• MOR OCH DOTTER. Ann-Sofie Johansson och dottern Molly som den här dagen var på besök och hjälpte till i köket.
  • STAMMIS. El-Robban äter på Fiket i princip varje dag. "Skulle det inte vara för det här stället hade svultit ihjäl", säger han .
  • GÅR ÅT. Ägg, bacon och smör går det åt tonvis av varje år.
  • KLASSISKT. Det är stabil mat som uppskattas mest av kunderna på Fiket. "Vi skulle kunna heta Bacon-Fiket", säger ägaren Ann-Sofie Johansson.
  • STORSÄLJARE. Mackor är det som går åt mest.
  • UTESERVERING. Sedan slutet av 50-talet har Fiket sett mer eller mindre likadant ut.
  • MYSTISK TAVLA. Under Elvis hänger en tavla. Ingen vet vet det är på bilden, men personen liknar en av stammisarna.
  • EN DRÖM. På toaletten sitter detta motiv som en tidigare ägare målat. Ann-Sofie Johansson har vissa planer på att någon gång i framtiden köra kvällar med 50-talstema och har servitriser på rullskridskor.
  • KUNGEN. På väggarna sitter det flera motiv med Elvis.

Fiket – en klassiker i Härryda

Härryda ort

Fiket i Härryda öppnade på 50-talet och det mesta har varit sig likt sedan dess med korvmackor på tallrikarna och Elvis och Marilyn på väggarna. Ann-Sofie Johansson har drivit stället de senaste nio åren.
– Ända sedan jag var liten har jag haft en dröm om att ha ett eget kafé, säger hon.

Ovanför entrédörren buktar taket inåt en aning. Doften av stekt bacon och ägg, det inslitna, schackrutiga golvet och idolbilderna på väggarna gör det fyrkantiga lilla, gråblå huset till en tidsmaskin tillbaka till 50-talet.

Ägaren Ann-Sofie Johansson har bara satt upp några tavlor med 50-talsmotiv som hon hittat på marknader, annars vill hon bevara ställets känsla så mycket det går. Själv har hon varit på Fiket de senaste 15 åren.

– Jag har drivit det i nio år nu, innan det jobbade jag här i sex år från det att jag var 18 år, åren går snabbt, säger hon.

Köttfärssåsen går åt

I ett hörn sitter Jens Karlsson. Tidigare drev hans före detta sambo Fiket och nu är han en av många stammisar. En annan är El-Robban som droppar in och beställer en portion spagetti och köttfärssås.

– Fiket är vår livlina, vi är många ungkarlar som går hit, om det inte vore för det här stället hade vi nog svultit ihjäl, säger han.

Han ser Fiket som kulturhistoria.

– Utan Fiket hade inte det här samhället funnits. Kommunen satsar ingenting på Härryda och när flygplatsen kom sa de att allt skulle försvinna. Men vi är envisa häruppe.

Nu är det inte bara män som är kunder. En kvinna i DHL-kläder kikar in med sitt barn. Lärare från skolan och mammor från fotbollen droppar också in regelbundet.

Det är onsdag och då har Fiket öppet lite längre. Efter lunch har Ann-Sofie tid att ta igen sig lite efter rusningen. Hon kan sina stammisar och deras rutiner.

– Det har blivit som en familj och det är det som gör det så roligt att jobba här. Vi har många lokala förmågor, yngre och äldre som är här varje dag och det har blivit som en samlingspunkt. Många lever ensamma och stiger upp tidigt för att få sig en kopp kaffe och lite umgänge på morgonen, säger Ann-Sofie.

Hon och de två andra som jobbar i köket kommer vid halv fem på morgonen och de öppnar så fort det dyker upp någon.

– Här kommer man som man är och går när man ska. Folk säger ”det vanliga”, de har sina specialiteter. Gubbarna vet att de får redigt med mat och mycket stekt potatis. Jag kan ju ändra menyn men det vill de inte ha. Vill de ha en baconmacka så äter de en baconmacka varje dag i tio år. Vi har i och för sig en GI-tallrik som har blivit väldigt populär bland de som vill ändra sin kost lite. Då är det till exempel bacon, ägg och sallad.

Varje dag är det som att hon räknar in sina får.

– Är det någon som inte kommer får jag nästan ringa och efterlysa dem och fråga vad som hänt. Det är mysigt. Det är roligt att få vara en del av deras liv. Alla vet ju vem man är.

I köket står några tjog ägg redo att kläckas på stekbordet och en hink med bacon. Varje år går det åt 1,6 ton ägg och bacon för cirka 100 000 kronor.

