• Bild: JENNY FÖRANDER
  INTE ENSAM. Tony Johanssons miniträdgård är en av 17 på Avenyn just nu.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Tony skapar lugn oas på Avenyn

Göteborg

Trädgårdsuppdragen avlöser varandra för Tony Johansson från Egyptens oas.
Under hela sommaren går det att spela schack i hans schackrutiga trädgård på Kungsportsavenyn i Göteborg.

En stor blomsterkarusell på stora scenen i samband med Trädgårdsdagarna på Liseberg. Trädgårdsduell i Hjällbo. Malmö garden show. Och så nu Gothenburg green world.

– Det har varit galna 30 dagar, säger Tony Johansson och ler avslappnat medan folk promenerar förbi hans lilla trädgårdsoas på Avenyn.

Drygt två år efter att han vann Trädgårdskampen i tv har Tony Johansson från Egypten utanför Hällingsjö sagt upp sig från sitt jobb som NO-lärare för att syssla på heltid med olika trädgårdsevenemang.

– Det går inte jobba 200 procent hela tiden, konstaterar han och erkänner ett visst vemod i att lämna tjänsten som förstelärare i NO i Bollebygd.

– Å andra sidan är man alltid lärare. I trädgårdssammanhang har man ett stort pedagogiskt utbyte.

I lördags invigdes evenemanget Gothenburg Green World på Götaplatsen. I samband med det har 17 små trädgårdar poppat upp på Avenyn. Tony Johansson har designat en av dem tillsammans med kollegan Peter Bengtsson från Trädgårdskampen.

De har schack som tema på sin trädgård. Rabatterna har anlagt efter ett rutmönster med ljusa och mörka rutor. Dessutom ska det gå att slå sig ner i trädgården för ett riktigt parti schack, pjäserna kan man låna i blomsterbutiken intill.

Till trädgården har de valt lugna vilsamma färger, som kontrast till det hektiska stadslivet som pågår runt omkring.

Tony Johansson känner sig privilegierad som får vara kreativ i det offentliga rummet. Han beskriver det som att han har åkt in i branschen på en räkmacka, samtidigt gäller det att hela tiden leverera med kvalitet för att få nya uppdrag.

Är du rädd att idéerna ska ta slut?

– Nej, jag tror inte idéerna kan ta slut, jag och Peter har redan två- tre nya idéer på gång som vi vill förverkliga. Drömmen är att få göra en trädgård till Chelsea Flower Show, men dit är det en bit kvar, säger Tony.

Han eget trädgårdsintresse började med att han odlade Bonzaiträd i tonåren. Därefter blev det en odlingslott och till sist den egna trädgården i Egypten. Att odla i sin egen trädgård och att designa utställningsträdgårdar är två helt olika saker. I den egna trädgården får växterna stå i den miljö där de trivs bäst, i en utställningsträdgård går det att fuska och bara tänka på hur det ser ut eftersom växterna sköts så minutiöst.

I samband med att det är Byloppis i Egypten på söndag kommer Tony ha öppet hus i sin trädgård.

– Nu hinner jag rensa och kantskära lite till dess. Det ger ganska mycket att öppna sin trädgård och utbyta erfarenheter. Många är rädda för det, man blir lite bedömd när man släpper in någon i sin trädgård, men besökarna tittar ju inte efter fel. De tittar efter det som är fint, säger Tony.

Efter att ha vilat upp sig med att rensa ogräs i sin egen trädgård har Tony fler jobb på gång. Han är projektledare för Mat- och trädgårdsavdelningen på Bokmässan i september. Dessutom har han fått uppdraget att vara jurymedlem tillsammans med kungen i samband med en tävling i trädgårdsdesign på Solliden i augusti.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det