en långpromenad med stavarna innan lunchen.
  • GEMENSAM LUNCH. Att slippa laga mat och sedan äta ensam var något som verkligen uppskattades av deltagarna på seniorkollot.
  • NYA VÄNNER. Många som träffas på seniorkollot hittar nya vänner som de fortsätter att hålla kontakt med efteråt. Här samspråkar (från vänster) Inga Britt Löfstrand, Gunhild Eriksson, Barbro Langemalm och Raija Larsson.
  • SÖT AVSLUTNING. Efter sopplunchen serverades pannkakor och hallonpaj. Den som fortfarande var sugen kunde ta sig en kopp kaffe med kaka efteråt.
  • AKTIVITETSLEDARE. Thommy Ekegren jobbar både med seniorer och ungdomar med funktionsnedsättningar som vistas på Tyringegården.

Gemenskap på seniorkollo

Hindås

På Tyringegården träffas seniorer för att bada bubbel, spela boule eller bara prata. Seniorkollot startade efter signaler om att många äldre känner sig isolerade.
– Många gamla vänner försvinner ju och en del har inga anhöriga alls. Förhoppningen är att de ska bibehålla kontakten de fått härute och börja umgås med varandra även utanför lägret, säger aktivitetsledare Thommy Ekegren.

Det är strålande sol och på altanen vid Tyringegården sitter olika grupper med damer utspridda och pratar, någon läser och från bubbelbadet runt hörnet kommer två kvinnor i baddräkt.

Thommy Ekegren är aktivitetsledare på seniorkollot och visar runt i huset. I ett rum hänger målningar som seniorerna gjorde under gårdagens konst- och bildsession.

– Bildterapeut Christina Abrahamsson sätter på klassisk musik, sedan får kreativiteten flöda. En del har konstnärliga ådror, andra tycker inte alls att de kan. Men man behöver inte vara någon Rembrandt för att vara med, det handlar om att våga pröva, säger Thommy.

I huset finns också ett filmrum, där Den tatuerade änkan visades på storbilds-
skärm kvällen innan, och spelrum – både för brädspel och tv-spel – och så ett bakrum.

– Här bakade Eivor kokos­toppar i går som hon sedan bjöd de andra på, berättar Thommy.

Flickskola från början

Tyringegården var från början en flickskola som drevs av Ester Boman från Tyringe i Skåne. Senare blev det ett semesterhem för ”trötta husmödrar”. 1944 köpte Göteborgs stad Tyringegården. Gården har sedan dess varit kursgård och semesterhem för hemtjänstens pensionärer, tillfälligt hem för ungerska flyktingar och korttidsboende för äldreomsorgen.

Sedan 2012 driver social resursförvaltning i Göteborgs stad seniorkollo tolv veckor på sommaren och tolv veckor på vintern. Däremellan är det helgläger för barn och ungdomar som har någon form av funktionsnedsättning.

Verksamheten med seniorkollo startade efter signaler om att många pensionärer kände sig isolerade.

– Det började som ett ettårigt projekt och blev sedan permanent. Man hade sett att många äldre människor kände sig ensamma och ville göra skillnad i deras vardag, säger Thommy.

Verksamheten på Tyringegården ingår i en studie av tio seniorkollon som gjorts på Lunds universitet. Gabriella Nilsson, Janicke Andersson och Lisa Ekstam har studerat de olika verksamheterna och gjort observationer på plats. På ett av kollona intervjuade de alla deltagarna.

– Vi kan inte visa i siffror huruvida människornas mående har förändrats men vi tycker det är positivt. Många berättar att de känner sig friskare, piggare och gladare. De behöver inte lika mycket mediciner eller rullatorer och så vidare. Är man i ett sammanhang där andra mår bra och är aktiva verkar det vara så att man själv mår bättre, säger Gabriella Nilsson, docent i etnologi.

För 75-plussare

Eftersom Göteborgs stad driver kollot riktar det sig till boende i Göteborgs kommun. För att få delta krävs också att man är 75 plus och singel­pensionär.

– Man kan ha hemtjänst men ska klara sig själv i
övrigt. Rullator eller käpp går bra, men inte rullstol. Medicinering får man klara själv, det är egenvård som gäller, säger Thommy Ekegren.

Deltagarna bor i egna rum, äter tillsammans och kan välja att vara med på gemensamma aktiviteter eller göra något själv – som att sätta sig och läsa i trädgården eller gå en promenad.

– Efter frukosten vill många ut med stavarna så fort som möjligt. Andra vill bara ha det skönt, sitta och lyssna på andra ljud än dem de hör hemma, lägga pussel eller ta med sig en kaffekorg ner till sjön, säger Thommy.

Den här gången är det bara kvinnor på kollot. Thommy berättar att männen alltid är i minoritet.

– Vi har pratat om det, var är alla männen? Sitter de på puben? Eller hemma? Jag vet inte om det är för att de inte orkar, inte vill eller inte vågar ta kontakt med andra, säger han.

Inga-Britt Löfstrand, Barbro Langemalm, Gunhild Eriksson och Raija Larsson är några av deltagarna på seniorkollot. Innan lunchen serveras sitter de på altanen och njuter av lugnet. Fågelkvitter blandas med småprat.

– Jag har njutit varje sekund, det är inte bara vädret utan även innehållet och det personalen gör för oss, det är helt otroligt, säger Barbro.

– Vi har gått långpromenader ner till sjön, spelat bingo, sett på film och läst böcker. Och så har vi målat, säger Inga-Britt Löfstrand.

De känner sig inte isolerade i vardagen, alla har någon att umgås med i olika sammanhang.

– Jag spelar bridge två gånger i veckan, vi är ett stort sällskap som även träffas hemma hos varandra, säger Inga-Britt.

Men visst kan det bli ensamt ibland.

– Vännerna börjar ju försvinna och barnen har fullt upp med sitt, säger Gunhild.

Något de fem damerna verkligen uppskattar är att få lagad mat, och att äta den tillsammans med andra.

– Det finns inget värre än att laga mat och sedan sätta sig och äta själv, säger Inga-Britt.

”Måste ta sig för saker”

Ute på gårdsplan kommer Alsi Bredberg och Maily Larsson in efter en stavgångstur. De känner varandra sedan tidigare och är på Tyringegården för att koppla av, träffa nya människor och gå ut och promenera. Alsi och Maily tycker att det finns mycket aktiviteter för äldre i Göteborg.

– Det finns Träffpunkten, hembygdsföreningen och bridge. Om man vill är det något varje dag. Men man måste ta sig för saker själv, säger Maily.

Klockan närmar sig ett och det är dags för kollodeltagarna att ta plats i matsalen för en sopplunch. De kan välja mellan fisk- och rotfruktssoppa, efteråt blir det pannkakor med hemmagjord sylt. För den som fortfarande är lite sugen finns hallonpaj med vaniljsås, och så kanske en liten kaka med kaffe till det. På eftermiddagen väntar boule.

– Och i kväll blir det frågesport tänkte jag, säger Thommy.

– Jaha, vad roligt, ska vi vara ett lag? hörs från bordskamraterna bredvid.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det