• Bild: JENNY FÖRANDER
  STYRKETJEJ. Josefin Brander har testat på det mesta inom styrkesport. Nu siktar hon på att göra comeback i styrkelyft samtidigt som hon är engagerad inom strongwoman. På lördag arrangerar hon en tävling i Hindås.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  72 kilo helveteshantel.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Sällskap i gymmet.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Stockpress.

Starka kvinnor till Hindås

Strongwoman/styrkelyft

Hon har satt världsrekord i marklyft på VM i Las Vegas, satt svenskt rekord i stöt och vunnit SM-silver i armbrytning.
På lördag arrangerar Josefin Brander, 38 år, en tävling i den spektakulära styrkegrenen Strongwoman i Hindås.

Det är sex starka kvinnor som ska göra upp om Stongwoman-titeln på lördag. Vad sägs om grenar som att bära ett 200 kilos-ok i 20 meter, välta däck, lyfta sten och förflytta en 72 kilo tung helveteshantel?

Bland de startade finns armbrytaren Fia Reisek som driver gymmet Stark hälsa i Rävlanda och en lovande debutant från Landvetter. Josefin Brander själv får inte ställa upp eftersom hon är med i styrguppen som står bakom tävlingen. Dessutom vill hon fokusera på sin comeback i tyngdlyftning.

Blev stark i stallet

Från första början var Josefin hästtjej och tävlade i dressyr. I 15-årsåldern började hon träna på gym. Via fitness gick hon vidare till bodybuilding, men kände inte riktigt att det var hennes grej.

– Jag gillade inte dieterna, att man skulle ha så lite underhudsfett för att skulptera fram musklerna. Jag ville äta och träna tungt, säger Josefin.

Hon hade bekanta som höll på med strongman-träning och tyckte det passade henne bättre. Från tiden i stallet var hon van vid att slita hårt.

– Man tänker inte på att man utför ett kraftprov, det är bara en tunna som måste flyttas, höbalar som ska kastas. Jag fick alltid cykla till stallet och på vintrarna åkte jag skidor, berättar Josefin.

2006 började hon tävla i strongwoman och det gick bättre och bättre. Styrkelyft ingick i träningen och hon provade att tävla i det också. Framgångarna kom direkt, 2008 fick hon åka på VM i Las Vegas, prickade formen perfekt och slog nytt världsrekord i marklyft (245 kg).

Meriterad tränare

För att bli mer explosiv i strongwoman-grenen stockpress tog hon hjälp av tyngdlyftningstränaren och tvåfaldiga olympiern Anders T Bergström som peppade henne att satsa på styrkelyft i stället. 2010 satte hon svenskt rekord i stöt (111 kg), året därpå träffade hon sin pojkvän Stefan Waltersson och flyttade från Gävle till Göteborg.

– Två månader innan SM i tyngdlyftning upptäckte jag att jag var gravid och livet vändes upp och ner på ett bra sätt. Det var nyttigt att få barn och få lite distans till träning och tävling, min självbild var väldigt förknippad med prestation, säger Josefin.

På något vis hade hon ändå tänkt köra på som vanligt efter att barnet var fött, men riktigt så enkelt var det inte.

– Jag fick en liten identitetskris och tänkte ”vem är jag nu om jag inte är stark?”, säger Josefin.

Tappade motivationen

Hon hade svårt att hitta träningsmotivation, men så kom hon i kontakt med armbrytning där hon inte behövde känna någon prestationspress. 2014 ställde hon upp i sitt första SM och vann två guld.

– Jag blev uttagen i landslaget och skulle få åka på EM och VM, men EM skulle gå långt bort i Azerbajdzjan och jag ville inte åka dit med en tvååring så jag lät det bero.

Men lusten att träna styrke-
sport hade hon fått tillbaka. Hon tränade fram till dagen innan lillebror Elof föddes och kom igång ganska snabbt efter förlossningen. Nu tänkte hon att hon var färdig med styrkesport och bestämde sig för att satsa på triathlon och göra en Ironman i stället.
Efter några månader med
tidiga löppass och långa cykel-
rundor bytte hon spår igen.

– I styrkelyft ska du ge allt i ett par sekunder, här var det att bara mata på i flera, flera timmar. Det var inte riktigt jag. Kanske senare i livet, jag var inte riktigt färdig med styrkesporten ännu, säger Josefin.

Redo för comeback

Så nu siktar hon på att göra comeback i styrkelyft till hösten. I första hand tävlar hon mot sig själv men hon skulle inte ha något emot att ta tillbaka sitt svenska rekord. Hennes kompis och antagonist i +75-kilosklassen, Cecilia Nilsson, har bättrat på rekordet med ett kilo. De senaste åren har allt fler kvinnor sökt sig till styrkesporten och konkurrensen har hårdnat. Josefin tror att det kan vara ”crossfit-boomen” som har lockat in kvinnorna och fått dem att våga prova.

– Träningsboomen som är i dag har fått många som är mitt i livet att upptäcka fler sidor hos sig själva, säger Josefin.

Lördagens strongwoman-tävling är kval för -82-kilosklassen till Europes strongest woman som avgörs i Storbritannien i december. De två främsta vinner också biljetter till Arnolds Sportsfestival i Ohio i vår, ett av världens största evenemang inom styrkesport.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det