Bild: JOHN FAHLNAES
KYRKOHERDE. Peter Bratthammar.

Kritik mot kyrkans fritidshem

Landvetter

Kyrkan i Landvetter driver fritidshemmet Duvan.
Nu har kommunen krävt att församlingen ser över sin verksamhet så att den inte är kyrklig. Och församlingen har åtgärdat detta.

Alla fritidshem, kommunala liksom privata måste följa skollagen. Där står att det finns ett visst utrymme för konfessio­nella (religiösa) inslag men att dessa i så fall ska vara frivilliga.

När Härryda kommun i november gjorde en tillsyn av kommunens privata förskolor och fritidshem ansåg inspektören att Fritidshemmet Duvan – som drivs av Landvetter Härryda pastorat – hade vissa konfessionella inslag i undervisningen som inte var frivilliga.

Detta i samband med att fritidshemmet varje läsår arbetar med ett tema som anknyter till den kristna profilen. Det avslutas med en familjegudstjänst på våren då barnen sjunger, läser texter eller spelar med i något drama i kyrkan.

Följer skollagen

Kommunens tjänsteman krävde att detta ändrades.

– Vi är noga med att följa skollagen. Vi har åtgärdat de punkter som vi blev tillsagda att åtgärda och det är klart och godkänt, säger kyrkoherden Peter Bratthammar.

Vad har ni förändrat efter tillsynen?

– Vi har blivit tydligare med att alla inslag i vår verksamhet är frivilliga. Vi tvingar ingen.

Eventuella förberedelser för gudstjänster görs utanför fritidshemmets ordinarie verksamhet.

Peter Bratthammar tycker att beslutet går att diskutera.

– Det är alltid en tolkningsfråga. Vissa är mer strikta än andra. Vi har en tillsyn varje år och kommunen är väldigt rädd att vi inte ska följa skollagen vilken vi naturligtvis följer noggrant, säger Peter Bratthammar.

Kyrkan driver även en förskola.

– Vi jobbar ju med det goda. Vår värdegrund är att alla är lika mycket värda, fattig eller rik. Det var Jesus som sa det. Från min horisont är det inte självklart i dagens samhälle. Det här pratar jag ofta om, men det betyder ju inte att vi pådyvlar någon vår tro. Vi kan vända oss till barnen utan att be och säga halleluja.

– Sedan har vi andra verksamheter som inte lyder under skollagen och då är jag tydligare med kyrkans värdegrund, säger Peter Bratthammar.

Skyldiga hålla öppet

Under höstens tillsyn upptäcktes även andra brister på en rad förskolor och fritidshem i kommunen. Framförallt när det gäller att vårdnadshavare tydligt ska informeras om att verksamheten är skyldig att erbjuda omsorg under planeringsdagar, semester- och lovdagar om behov finns, något som många föräldrar inte känner till.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det