• Bild: LEIF LUNDVALL
    LEVER FÖR DANS. Linnéa Eneberg från Mölnlycke SM-dansade i helgen.
  • ARRANGÖR. Mölnlycketjejen Linnéa Eneberg tillsammans med Charlotte Sinclair som var med och arrangerade SM i pardans och Artistic Ballroom i Råda Rum i helgen.
  • ENERGISK. 11-årige Theo Hansson ställde upp i minst tio olika klasser för barn och juniorer i dans-SM i lördags.
  • MÅNGSIDIG. Theo Hansson värmer upp inför en av sina många tävlingsdanser. "Det är bara dans som gäller för mig", säger Theo som förutom de danser han visade upp sig i på SM även håller på med hip hop och breakdance.
  • MÅNGA KLASSER. Det fanns många klasser att tävla i och många medaljer att vinna i SM i pardans och Artistic Ballroom i Råda i helgen.
  • LÄMPAR SIG FÖR DANS. Dans i stora salen på Råda Rum.

Dans hela dagen lång

Pardans

I lördags sprakade det av vackra dräkter, snabba danssteg, härlig musik och entusiastiska åskådare i nya fina Råda Rum som var platsen för SM i pardans och Artistic Ballroom.

– Råda Rum är ett perfekt ställe för den här tävlingen. Det är så nytt och fräscht och det finns ett bra och stort golv att dansa på. Det var en dansare som rekommenderade lokalen och Råda Församling blev glada att få hyra ut till oss, säger Charlotte Sinclair som för knappt tjugo år sedan var med och startade en dansskola i Mölnlycke.

Dans-SM, som genomförs varje år, hade lockat deltagare från hela landet och inte mindre än 440 starter hanns med under dagen i den stora Maria Elisabet-salen. De olika SM-klasserna var Solo dans, Duo dans, Pardans, Latin, Standard, Swing, Bugg, Salsa och Bachata.

Bedömds av domare

Den ena dansen avlöste den andra och de tävlandes skicklighet bedömdes av fem domare under de minutlånga framträdandena.

– Domarna är tränade och väldigt duktiga när de bedömer takt, teknik och utstrålning hos dansarna, säger Hanna Lundqvist som tillsammans med Anna Sköld äger och driver Sinclairs dansskola i Mölnlycke i dag.

En av Sinclairs dansare är snart artonåriga Mölnlycketjejen Linnéa Eneberg som tävlade i cha cha, merengue, bachata, jive och salsa.

– Jag lever för dansen och all min fritid och alla mina pengar går till den, säger Linnéa som dansat sedan hon var fem år och vid sidan om sin egen träning även tränar småbarn i dans.

Linnéa var inte nöjd efter sin första dans men när dagen var slut hade hon ändå samlat ihop ett antal placeringar bland de tre främsta.

– Jag tävlar nästan varje helg, säger Linnéa som till vardags studerar på Hulebäcksgymnasiet.

Flitig på dansgolvet

En av dem som var allra flitigast på dansgolvet var Theo Hansson från Landvetter. Det var vals, quickstep, chacha, sals, rumba, bachata om vartannat så det stod härliga till. Och trots sina blott elva år kom han högt upp i  juniorernas resultatlista i många av disciplinerna.

– Jag har dansat i nio år och gått på flera dansskolor. Nu är jag på Sinclairs och den är jättebra, säger Theo som tävlar så mycket han hinner.

I fjol tog han två guldmedaljer för barn på VM och snart bär det av till Tjeckien och årets dans-VM.

Arrangör av dans-SM var Sveriges Dansorganisation som är landets största med femtio dansskolor anslutna.

– Dansen står sig väldigt starkt i Sverige och vi har ungefär 3000 licensierade dansare. TV-programmet Let’s Dance har kanske inte
medfört att det blivit så många fler som dansar men tack vare programmet vet folk i allmänhet lite mer vad en quickstep och en cha cha är, säger Charlotte Sinclair.

Charlotte som varit framgångsrik tävlingsdansare och själv varit med  i Let’s Dance tre gånger och bland annat kommit tvåa tillsammans med brottaren Frank Andersson. Numera tränar hon bara andra och gör ett och annat showframträdande. Charlotte poängterar hur viktig dansen är för kroppens och själens välbefinnande.

– Dans, hälsa och att må bra är en kombination som hör väldigt väl ihop.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det