• Pressbilder
    Konstnärer. Esther Shalev-Gerz, Carl Michael von Hauswolff, Nina Bondeson och Kendell Geers.
  • Arkivbild: Ann-Charlotte Edgar
    Elin Tollbom.

Konst i kamp för det fria ordet

Kultur

Med start i dag rullar ett fyra månader långt konstprojekt igång i Härryda kommun. Ett ambitiöst evenemang som involverar internationella konstnärer och tolv kommuner. Allt för att främja yttrandefriheten.

Projektet som kallas Smittande oro och mod vill veta vad som händer ifall journalister, konstnärer och författare tystnar. Namnet syftar till att belysa rädsla och mod kopplat till demokrati och yttrandefrihet.

Terrorattack gav idén

Idén väcktes i samband med terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015. Dagen efter träffades kulturtjänstemän från tolv kommuner i Göteborgs-
regionen på ett av sina ordinarie möten.

– När vi kom dit kände alla sig uppgivna och arga för de hot och det våld som riktas mot journalister och andra kulturarbetare. Vi kände att vi måste göra något och då skapades det här projektet, säger Elin Tollbom, kultursamordnare på Lerums kommun och en av initiativtagarna.

Tillsammans med sina motsvarigheter i de övriga elva kommunerna har de sedan dess utformat projektet.

Fyra konstnärer

Fyra konstärer har fått i uppdrag att skapa ett verk med anknytning till ämnet. Två utländska konstnärer och två svenska ingår i projektet. De har skapat varsitt konstverk som tillverkats i tolv upplagor vardera. Mellan februari och maj ställer de ut sina verk under varsin tvåveckorsperiod på olika platser i kommunen.

Vill skapa diskussion

Först ut är konstnären Esther Shalev-Gerz med rötter i Litauen, Israel och Frankrike. Alla konstverk är hemliga fram tills vernissagen och i dag onsdag visas hennes skapelse upp för första gången på Hulebäcksgymnasiet.

– Vi hoppas att verken ska väcka tankar och leda till en diskussion om yttrande-
frihet och vad man får och inte får säga, säger Elin Tollbom.

Övriga konstnärer är sydafrikanska Kendell
Geers som ställer ut på Hindås station, svenska Nina Bondeson som ställer ut på Mölnlycke kulturhus samt Carl Michael von Hausswolff som visar sitt verk på Landvetters kulturhus. Ansvarig för att välja ut dem har konstkuratorn Jörgen Svensson varit.

– Det är väldigt imponerande vilka han fått med. Det handlar om stora, internationella konstnärer som gjort kända verk, säger Tollbom.

Ligger i tiden

Hon menar att behovet av att diskutera den här typen av ämnen bara vuxit sig starkare sedan den blodiga attacken mot Charlie Hebdo vintern 2015. Donald Trumps behandling av media och debatten om fejkade nyheter som pågått de senaste veckorna har gjort ämnet högaktuellt.

– Färre personer vågar säga sin åsikt, samhället blir hårdare och människor är rädda för repressalier ifall de yttrar sig.

– Temat låg i tiden då vi valde det men har blivit ännu mer relevant sedan dess. Det är mer aktuellt nu än någonsin tidigare, säger Elin Tollbom.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det