Bild: PRIVAT
FICK FORSKNINGSPRIS. Forskaren Henrik Zetterberg har fått ta emot Olav Thonstiftelsens forskningspris på 10 miljoner norska kronor. Pengarna ska användas till en fyraårig studie kring Alzheimers sjukdom.
Bild: PRIVAT
FICK FORSKNINGSPRIS. Forskaren Henrik Zetterberg har fått ta emot Olav Thonstiftelsens forskningspris på 10 miljoner norska kronor. Pengarna ska användas till en fyraårig studie kring Alzheimers sjukdom.

Får tio miljoner till forskning om Alzheimers

Mölnlycke

Forskaren Henrik Zetterberg har vigt sitt yrkesliv åt att försöka lösa gåtan bakom Alzheimers sjukdom.
Han har nu fått ta emot Olav Thonstiftelsens forskningspris på tio miljoner norska kronor som ska användas till att driva ett nytt forskningsprojekt.

Mölnlyckebon Henrik Zetterberg har forskat kring Alzheimer sedan 2003. Han är ledare för ett hjärnforskningsprojekt som nu tilldelats tio miljoner kronor.

Projektet är ett samarbete mellan Henriks forskningsgrupp på Göteborgs universitet, två forskargrupper i Oslo, en i Århus och en i Lund. Det ska pågå i fyra år och har som mål att studera huru­vida hjärnans microgliaceller har en positiv eller negativ inverkan vid utvecklingen av Alzheimers.

– Alzheimers uppkommer av att det bildas proteinklumpar i hjärnan som stör nervcellernas funktion. Microglia är som en slags små dammsugare som städar upp i hjärnan, förklarar Henrik.

Skadliga proteinklumpar

Frågan som forskarna nu ska försöka få svar på är om en ökad förekomst av microglia kan minska tillväxten av proteinklumpar i hjärnan och därmed bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

– Det finns en hypotes om att proteinklumparna växer när microglia fungerar dåligt. Om man inte vill få Alzheimer gäller det då att försöka få microglia att fungera bättre, säger Henrik.

Men forskarna har också en alternativ hypotes att testa.

– Kan det vara när microglia försöker få bort proteinklumparna som hjärncellerna bryts ner? Är det i själva verket överaktiva microglia som ligger bakom Alzheimers?

Kort sagt går forskningsprojektet ut på att ta reda på om microglia är goda eller dåliga.

Utan de tio miljonerna från Olav Thons stiftelse hade projektet inte kunnat genomföras.

– Vi fick tävla med 20 andra forskargrupper. Tre valdes ut som fick 10 miljoner vardera, det var jättekul att vi var bland dem, säger Henrik Zetterberg.

FIck träffa Thon

Olav Thons stiftelse bilda­des för fyra år sedan av en av Norges rikaste personer, nu 93-åriga Olav Thon. I samband med att priset delades ut fick Henrik Zetterberg chans att träffa honom.

– Han har ingen akademisk bakgrund. När han var 16 år lade han tre rävskinn över
axeln och gick in till staden och sålde dem. Han har byggt upp sin stora förmögenhet genom att köpa och sälja fastigheter och bygga hotell. Han är ett original och fort­farande väldigt aktiv, berättar Henrik.

2013 förde Olav Thon över 25 miljarder norska kronor till stiftelsen. Varje år ska den dela ut 50 miljoner kronor till olika ändamål.

Går långsamt

Alzheimers sjukdom engagerar forskare över hela världen. Som inom de flesta forskningsområden har USA varit ledande men nu pågår många studier i Europa. Även i Asien har forskare börjat intressera sig för ämnet. Henrik Zetterberg beskriver att man har blivit allt bättre på att diagnostisera sjukdomen men när det gäller att hitta en behandling har framgångarna hittills varit blygsamma.

– Det har varit en del bakslag då man har trott att man har hittat sätt att lösa upp proteinklumparna. Kanske kan det fungera om behandlingen sätts in i ett tidigare skede, säger Henrik.

I nuläget finns det symptom­lindrande läkemedel, men inget som får sjukdomsprocessen att stanna av.

– Ibland kallas läkemedlen för bromsmediciner men det är fel ord, säger Henrik.

Många studier kommer att avslutas under de kommande åren. Kanske tar de oss några steg närmare att hitta ett botemedel mot Alzheimers sjukdom.

Om fyra år kan vi också ha svaret på frågan om microglias roll i sjukdomsprocessen. Är hjärnans små städarceller en del av lösningen?

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook