• Bild: Anna Mattisson
    Strategiskt. Lennart Andersson och Joakim Wiss tog över företaget Johansson och Gunverth år 2003. Köpet låg strategiskt i tiden, några år innan de 17 tidigare delägarna skulle gå i pension. Genom den mjuka övergången hann de anställa ny personal innan den gamla tackade för sig, och på så sätt behålla en mängd kunskap i företaget.
  • Bild: Anna Mattisson
    Trivs. Företaget startade i Rävlanda för 100 år sedan och ligger fortfarande kvar. Sedan 1950-talet har det legat på nästan exakt samma plats dessutom. Att ha sitt högkvarter i byn tycker ägarna Lennart Andersson och Joakim Wiss är riktigt strategiskt. Det är nära till en rad olika orter, både mot Göteborg och Borås till.
  • Bild: Anna Mattisson
    Långvarigt. Joakim Weiss (t.v.) har jobbat i företaget sedan 1986 och Lennart Andersson (t.h.) sedan 1978. Bådas respektive har jobbat på Johansson och Gunverth lika länge som de. Joakim träffade sin fru i företaget, när han kom dit som lärling.

Johansson och Gunverth fyller 100

Rävlanda

VVS- och elföretaget Johansson och Gunverth fyller 100 år.
En prestation som ägarna menar bygger på kvalitet, pålitlighet, service och att de anställda har roligt på jobbet.

Utskrivna beställningar täcker Joakim Weiss skrivbord i exakta rader. Under datorn skapar post it-lapparna sitt eget rutmönster och i korridoren hänger diplom i minutiöst räta rader. Till och med vattenflaskornas placering i mötesrummet utstrålar ordning och reda. På väggen i mötes­rummet tronar en inramad text med uppförstorade ledord för
Johansson och Gunverth: Lita på, kvalitet, service.

– Vi vill skapa en relation till och en trygghet hos kunden, säger Joakim, som äger Rävlandaföretaget tillsammans med Lennart Andersson.

Startade smedja

Johansson och Gunverths historia började för 100 år sedan, då rörläggaren Andin
Ericksson startade egen smedja på sin gård i Rävlanda. Med tiden breddades företaget och bytte form och namn. I dag sysslar det med allt från att reparera krånglande vattenpumpar och läckande kranar till att installera värmesystem och totalrenovera badrum.

Joakim och Lennart berättar att flera av deras kunder gått i arv från generation till generation och att de ofta får fortsätta komma tillbaka till hus trots att ägarna byts av.

En anledning till att Johansson och Gunverth överlevt i 100 år är företagets bredd. När det varit nedgångar inom någon del av verksamheten har det kunnat fokusera åt annat håll.

Att de anställda jobbar kvar år efter år är en annan viktig faktor. Få säger upp sig vilket gör att de hinner bygga upp en så unik kompetens att personalen ibland kan mer om byggnader i närområdet än vad de som bor i dem vet. Under årens lopp bygger de anställda också upp en personlig koppling till företaget som gör att de fungerar som ambassadörer när de är ute bland kunderna. Det är den bästa reklam som finns, menar Lennart och Joakim.

Att personalen stannar förklarar ägarna med det fokus som läggs på att alla ska trivas på jobbet.

Späckat schema

Utanför matsalen ståtar ett schema för 100-årsfestlig­heter som styrelsen planerat för ett helt år: Pensionärsträff för alla medarbetare som gått i pension under årens lopp, en jubileums-after work, en weekend till Åre för med­arbetarna, ett litet jubileumsfirande i Bollebygd med tårta och ballonger till allmänheten, jubileumsgolf och en gala­fest i slutet av året.

Det mer långsiktiga arbetet med personalens välbefinnande är dock ännu viktigare. Alla ska känna sig delaktiga och ha möjlighet att utvecklas. Lennart och Joakim förklarar att det finns en sådan bredd inom VVS och el att det går att byta arbetsuppgifter och prova på nya utmaningar utan att behöva sluta. De jobbar också mycket med att se personalen. Varje onsdag har de anställda gemensamt frukostmöte.

– Vi ser och hör våra anställda och har en väldigt öppen relation till alla. Vi vill vara ett team där alla drar åt samma håll, säger Joakim.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det