• Bild: JENNY FÖRANDER
  DEBUTANT. Malin Henriksson från Landvetter tävlade i strongwoman för första gången.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  STARKA MUSKLER. Armbrytaren Fia Reisek tycker att det går bra att kombinera armbrytning och strongwoman.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Lisa Dahlqvist lyfter däck.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Cecilia Wormdahl.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Malin Henriksson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Malin Henriksson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Linnea Pettersson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Bobby Nilsson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Fia Reisek.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  SUPPORTER. Milo Mohlin (vid stången) kom till Hindås för att heja fram mamma Lindas klasskompis Bobby Nilsson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Starka kvinnor gjorde upp i Hindås

Strongwoman

När Fia Reisek lyfte den otympliga 90 kilosstenen och placerade den på högen med lastpallar var saken klar.
Armbryterskan från Rävlanda är inte bara världsmästare i armbrytning – nu har hon också slagit sig in i den absoluta Sverigeeliten i styrkesporten strongwoman.

Solen gassade över parkeringsplatsen i centrala Hindås där sex av landets starkaste kvinnor skulle göra upp om stronwomantiteln i klassen -82 kg. På den uppbyggda läktaren satt nyfikna Hindåsbor och supportrar till de tävlande.

Monica och Terje Lundevold från Bergen besökte släktingar i Hindås och passade på att titta på den spektakulära tävlingen.

Linda Mohlin och sonen Milo från Sävedalen var på plats för att heja fram Lindas klasskompis Bobby Nilsson till seger.

– Vi har just gått klart beroendeterapiutbildningen i Forsa. Det är första gången jag ser henne tävla men jag har följt hur hon har tränat. Självklart tror vi att Bobby vinner, hon är en stark kvinna på både ut- och insidan, sa Linda.

Milo passade på att känna på vikterna i en paus, men konstaterade att det var för tungt.

– Jag går i fotboll och parcour i stället, det är roligare.

Bobby var favorit

Bobby Nilsson, 26 år, var en av favoriterna till att vinna tävlingen. Som flera av de andra tävlande började hon sin idrottsliga bana i stallet. För fyra år sedan började hon med styrkelyft och lyckades kvala in till SM efter ett halvår. För något år sedan började dock motivationen tryta och hon blev peppad att testa strongwoman i stället.

– Styrkelyft har sin charm, men det här är roligare, säger hon.

I höstas ställde hon upp i SM som första tävling och kom fyra. I samma tävling gjorde även Fia Reisek debut och slutade sexa.

Bland de tävlade fanns
också norskan Cecilia Wormdahl, rutinerade lättviktaren Linnea Pettersson från Vaggeryd samt debutanterna
Lisa Dahlqvist från Göteborg och Malin Henriksson från Landvetter.

Fia tog kommandot

De tävlande gjorde upp i sex olika grenar. Fia Reisek tog kommandot direkt i den inledande grenen Farmers walk, då de tävlade ska bära ett tungt ok och tunga väskor tvärs över parkeringen.

– Det var otippat, det är min värsta gren men jag har kämpat och kämpat för att klara av det och så är det något speciellt när man är på tävling, då går det som man trodde var omöjligt, säger Fia.

Även i Kronlyft där man ska göra ett marklyft med 170 kg på stången så många gånger som möjligt under 75 sekunder dominerade Fia. Efter att Cecilia klarat två, Malin fyra och Linnea tre imponerade Lisa med att klara sex repetitioner. Bobby ökade på till sju innan Fia kom in och gjorde nio i snabb följd och såg ut att kunna göra fler om det hade behövts.

Hantel, släde och däck

Efter att de tävlande burit 72-kilo djävulshantel och dragit den tillbaka på en släde samt vält ett 200 kilosdäck åtta gånger var det dags för den avslutande och avgörande grenen, naturstenslyft. Tre stenar som vägde 52, 68 respektive 90 kilo skulle lyftas upp och placeras på en hög med lastpallar på tid. Fia Reisek var i knapp ledning före Bobby Nilsson.

Malin Henriksson hade oturen att hennes första sten
trillade ner så hon blev tvungen att baxa upp den en gång till. Sedan räckte krafterna inte riktigt till den avslutande 90 kilosstenen.

Men det var fler som inte kunna rubba den stora bumlingen. Lisa Dahlqvist var den första som med stor möda lyckades baxa upp den. Bobby fick upp den på lite snabbare tid och till sist kom Fia Reisek in och fick upp stenen på rekordtid.

Fia vann därmed tävlingen med 32 poäng, Bobby kom tätt efter med 30,5.

– Det känns bra. Det här var andra tävlingen jag ställer upp i, sa Fia som i och med segern kvalade in både till Europamästerskapen i Storbritannien i december och till Arnolds sportsfestival i Ohio, USA, i mars nästa år.

Vad är roligast, armbrytning eller strongwoman?

– Det är svårt att säga, det här är så roligt för att det är nytt. Armbrytning är bara något jag ska göra. Nu har det var mycket fokus på det här men nu måste jag växla över, i slutet av juni ska jag åka till Las Vegas och tävla i armbrytning.

Går sporterna bra att kombinera?

– Ja, de går utmärkt att kombinera. Det här är ju träning för hela kroppen och man måste ha ett sånt jäkla pannben, först känns det omöjligt men så tar man i lite extra och så går det, det tänket tar jag med mig till armbrytningen, säger Fia.

Vill tillbaka till Arnold

Även tvåan Bobby fick en biljett till Arnolds sportsfestival.

– Jag var där i mars i år och kom 15:e av 18. Det var en helt otrolig upplevelse, säger Bobby som ser fram emot att åka dit igen.

Hon var inte helt nöjd med sin insats i Hindås.

– Jag är ganska nöjd med vissa grejer, men jag vet att jag är starkare på andra som jag inte fick ur mig. Det var värmen och att vi inte fick någon riktig uppvärmning, nej Gud vad jag gnäller! I början var det mycket frustrationen men jag är nöjd att jag hämtade upp mig mot slutet, man måste komma ihåg att hålla det roligt, sa Bobby.

Trots att Linnea Pettersson egentligen brukar tävla i viktklassen -63 kg tog hon tack vare sin rutin hand om tredjeplatsen.

– Jag har tävlat sedan 2010. Jag jobbade på en mjölkgård och ställde upp i tävlingen ”Sveriges starkaste piga” på en lantbruksmässa, sedan blev jag taggad att fortsätta, berättar hon.

Hon tävlar i styrkelyft också, men tycker strong-
woman är roligast.

Imponerande debut

Tävlingens största överraskning blev Lisa Dahlqvist som kom fyra. Eftersom Bobby och Linnea redan tidigare kvalat in till Europamästerskapen fick Lisa den andra biljetten som delades ut i Hindås.

Lisa gjorde sitt första träningspass i strongwoman i onsdags. Dagen därpå tog hon studenten.

– Det var en ren slump att jag var med. Jag såg ett inlägg på Instagram som arrangören Josefin Brander hade gjort och blev lite intresserad så jag kontaktade henne och frågade vad det innebar. Jag tänkte jag kunde komma och kolla, säger Lisa.

Men efter att ha gjort lite research om Lisa på nätet tyckte Josefin att hon skulle ställa upp i tävlingen ”som ett träningspass”.

– Jag såg att hon höll på med styrkelyft och crossfit, det är en bra kombination så jag sms:ade att hon skulle komma hit och prova, säger Josefin.

Har stor kapacitet

Efter att ha sett Lisa på tävlingen beskriver Josefin henne som ”ett stjärnskott utan dess like”.

– Hon har bara gjort ett träningspass innan och det var flera moment på tävlingen hon inte provat förut. Det visar vilken kapacitet hon har, säger Josefin.

Lisa säger att hon har fått sin grundstyrka och envishet från att ha hållit på med hästar. Hon har alltid varit aktiv och tränat gymnastik och friidrott. För ett år sedan började hon med crossfit och den vägen kom hon in på styrkelyft. Hon blev nyligen Sverigetvåa i styrkelyft som junior.

– Och nu har jag kvalat in till EM i strongwoman i december så nu får jag satsa på det här. Det har varit en väldigt rolig dag, det är såna härliga tjejer. Det kändes direkt när vi hälsade att de hade bra handslag. Och det var väldigt roligt att få upp 90 kilosstenen.

Även Malin Henriksson från Landvetter som kom sexa var nöjd med dagen.

– Jo, det var kul. Det var tungt som fan, sa hon innan det var dags att springa in till prisutdelningen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det