Bryggare riskerar vite

Mölnlycke

Rådanäs Invest AB hotas med 400 000 kronor i vite om de inte genast slutar använda bryggerilokalen som samlingslokal för fler än 30 personer.
Nu överklagar företaget kommunens beslut som de menar är fattat på felaktiga grunder.

Turerna kring Rådanäs Bryggeri är en lång process. Sommaren 2015 fick Rådanäs Bryggeri AB tillstånd att servera starköl för provsmakning. Totalt fick högst 30 personer provsmaka samtidigt. I november samma år lämnade bryggeriet in en ansökan om att få öka antalet personer till 150. Räddningstjänsten godkände lokalen för det högre antalet gäster och polisen bedömde att det inte skulle störa grannarna, ordningen eller trafiken. Rådanäs VD Henrik Jonsson har dessutom gått en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering och fått godkänt på folkhälsomyndighetens kunskapsprov.

Kommunstyrelsen gav dessutom alkoholtillstånd till 150 personer för provsmakning vid tillverkningsstället.

Kan störa grannar

Men politikerna i miljö- och bygglovsnämnden sa nej till bygglovsprövningen om att utöka personantalet till 150 personer i lokalen. Vägen till bryggeriet är för dåligt anpassad och grannarna riskerar att bli störda, bedömde de.

– Tillfartsvägen håller inte måttet och de boende får orimligt mycket störningar. Om det går bra för bryggeriet blir de kanske störda varje helg, säger miljö- och bygglovsnämndens ord­förande Mattias Johansson.

Om beslutet ska ändras menar han framför allt att grannarna måste komma överens. Än så länge ser det inte lovande ut för Rådanäs. I augusti 2015 kom den första anmälan från en granne som störts av vad denne beskrev som ett stort arrangemang. Rådanäs VD svarade då att det var en privatfest. I november 2016 kom en ny anmälan om att det pågår evenemang där bryggeriet används som samlingslokal flera gånger per vecka. Enligt bryggeriets Facebook­sida har det förekommit både bryggeripubkvällar och firande av nationaldagen och Ölets dag, med några veckor mellan eventen. Bilder från nationaldagen 2016 visar på välfyllda lokaler och 90 personer gick tipsslingan.

– De har en hemsida som annonserar om deras verksamhet, det här är inga hemligheter, säger Mattias Johansson och förklarar att det inte heller handlar om enstaka tillfällen.

Har överklagat

För att få stopp på träffarna tog miljö- och bygglovsnämnden ett beslut om att Rådanäs invest AB måste betala 400 000 kronor i vite om de inte slutar med den olovliga användningen av bryggeriet inom en månad. Rådanäs överklagade beslutet till Länsstyrelsen i januari i år.

I överklagan skriver Henrik Jonsson att Rådanäs invest AB inte alls använder serveringslokalen olovligt. Han menar att bryggeripubkvällar i snitt sker en gång i månaden och att det då kommer mellan tio och 30 personer. Dessutom hålls öppet hus och privata visningar några gånger om året. De menar att miljö- och bygglovsnämndens beslut om att säga nej till att låta 150 personer vara i lokalen varit begripligt om de använt lokalen oftare ”men med tanke på vår mycket begränsade användning så anser vi att beslutet om föreläggande är fattat på felaktiga grunder”.

I ett mail till Härryda-Posten hänvisar han också till kommunstyrelsens beslut om alkoholtillstånd för 150 personer vid tillverkningsstället.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det