Anna Mattisson
Mölnlyckebon Payman Miraghasi (i mitten) födde idén om att skapa en konsert om hur allt i världen hör samman och hur vi alla är del av både de globala problem och de lösningar som finns. Orkesterledaren Jorge Alcaide (med ukulelen) nappade på idén. Om en månad är det premiär för Ett hus som heter Världen.
Anna Mattisson
Mölnlyckebon Payman Miraghasi (i mitten) födde idén om att skapa en konsert om hur allt i världen hör samman och hur vi alla är del av både de globala problem och de lösningar som finns. Orkesterledaren Jorge Alcaide (med ukulelen) nappade på idén. Om en månad är det premiär för Ett hus som heter Världen.

Spelar för förändring

Musik

Violinisten Payman Miraghasis idé om att sätta upp en konsert om vårt gemensamma globala ansvar för världen håller på att ta form.
Om en månad uppträder Göteborgs Alternativa Orkester med föreställningen Ett hus som heter Världen, utifrån hans visioner.

– Det var ett attentat i Paris förra året. Efter det såg jag en svensk man prata rasistiskt med en irakier. Det kändes inte alls bra. Jag tänkte att alla har ansvar för att sluta krigen, också med varandra, säger Mölnlyckebon Payman Miraghasi.

Han tog med sig sina tankar till Göteborgs Alternativa Orkester, där han spelar fiol och det celloliknande instrumentet gheychak. Tillsammans med orkesterledaren Jorge Alcaide utvecklades tankarna till konserten Ett hus som heter Världen, som spelas på Stora Teatern i
Göteborg om en knapp
månad.

– Paymans tema passar orkesterns större idé. Vår ambition är att belysa världens stora frågor genom att berätta om vilka vi är som individer och orkester; hur individer kan mötas, säger Jorge Alcaide.

Belyser problem

Ett hus som heter Världen tar upp ämnen som krig,
sociala och ekonomiska problem och miljöförstöring. Tanken är att belysa frågorna genom instrumental musik, sång på olika språk och lästa texter, anekdoter och tankar som musikerna skrivit. Det ger glimtar in i orkestermedlemmarnas egna liv och perspektiv och speglar de stora sammanhangen genom individernas upplevelser. Som specialinbjuden gäst kommer mezzosopranen Negar Zarassi att sjunga på svenska, engelska och persiska.

– Vi kommer också att att inkludera publiken, de blir medskapare i musiken, säger Jorge.

Ett folk i en värld

Det övergripande temat ser han och Payman som att vi alla är ett folk i en enad värld där allt som händer hänger ihop och berör oss kollektivt.

– Vi använder allas kunskaper och erfarenheter och vill göra ett statement att det kanske inte är så omöjligt att hitta en lösning på problemen. Kanske måste vi göra oss av med alla löjliga länder; det nationsuppdelade sättet att styra stämmer inte längre när våra problem är globala, säger Jorge.

– Alla människor har ansvar för att stoppa krigandet och jobba för miljön. Vi bor i ett hus som heter världen, fortsätter Payman och menar att alla måste hjälpas åt att bygga och ta ansvar för det huset.

Många perspektiv

Exakt vad Payman och de andra kommer att berätta under konserten är inte klart ännu, utan ska jobbas fram under september. Det globala perspektivet kommer dock automatiskt med eftersom den runt 35 personer starka ensemblen innehåller inte mindre än 15 olika nationaliteter och mängder av skiftande musikaliska bakgrunder. Payman själv kommer ursprungligen från Iran och Jorge från Chile.

– Vi kommer inte att kunna fördjupa oss i något specifikt utan mer presentera ämnena på konstnärliga sätt med en tragikomisk ton. Vi vill visa en fantasibild av framtiden där man lyckats hitta en lösning, säger Jorge.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook