Sänkt straff för airbagstölder

Hällingsjö

Två män som tidigare dömts till två års fängelse för inblandning i omfattande stölder av airbags, bland annat i Hällingsjö och Alingsås, får nu sina fängelsestraff kortade av hovrätten.

Det var under våren som en 26-årig och en 37-årig man dömdes till två års fängelse vardera efter att de fällts för åtta fall av grov stöld. Rätten kom då fram till att männen hade brutit sig in i bilar och stulit airbagenheter ur åtta fordon.

I ett vandrarhem i Partille där männen hyrt in sig hittade polis senare ytterligare airbagenheter gömda.

Det var stöldgods som bland
annat kom från ett bilinbrott i Hällingsjö och tre i Alingsås kommun. I den delen kunde männen inte knytas till själva stölderna, och i stället fälldes de för 13 fall av grovt häleri.

Ville bli frikända

Tingsrätten dömde de båda männen till två års fängelse vardera. Männen överklagade domen till hovrätten och yrkade i första hand på att rätten skulle ogilla åtalet mot dem.

Efter att ha granskat ärendet på nytt kom hovrätten fram till att 26- och 37-åringen tillsammans och i samförstånd har gjort sig skyldiga till åtta stölder i Borås och att de övriga gärningarna ska rubriceras som grova hälerier.

Kortare strafftid

Hovrätten river dock upp domen när det kommer till påföljdsfrågan och menar att männen ska dömas till ett kortare straff. Påföljden sänks därför från fängelse i två år till ett år och sex månader.

De båda männen yrkade i hovrätten också på att åklagarens yrkande om utvisning ur landet skulle ogillas. Rätten kom dock fram till att männen saknar anknytning till Sverige och att tingsrätten gjort en korrekt bedömning när de beslutade om att männen ska utvisas ur landet med ett förbud att återvända inom fem år.

Hovrätten menar att det finns risk att männen fortsätter begå brott, eller att de undandrar sig lagföring, om de befinner sig på fri fot. De ska därför vara fortsatt häktade i väntan på att domen vinner laga kraft.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det