Bild: Hans Andreasson
Stökigt. För andra gången på fem månader har någon dumpat sönderskurna däck i Klippans naturreservat. Dessutom slänger någon sopsäckar med osorterat skräp, möbler och annat i området. Hans Andreasson lägger mycket kraft på att städa upp.
Bild: Hans Andreasson
Stökigt. För andra gången på fem månader har någon dumpat sönderskurna däck i Klippans naturreservat. Dessutom slänger någon sopsäckar med osorterat skräp, möbler och annat i området. Hans Andreasson lägger mycket kraft på att städa upp.

Dumpar skräp i naturreservatet

Hindås

Nedskräpningen i Klippans naturreservat fortsätter och polisen står maktlös utan vittnen.
Förra veckan dumpades en stor hög bildäck i området.

Hans Andreasson är tillsynsman på Stiftelsen för västsvenska fritidsområden som sköter om Klippans naturreservat. Han var där i tisdags förra veckan hade någon dumpat 65 däck, 4 plåtfälgar och en bränsletank vid parkeringsplatsen.  

– Det ligger i en stor hög. Det ser väldigt fult ut och ligger det skräp på en plats ökar risken för att fler kommer dit och dumpar saker, sa Hans Andreasson, strax innan han åkte ut för att städa upp tillsammans med ett par kollegor från stiftelsen.

Sopsäckar och däck

Det är inte första gången det dumpas grejer i Klippans naturreservat. För fem månader sedan låg en ännu större däckhög på platsen, för två veckor sedan låg två sopsäckar skräp där.

– Det har slängts allt från bilkarosser till garderober och soffor. När det var som värst var det någon som tippat gammalt byggavfall där. Det var nog nio ton den gången, vi fick ta bort det med kranbil, säger Hans
Andreasson.

En annan gång hade någon slängt tolv säckar osorterat skräp i naturreservatet. Hans och hans kollegor var tvungna att stå och sortera allt på återvinningsstationen.

– Det är en stor kostnad för oss att bli av med skräpet, säger Hans och menar att det förutom arbetskostnaden kostar pengar att hyra in en kranbil och betala tippavgift för miljöfarligt avfall.

I höstas var det någon som dumpat en stor skräphög och sedan tänt på den. Fem personer från räddningstjänsten och två från polisen kallades till platsen.

– Det hade tagit sig lite i träden men det blåste inte som tur var så branden kunde släckas, minns Hans.

Hans och hans kollegor i stiftelsen har placerat ut stenar så det inte ska gå att köra bil till de ställen där det dumpats. De har också försökt röja lite bland träden vid parkeringsplatsen så det ska synas ordentligt vad som händer där. Inget verkar dock avskräcka.

Letar ledstrådar

Hans kikar ofta igenom skräpet i jakt på ledtrådar till vem som kan ha dumpat det där. Han har hittat både adresserade kuvert och lappar med företagsnamn, men det räcker ändå inte.

– Att det ligger adress­lappar bland skräpet betyder inte att det är de som gjort det, det räcker inte som bevis, säger Håkan Reit, polisinspektör vid lokalpolisområde Storgöteborg syd och fortsätter.

– Däcken, hur kom de dit? Såg någon ett registreringsnummer? Du måste se någon slänga sakerna där för att ha bevis men det finns inga iakttagelser.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook