• Anna Mattisson
  Smart. Med enkel programmering och lite elektronik kan vad som helst bli vad som helst. Till exempel kan du få en tecknad telefon att ringa när du trycker på pappret där den ritats.
 • Anna Mattisson
  Kändisar. När elever bokas in till Tellus kommer de också att få små skådespel på de teman de jobbar med. Underinvigningen av Tellus förvandlades Karin Lagerström till världens första kvinnliga professor i matematik – Sonja Kovaledskaja. Karin Birkestad var algebrans och algoritmernas fader Al-Khwarizmi.
 • Anna Mattisson
  Lär sig sorter. Nils Ryrberg (i orange väst) och Anton Galicia (i svart mössa) hittar olika fågelarter i de husformade holkarna.
 • Anna Mattisson
  Nyfiket. Stina Söderberg och Nils Ryrberg, från Rullstenens förskola, tittar i fågelbon.
 • Anna Mattisson
  Klurig lek. Syskonen Anton och Edvin Galica testar ett parti schack på matteavdelningen.
 • Anna Mattisson
  Mycket att testa. Nils Ryrberg, Tuva Hedström, pedagog Ann-Sofie Lindvall (pedagog) och Emil Sivemark från Rullstenens förskola hittade på mycket kul under Tellus invigning.
 • Anna Mattisson
  Lär sig. Nils Ryrberg, Tuva Hedström, pedagogen Ann-Sofie Lindvall, Emil Sivemark och Lovisa Kjellberg provade att programmera rutter för små skalbaggeformade robotar.

Tellus- en värld av upptäckter

Mölnlycke

Programmering för förskolebarn, en hel avdelning full av mattespel och ett experimentrum för den som vill testa sina sinnen och lära sig om kroppen.
Det är något av det som går att hitta på Tellus – Härryda kommuns sprillans nya resurscenter för barn, elever och pedagoger.

– Här är vårt makerspace. Där går det att skapa fritt, säger Karin Birkestad, verksamhetsutvecklare på Tellus och lärare på Rävlandaskolan, och visar runt i ett av Tellus alla rum.

En 3D-printer står redo för att skriva ut saker av plast och här finns sugrör att bygga av, en rad provrör för kemiska experiment och flera olika programeringsprogram som går att koppla ihop med teckningar, sugrörsbyggen och annat.

Ett av programmen är till för barn i förskolan och skolans första klasser. Genom att kombinera fysiska plastbitar på ett bord styrs ett litet monster på en datorskärm. Plastbitarna är som bitar av kod och är tänkta att ge en första idé om vad programmering är.

Karin Birkestad tror att det är viktigt att testa sådant tidigt.

– Det handlar om att få förståelse för att datorn gör exakt som vi säger och att avdramatisera det, säger hon.

Kollegan Karin Lagerström, som förutom Tellus jobbar som lärare på Båtsmansskolan, håller med.

– Om barnen tidigt förstår att de kan styra tekniken får de ett annat perspektiv på den. Och de blir bättre rustade för problemlösning, säger hon.

Utanför Tellus makerspace finns en hel vägg full av fågelholkar med mjukdjursfåglar av olika arter. De kvittrar när barnen trycker på dem och det går att hitta fåglarnas namn och lära sig mer på en ipad som ligger intill.

På golvet rullar skalbaggeformade, lysande robotar som fångat en grupp förskolebarns uppmärksamhet. Rullstenens barn trycker på robotarnas knappar och ställer på så sätt in hur de ska röra sig över golvet.

I en studio går det att landa på månen. Eller i ett dockskåp, i en teckning eller en nyhetsredaktion. Med hjälp av en filmkamera och en greenscreen går det att välja precis vilken bakgrund som helst och spela in sig själv och sina vänner i den.

För den som vill testa att göra stop motion-film eller fotografera går det också att använda studion till sådant.

I livet-rummet kan elever lära sig mer om kroppen och alla sinnen. Rummet är fullt av experiment och tester, information och lekfulla förklaringar. Intill går det att hitta matte-avdelningen Bagdad, som fyllts av matematiska spel, gåtor och uppgifter att jobba med.

Det finns också ett hörn som handlar om ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

– Här går det också att jobba normkritiskt, säger Karin Birkestad.

Under hösten kommer pedagoger från alla grundförskolor och skolor i kommunen att kunna testa Tellus. Till våren kan de sedan boka in sina barngrupper.

På längre sikt är det tänkt att Tellus också ska rikta sig mot gymnasiet och att vuxna utanför skolvärlden ska kunna ta med sig barn dit på fritiden.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook