Rävlanda får allmän trädgård

Rävlanda

Härryda kommun har fått EU-pengar för att skapa en trädgård i Rävlanda.
En trädgård som alla odlingssugna invånare själva får vara med och skapa.

– Det är fantastiskt roligt, säger Annika Gry, verksamhetschef inom folkhälsa och själv Rävlandabo.

Hon berättar att idén om en trädgård i Rävlanda funnits länge. Historiskt sett är Rävlanda ett odlingsområde och när Annika Gry var rektor på Rävlandaskolan för tio år sedan fanns det en skolträdgård som fungerade som mötesplats för familjer och andra.

Nu är tanken att den nya trädgården ska fungera på ett liknande sätt och bli en plats för nya och gamla Rävlandabor att träffas; ett komplement till de platser som redan finns.

Blir en fruktträdgård

Trädgården ska ligga i närheten av skolan, men än så länge finns bara en grovskiss till vad den kan innehålla.

– Vi har tittat på området vi kan disponera och planerar för en fruktträdgård, en sittyta, odlingsbäddar och perennrabatter. Sedan har vi sökt pengar för ett litet konstverk också, säger
Annika Gry.

För att få mer konkreta idéer kommer allmänna workshops och planeringsmöten att anordnas under våren. Det ska också skapas en studiecirkel där alla som vill kan vara med och prata idéer och lära sig om odling, för att sedan kunna vara aktiva i trädgården. Dessutom ska en projektledare anställas och förhoppningen är att eleverna på trädgårdsutbildningen på Råda säteri ska kunna utföra sina praktiska moment i Rävlanda.

Också den som inte själv vill engagera sig i trädgården ska kunna njuta av den. Kanske blir det självplock av blommor för den som vill besöka kyrkogården i närheten och den som vill fika i grönskan ska kunna göra det. Dessutom ska skolan och den planerade förskolan kunna använda trädgården i sin pedagogik.

En positiv mötesplats

Annika Gry hoppas att trädgården ska leda till ökad samhörighet på orten.

– Rävlanda växer, vi behöver skapa positiva mötesplatser. Om vi skapar något ihop bildas en gemenskap, säger Annika Gry, som inte minst välkomnar den internationella trädgårdskunskap som kan komma in genom det lokala asylboendet.

Trädgården bekostas med drygt 1,6 miljoner kronor från EU-programmet Leader Göteborgs insjörike.

Dessutom har drygt
413 000 Leader-kronor avsatts till projektet Pärlor i Göteborgs insjörike. Där är målet att lyfta fram kulturella, historiska och natursköna besöksmål samt vandringsleder i Härryda, Lerum, Alingsås och Partille.

Platserna och lederna ska skrivas in i en illustrerad karta och informationsskyltar ska placeras ut som berättar om varje område. Det kommer också att skapas en mobilanpassad hemsida.

En förhoppning är att projektet också ska få igång aktiviteter och evenemang kring platserna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det