Svårt hitta präst till Björketorp

Björketorp

Letandet efter en ny kyrkoherde till Björketorps församling har kört fast för andra gången. Nu lämnar kyrkorådets ordförande Evalotta Liljenzon sin post.
– Jag ger upp. Jag är inte rätt person att leda det här arbetet, säger hon.

Kyrkoherden Bengt
Johansson har aviserat sin pensionering från Björketorps församling. Han slutar i mars. Men då kommer det inte att vara klart med en ersättare. Detta efter att kyrkorådet och personalen inte kunnat enas om någon av de tre sökande.

Den senaste kandidaten som var aktuell var en man från Mölnlycke.

Tjänsten annonseras nu ut på nytt. Samtidigt hoppar ordföranden i kyrkorådet, Evalotta Liljenzin, av sitt uppdrag.

– Redan på förra mötet sa jag ”jag ger upp”. Men Göteborgs stift, som varit väldigt stöttande och behjälpligt, sa åt mig att inte släppa detta, så jag fortsatte. Men nu har jag lämnat in min officiella begäran om entledigande, säger Evalotta Liljenzin.

Hon tycker att kyrkan har en viktig roll att fylla i samhället.

– Men då tror jag att svenska kyrkan måste bredda sin verksamhet så att alla känner sig hemma.

Frågar efter kvinna

Redan när hon kandiderade inför kyrkovalet 2013 profilerade sig Evalotta Liljenzin som en person som stod för en förnyelse i Björketorp.

– Den absolut vanligaste frågan jag har fått är ”när får vi en kvinnlig präst?”

Med det sagt har könet på prästen inte varit det viktigaste i rekryteringsprocessen utan det handlar i första hand om personens helhetssyn på arbetet.

Evalotta Liljenzin har känt stöd från andra kyrkopolitiker i församlingen. De flesta har dock varit kritiska. Frågan om förnyelse splittrar Björketorps församling och är en del av förklaringen till problemen att anställa en ny kyrkoherde.

Evalotta Liljenzin önskar att hon kunde säga att de nu anställt en präst, man eller kvinna, som är öppen för en förnyelseprocess i Björketorp, men känner att hon inte kunde samla rådet och personalen inför beslutet.

– Jag känner att jag kanske inte är rätt person att ena församlingen och jag vill inte stå i vägen om det finns någon som är bättre på att föra den dialogen med rådet och personalen, säger Evalotta Liljenzin.

Jakten går vidare

Kyrkorådets vice ordförande Staffan Brodén tar över tills vidare i jakten på en ny kyrkoherde.

Det är ingen hemlighet att kyrkoherden Bengt Johansson och prästen Björn Fyrlund inte vill samarbeta med kvinnliga präster i samband med gudstjänster. Också när det gäller samkönade äktenskap har Björketorp sagt nej.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det