Känt som Pettsons

Från allra första början, någon gång i mitten av 50-talet, var det en glasskiosk i huset. I slutet av 50-talet blev det ett kafé som hette Pettersson eller i folkmun ”Pettsons”.

– Alla man pratar med från Härryda har någon relation till det här kaféet. Alla har varit här någon gång eller så har deras föräldrar varit här.

På den tiden fanns inte motorvägen så vägen utanför var landsvägen. Då var det många lastbils- och taxichaufförer som stannade.

– Det är det fortfarande. Många minns det sedan många år tillbaka, eller har hört talas om det. Vi gör ingen reklam utan det sprids ryktesvägen, säger Ann-Sofie.

Efter ”Pettssons” hette stället länge Inga-Lills mat och kafé. Namnet Fiket kom till 2008 när Ann-Sofie tog över. Hon satsade mer på mackor.

– Det är svårt med dagens, du vet inte om det kommer 20 eller 50 personer på lunch så det är svårt att beräkna och få det att gå med vinst. Men vi har alltid en varmrätt och många kommer hit och hämtar köttfärssås till sina barn.

Verksamheten är säsongsbetonad. På sommaren är det stängt. Mars–april kan vara en döperiod. Sedan är det vissa månader som räddar upp ekonomin. Om det är ett vägbygge eller nåt kan det öka.

– Det har ökat sedan de öppnade krossen. Det är lätt att parkera lastbilar här
utanför och stannar det en så stannar det alltid flera.

Ann-Sofie är själv född och uppvuxen i Härryda.

– Jag bodde ett tag på andra sidan motorvägen, men annars lär jag nog aldrig flytta härifrån. Jag gick i skolan här och när jag gick i ettan brukade sexorna ge mig pengar och be mig springa till kiosken och köpa klubbor och godis. Vi fick inte lämna skolgården och de sa ”Ann-Sofie i ettan är snabb”.

Få kompisar bor kvar

Hon har sett många gamla barndomsvänner flytta från orten.

– Det är ett fåtal kvar som jag vet. Men många föräldrar till barndomsvännerna bor kvar och kommer in och känner igen mig och säger att de minns när jag gick i blöjor.

Hon trivs särskilt bra med närheten till naturen.

– Det som verkligen är Härryda är ju sjöarna, badplatserna, skolan, Härryda IF och Chalmers golfklubb såklart som har en fin bana med skön natur runt sig.

På fritiden har hon två stora intressen, dels naturen med slalom då hon ofta åker till Österrike och så flugfiske i Härjedalen.

– Det är ganska tufft att vara egenföretagare och det är skönt att bara ställa sig i en fors och vara sig själv och fiska och sedan tända en brasa på kvällen. Naturen är berikande. Jag började tidigt i scouterna och är väl en skogsmulle. Jag åker gärna utomlands, men folk borde upptäcka Sverige mer.

Sedan är det jänkebilar.

– Tidigare var det moped, sedan var vi många som började med en Volvo 240.

Ann-Sofie var också med och startade motorklubben Bonna cruisers.

– Det har med 50-talskulturen att göra, musiken och bilarna.

En äldre man som ursprungligen kommer från Skellefteå, men har bott i Härryda sedan 1966, dyker upp och beställer köttfärssåsen. Skellefteå har kvällen innan slagit Frölunda i ishockey.

– Det är svårt att hitta någon här att prata om ishockey med just nu säger han.

Bakom honom hänger en plansch med Elvis. Under den en mystisk tavla med tjock guldfärgad ram som någon köpt på loppis eftersom personen som är avbildad liknar en av stammisarna.

– Det finns hur många såna historier som helst. Om väggarna kunde tala…

Onykter på jobbet

Enligt ryktet fanns det tidigare en ägare som alltid var full, och då kunde folk kika in och göra sina egna mackor.

Även om ställets charm ligger i att saker och ting inte förändras har Ann-Sofie vissa planer på att expandera om det ges möjlighet.

– Det vore kul att kunna ha temakvällar där servitriserna åker runt på rullskridskor och ha lite rockabillystuk. Men grunden är att fortsätta så här. Folk ska kunna komma ”hem” när de kommer hit, säger hon.

– Fiket ligger där det ligger och så lär det nog förbli om det inte ramlar ihop.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Jag Älskar fiket i Härryda där även min far fikade på 50 talet, ungefär som vårat kära särnmarks korvakok är inföding i bgd men far bodde i rya,o hade även hand om vissa djur som bodde emellan, tror de vi minkar, sen jobbade han där o jobbade på tappen de numer är härryda stängsel, då va de en affär mitt emot.. Farmors o farfars hus står stadigt kvar i alla fall..Tider men Gött att något e kvar… 😉

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det