Fick kortison mot reumatism – dog i cancer

Rävlanda

En patient som sökte sig till Rävlanda vårdcentral fick diagnosen muskelreumatism och behandlades med kortison. Efter remisser gjorde Borås och Mölndals lasarett samma bedömning.
Det visade sig vara lymfkörtelcancer och personen avled.

Det var hösten 2014 som en kvinna sökte sig till Rävlanda vårdcentral. När cancern upptäcktes i början av 2015 visade den sig vara aggressiv och gick inte att bota.

I samband med detta anmälde en person förra året Rävlanda vårdcentral till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Först friades vårdcentralen, men efter en överklagan kritiserar IVO nu vårdcentralen för bristande medicinsk utredning i ärendet och anser att diagnosen borde ha omprövats tidigare då patienten försämrades.

Ingen kritik riktas mot Södra Älvsborgs sjukhus (Borås) eller Mölndals lasarett. Detta eftersom att ingen anmälan gjorts mot dem.

Ett komplicerat fall

IVO konstaterar att den medicinska utredningen på Rävlanda vårdcentral inte varit förenlig med kraven i patientsäkerhetslagen.

– Det är ett komplicerat fall. Vi accepterar kritiken och varningen för fördröjd diagnos. Med facit i hand skulle vi agerat mer distinkt när vi såg att behandlingen inte hjälpte och remitterat direkt till onkologen eller hematologen, säger Sven Strand, specialist i allmänmedicin, medicinskt ansvarig och ägare av Rävlanda vårdcentral.

Han inser att vårdcentralen kunde gjort en grundligare undersökning från början.

– Men vi hade inte en tanke på den formen av cancer när vi hittade den förhöjda sänkan.

Det var i september 2014 som kvinnan sökte vård på grund av stelhet, värk och stor trötthet. Proverna som togs visade inget väsentligt avvikande förutom en hög sänka (107).

Efter en uppföljning senare samma dag inleddes en kortisonbehandling. Vid ytterligare en uppföljning efter tre dagar kände sig patienten bättre.

Sedan blev personen åter sämre och kontaktade vårdcentralen igen.

– Vi remitterade då först till Mölndals lasarett men de skickade tillbaka henne. Sedan remitterade vi till sjukhuset i Borås. Vi bad lasaretten om hjälp men fick ingen. De gjorde samma bedömning som vi gjort och tyckte att hon fått adekvat behandling.

Det var den 5 november kvinnan kom till läkare i Mölndal och den 12 november hon undersöktes i Borås.

Det var först när kvinnan kom till reumatologen på Sahlgrenska i början av 2015 som den aggressiva lymfkörtelcancern upptäcktes.

Några månader senare var hon död.

– Det är tråkigt. Vi kan inte backa tillbaka, säger Sven Strand.

Borde undersökt bättre

IVO, som granskat fallet, bedömer bland annat att Rävlanda vårdcentral borde jobbat med utgångspunkt att det finns flera olika diagnoser till samma symptom, i det här fallet hög sänka, trötthet och stelhet.

IVO påpekar att olika former av cancer kan ha dessa symptom och att läkaren även skulle ha frågat efter fler viktiga uppgifter som till exempel eventuell viktnedgång, feber och buk- och urinvägsbesvär.

IVO bedömer att det inte fanns tillräcklig grund för bedömningen att patienten hade muskelreumatism.

Även om patienten uppgav tydlig förbättring på kortisonbehandlingen
är det känt att kortison kan ge smärtlindring och maskera andra inflammatoriska processer.

När försämringen började borde läkaren omprövat diagnosen i ett tidigare skede.

Sven Strand planerar att vidta åtgärder på vårdcentralen för att öka kompetensen inom denna typ av sjukdomar samt skapa rutiner för att läkarna ska konsultera kollegor i osäkra fall.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det