• Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson
  • Bild: Anna Mattisson

Fredriks liv under ytan

Profilen

När den vanliga världen är för stressig går det att vila en stund i en annan.
Undervattensfotografen Fredrik Blomqwist, från Mölnlycke, hittar lugn och äventyr under ytan.

En rödögd fisk stirrar rakt ut från skärmen med munnen öppen i nyfikenhet. En bubblig rad fiskrom klamrar sig fast vid ett vasstrå och ett randigt kräftdjur träffar en likadan bekant på en promenad över botten.

– Fiskarna kommer rätt på cyklopet och kikar ibland,
säger Fredrik Blomqwist och bläddrar vidare bland fotona på datorn.

Hajar lockade tidigt

Orden bildar egna bilder av hur han hamnat där han är. Sexåringen Fredrik som sitter klistrad framför TV:n där det kända dykarparet Ron och Valerie Taylor berättar om hajar. Det första cyklopet som han fick ungefär samtidigt, full av drömmar om att själv dyka och leva i undervattensvärlden. Trettonåringen som började med fridykning och ett par år senare ville ta dykcertifikat men stoppades av en läkares ord om att det inte gick ihop med hans astma. Besvikelsen som byttes mot andra intressen medan fenorna låg på hyllan. 28-åringen som ändå till slut åkte till Thailand och tog dykcert med den kvinna som sedan blev hans fru. Och så 35-åringen Fredrik som bestämde sig för att skaffa egen dykutrustning och samtidigt fick låna en enkel under­vattenskamera av sin svåger.

– Jag hade dykt 40, 50 gånger utan kamera. När jag fick kameran i handen kände jag att det här var något jag ville utforska. Då handlade det inte bara om att dyka utan utmaningen i att ta en bra bild också.

De första bilderna beskriver Fredrik som rätt kassa. Han var ingen van fotograf och vattnet ställde dessutom andra krav som att utrustningen inte får läcka in, att man själv inte ska frysa under ytan, att hinna få bra bilder innan luften tar slut och att sikten ska vara bra. Att vara i svågerns hus på Bali några gånger fick dock fart på både fotograferandet och dykandet.

– Man behöver vara en bra dykare för att vara en bra undervattens­fotograf, så man har koll på sig själv. Och så får man inte paja det marina livet eller veva upp botten, säger Fredrik och trycker på hur viktigt det är att vara rädd om den natur man fotograferar och inte störa djur eller växter.

– Jag lyckades bränna mig på en eldkorall och knäcka den en gång. Det var inte meningen. Sånt lär man sig av.

Trivs i tystnad

Undan för undan har Fredrik uppgraderat sin teknik, både i prylar och kunskap. Det som lockar är möjligheten att förbättras och få bättre bilder. Och känslan av meditation som kommer varje gång han är under vattnet med sin kamera, sin vaktande dykkompis och tystnaden.

– Jag kommer ned och det är bara jag, ingen pratar med mig. Jag gör det jag gillar mest och kommer undan den stressiga vardagen. När jag kommer under ytan är allt bra.

– Sen blir det något sjukt över det, jag kan inte tänka på annat än när jag ska planera in dykarresor. Det blir som ett beroende, säger Fredrik och strålar.

Ju längre Fredrik pratar desto mer passionerat blir hans uttryck. Ansiktet ler mer och mer, orden blir större och fler.

Rädd är han sällan, inte ens när han dyker i vatten med främmande växt- och djurliv.

– Jag blir mer fascinerad. På Bali fick jag se en haj, jag blev så jäkla glad, säger han och berättar att han sett fler hajar också genom livet.

Fotar även på land

Genom undervattensfotograferandet har han också väckt intresset för fotografering över ytan. Nu fotar han allt: stjärnhimlar, landskap, sport, bröllop… Ibland ligger han i vattenytan och fångar både solnedgången vid horisonten och ljuset under vattnet vid samma tillfälle.

Det går dock inte att vara i så mycket som han velat. Varje vardag går Fredrik in i rollen som eldriftingenjör på Trafikverket.

– Heltidsjobbet sätter käppar i hjulen hela tiden. Om hobbyn skulle ge pengar skulle jag jättegärna jobba som fotograf. Men jag vågar inte riktigt släppa tryggheten, med familj och allt.

Samtidigt utvecklas fotograferandet till att inte bara handla om att ta bilder. Ibland håller han workshops och just nu förbereder han sig för en föreläsning. Det är flera veckor kvar men nervositeten har slagit till och manus skrivs för fullt.

– Det kommer 60 personer, jag kommer dö, säger han glatt och sneglar på manuset som väntar på datorn.

På senare år har Fredrik också börjat tävla. 2014 var han med i SM i undervattensfotografering som parkamrat – en sorts säkerhetsvakt och hjälpreda – till en kompis. Paret kom tvåa och Fredrik blev sugen på att vara med som fotograf. Nästa år skickade han in bilder och hamnade bland de tolv som gick till final.

– Det var fruktansvärt otroligt roligt att komma med, säger han och tillägger att det egentligen är omöjligt att tävla i fotografering.

– Vilken bild som är bäst handlar ju egentligen bara om tycke och smak.

Vann med ett tema

I finalen slutade han sexa, och fick ännu mer blodad tand. I Nordiska mästerskapen samma år fick han guld på ett av tävlingens teman och kom sjua totalt. 2016 var han parkamrat i SM och tävlade i både NM och en internationell undervattens­tävling i Sydkorea.

– Det var ett rent bananskal som fick mig att hamna i Sydkorea. Och det var helt gratis med resa och allt,
säger han.

Dessutom gav resan ett extra, oväntat äventyr. Dagen innan Fredrik och hans parkamrat skulle åka fick de mail om att allt flyttats fram på grund av en tyfon.

– Vi hade tagit semester och väskorna var packade, så vi hittade en dykresa utanför Malta och drog till Gozo en vecka i stället. Under en vecka dök vi 21 timmar totalt, vi hann inte ens ta en öl på kvällen. Det tar månader att gå igenom alla bilder.

En månad senare var de på plats i Sydkorea i ett område där nästan ingen fått lov att dyka förut. Fredrik misstänker att tävlingsbidragen skulle användas för att locka turister, men är inte så bekymrad över vad som händer med hans bilder.

– Det var helt gratis med resa och allt och det var helt fantastiskt att se en plats som nästan ingen dykt i

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det