• Bilder: PETER GUSTAFSSON
    HAR MODELL. Polisen Ulf Merlander har jobbat med ett koncept som heter Trygg i. Erfarenheterna från Hjällbo kan användas i Härryda kommun.
  • PANEL. Polisen Niklas Svensson, kommundirektören och säkerhetschefen Per-Arne Larsson och Kristina Edeland, rektor på Djupedalskolan satt med i panelen.
  • FÖRSLAG. Deltagarna på mötet fick skriva förslag på vad polis och kommun kan göra och vad de själva kan bidra med för att göra Mölnlycke tryggare igen.

Många oroliga på möte om gäng

Mölnlycke

Sedan i höstas har ”435-gänget” och dess svans spridit skräck i Mölnlycke.
Förra veckan var det ett infomöte om centrum och det var fyllt till sista platsen.

Misshandel, hotfullt beteende, knarkbrott och stölder har kopplats till det gäng som gjort många otrygga i Mölnlycke centrum sedan i höstas.

Det handlar om sex väl kartlagda personer i 20-årsåldern och lite äldre som polisen döpt till ”435-gänget”. Runt dem har det samlats en svans av yngre som lockas av kriminalitet.

Förra tisdagen var det ett informationsmöte i Mölnlycke kulturhus där polis, politiker och tjänstemän informerade om läget för de många intresserade Mölnlyckebor som var på plats.

Först ut var polisen Ulf Merlander som berättade om ”Trygg i”, den modell han varit med och jobbat fram i Hjällbo och som hela Göteborg nu ska använda sig av när det handlar om att öka tryggheten på gator och torg och minska brottslighet och gängproblematik.

– I en viss fas är det viktigt att polisen tar tillbaka gatan, annars är det ingen idé att satsa på förebyggande åtgärder, berättade Merlander om sina erfarenheter.

Satsning på Mölnlycke

Det innebär många poliser på plats och det har det också varit i Mölnlycke det senaste halvåret.

– Vi har haft extremt hög polisnärvaro i Härryda kommun jämfört med andra kommuner och stadsdelar i Göteborg, sa polisen Niklas Svensson.

Enligt Ulf Merlander är det nu viktigt med en samlad
lägesbild från invånare, polis ocn andra myndigheter. När det finns en problem- och orsaksanalys ska olika aktiviteter sättas igång. Information till invånarna är viktig.

– Trygghet är en känsla. Om någon går i Mölnlycke en kväll och inte känner sig trygg så spelar det ingen roll att det begås få brott. I Ange­red hade vi problem med många äldre som var rädda för väskryckare, men vi hade väldigt få väskryckningar, det var en myt. Då kunde vi rikta den informationen till dem, sa Ulf Merlander.

Även om polisen inte uttalat jobbat enligt ”Trygg i”- konceptet i Mölnlycke har många av stegen redan genomförts.

När Ulf Merlander var klar blev det paneldebatt där Polisen Niklas Svensson och rektorn Kristina Edeland från Djupedalskolan satt med tillsammans med socialtjänsten och andra tjänstemän.

– Det var i slutet av förra sommaren som vi märkte att det började hända saker i Mölnlycke, sa Per-Arne Larsson, tillförordnad kommundirektör men också säkerhetschef i Härryda kommun.

Blev våldsammare

De unga männen var då inte okända för kommunen eller polis.

– Men i höstas började de med andra aktiviteter. Vi märkte att kommunens bilar blev sönderslagna och såg ett samband. När det hade varit en polisinsats gav de igen. Det var stökigt i kulturhuset, Wallenstamhallen och vid stationen, sa Per-Arne Larsson.

Nu är ett par av medlemmarna i ”435-gänget” dömda och ytterligare domar väntar.

I dagsläget riktar samhället in sig på svansen där både killar och tjejer ingår. Både polis och skolor har haft oros- och bekymmerssamtal med ungdomar i riskzonen och deras vårdnadshavare.

Även socialtjänsten har varit inkopplad och gjort stöd­insatser, inte minst för att försöka stärka föräldrarna i deras roll.

Det har även funnits två ”fältare” som vandrat på gatorna hela våren.

Fritid ungdom upplever att många av ungdomarna har kommit tillbaka till kommunens verksamheter.

– Vår upplevelse just nu är att det har lugnat ner sig. Men det innebär inte att problemet är borta, sa Per-Arne Larsson.

Många hade frågor

Förra veckans möte är en del i arbetet med samla in och sprida information för att kunna jobba vidare.

När Mölnlyckeborna fick chansen att ställa frågor var det en skog med händer som åkte upp i luften.

Besökarna framförde bland annat kritik mot inblandade och tyckte att problemet inte tagits på allvar, att mer kan göras tidigare för barn i riskzonen.

Föräldrar berättade om barn som inte vågar cykla till träningar i Wallenstamhallen. Det har också förekommit att barn blivit hotade och skrämda med pistol och inte vågat gå till skolan.

Under pausen fick deltagarna skriva förslag på gula och blå post it-lappar. Dels vad de själva kan bidra med och vad de tycker att polisen och kommunen ska göra.

Många efterlyste fler synliga poliser på plats och visade även intresse för att börja nattvandra och bli bättre på att polisanmäla brott och tipsa polisen

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det