Arkivbild: Härryda-Posten
ORDFÖRANDE. Evalotta Liljenzin (M) är ordförande i arbetsgruppen i kommunstyrelsen som ska analysera Härryda kommuns skolor.

Ny arbetsgrupp ska analysera skolan

Härryda kommun

​En ny arbetsgrupp inom kommunstyrelsen ska gå på djupet i skolfrågor.
– Vi har bra resultat i Härryda kommun, men vi kan bli ännu bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

Bakgrunden är att KS under hösten 2014 fick kritik av Skolinspektionen för att inte vara tillräckligt informerad om hur väl Härryda kommuns skolor lever upp till skollagen och de nationella målen.

Gruppen utsågs på det senaste kommunstyrelsemötet och består av Evalotta Liljenzin (M), Eva Rydén (C), Hans Hofflander (L), Anna Palmér (S) och Roland Jonsson (MP).

– Det är en parlamentarisk tillsättning med tre från majoriteten och två från oppositionen. Uppdraget är att gå ner på djupet i skolan tillsammans med förvaltning och fack, säger Per Vorberg.

Evalotta Liljenzin (M) är ordförande i gruppen, hon poängterar att Härryda kommun ligger bra till i rankingar om skolresultat men att det finns en del att förbättra.

– Alla barn har rätt till en bra skola utifrån sina förutsättningar och där är vi inte i dag. Vi kan inte acceptera att barn inte trivs, inte upplever sig få tillräcklig hjälp eller stimulans och utmaning eller inte känner sig trygga i skolan. Kvalitativa och resultatmässiga skillnader på våra skolor är också oacceptabelt, säger Evalotta Liljenzin.

Ett annat problem hon ser är att färre söker till yrkesprogram på gymnasiet som är kopplade till tydliga arbetskraftsbehov.

– Det är ett nationellt problem men vi kan i vår kommun bli bäst på att till exempel arbeta med yrkesvägledning och samverkan med näringslivet, säger Eva­lotta Liljenzin.

Efter att ha analyserat skolsituationen ska den politiska arbetsgruppen tillsammans med utbildnings- och kulturförvaltningen komma med förslag på åtgärder för att öka elevernas kunskap och resultat i skolan.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det