En strimma hopp

Gästkrönikan

I mitten av februari nådde de första solstrålarna ner till min förstutrapp. Jag bor vid ett berg och under de mörkaste månaderna orkar solen inte så högt att den når fram. En solig vinterdag kan vara väldigt vacker men allt är fruset, hårt och vilande. Vilan behövs för att hämta kraft inför vårens och sommarens växande men i februari ger otåligheten sig till känna. Därför känner jag samma jubel varje år när jag ser den soliga trappan. Det grå träet värms upp, det knarrar och knäpper i virket och man kan klämma in sig i hörnet med en kopp kaffe och vända ansiktet mot solen som värmer. Det går åt rätt håll nu, livet återvänder.

Det finns ett talesätt ”När nöden är som störst är hjälpen som närmst” och det är så jag känner i februari. Ibland blir det, oavsett årstid, vinter i ens inre. Allt känns mörkt och hopplöst för att man är ledsen över något som är svårt. Man kan inte glädja sig trots att det är ljust dygnet runt och allt blommar i naturen. Fördelen med att vara vuxen och i mogen ålder är att man har sett så många februariögonblick att man vet att det vänder. Precis som med resten av naturen behöver man emellertid vila ibland, stanna upp och vara nedstämd.

Nedstämdheten plockar fram tankar hos oss och gör att vi mognar som människor. Nedstämdhet och motgång gör att vi får medkänsla och förståelse för andra och är en naturlig del av livet som det är viktigt att bejaka.

Det finns en lyckosträvan hos alla, vi vill vara lyckliga men lycka är inget evigt tillstånd. Lycka är oftast bara korta ögonblick som ibland, likt förälskelser besöker oss. Vi försöker fånga dem, men det går inte. Vi försöker återskapa genom att göra precis det där vi gjorde när vi kände lycka men det blir aldrig lika bra.

Så kommer vi hem en dag – det går inte riktigt att förutse när för februari kan vara grå- och solen har nått ner till trappan! När vardagen är tung brukar jag försöka tänka på den där strimman av hopp som februarisolen ingjuter för när man tar sig igenom det svåra får man kraft att blomma igen. Det blir bra igen, sommaren och ljuset kommer!

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook