• Bild: JENNY FÖRANDER
  SNÖMAKAREN. Jan Hansen framför sitt andra hem, Landehofstugan.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  FAVORITUNDERLAGET. Genom åren har Jan Hansen tillverkat många ton snö till Landehofs skidspår. Den här vintern var en av de sämre, men klubben har ändå haft spår och verksamhet.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Jan är snökungen

Profilen

Sedan mitten av 1990-talet har Jan Hansen lagt ner sin själ i att förse de västsvenska skidåkarna med skidspår vid Landehofstugan.
I samband med OK Landehofs årsmöte avtackades Landehofprofilen för sina 34 år som vice ordförande men Jan kommer säkert att synas lika ofta uppe vid klubbstugan ändå.
– Jag kommer fortsätta att jobba, säger han.

Uppe vid Landehofstugan i Landvetter är Jan Hansen ett välkänt ansikte. Förutom uppdraget som vice ordförande lägger han ner mycket praktiskt arbete i anslutning till anläggningen.

– Jag är här nästan varje dag, på vintern är det varje dag. Vi eldar med pellets och man får kolla då och då att det fungerar.

Jan är änkeman sedan 12 år tillbaka och säger att det säkert har bidragit till att han spenderar så mycket tid uppe vid klubbhuset.

– Det är ju inte säkert att jag hade varit här lika mycket om min fru hade levat, men hon var också mycket här, säger Jan.

OK Landehof har både orientering, skidor och nu även skytte på programmet, men det är skidåkningen som alltid har legat Jan varmast om hjärtat. Han är uppvuxen i Tromsö i Nordnorge där han var så illa tvungen att åka skidor om han ville ta sig någonstans.

– Skulle man leka med någon fick man åka skidor dit, säger Jan.

Kärleken förde honom till Landvetter och när äldste sonen Jonny ville börja åka skidor gick de med i OK Landehof.

– På den vägen blev det. Alla mina fem barn har åkt skidor, säger Jan.

Under de snörika vintrarna på 1980-talet fick klubben fram flera duktiga skidorienterare, Jonny och ett par andra åkare i klubben kom med i landslaget. Jan Hansen var tränare och åkte med dem till tävlingar runt om i landet. När vintrarna blev sämre hölls färre och färre tävlingar i Sydsverige och intresset för sporten minskade.

– Det måste vara snö ute i terrängen för att man ska kunna hålla tävlingar, säger Jan.

I mitten av 1990-talet var Jan Hansen drivande för att OK Landehof skulle skaffa konstsnö. Från början bjöd de in andra klubbar att delta för att få ner investeringskostnaden, men till sist bestämde de sig för att gå vidare själva.

– Vi åkte till Sunne för att titta på snökanonerna och han som sålde dem sa att det inte brukar gå bra när man är för många klubbar om det. Det tog jag med till nästa styrelsemöte. I stället bestämde vi oss för att investera pengarna vi hade tjänat på att ha O-ringen 1990. Jag tror det var väldigt bra att vi gjorde så, det är inte lätt att samarbeta när det kommer in pengar i det. Vi återinvesterar hela tiden pengarna i anläggningen, säger Jan.

Hösten 1995 väntade de otåligt på att kylan skulle komma för att de skulle kunna dra igång de nya snökanonerna. I januari kom den.

– Det var svinkallt hela vintern. Då blev problemet att det var så hårt att det inte gick att göra spår med scootern. 1997 köpte vi en fräs, berättar Jan.

Konstsnön blev en succé redan från början. Även om vintrarna och snötillgången har skiftat har det bara hänt en gång att vintern har varit för mild för att göra snö överhuvudtaget.

Årets vinter hör också till de sämsta. För att få fart på snötillverkningen krävs en lite längre period med minusgrader.

– Vi behöver ha uppemot tio minusgrader, då gör man fantastiskt mycket snö på en vecka. I år har vi haft tre-fyra minusgrader, det har varit på gränsen hela tiden. Några veckor har det varit fint och sedan har snön försvunnit igen, men vi har ändå haft massvis med skolklasser här. De fordrar inte lika mycket snö, säger Jan.

Även om han lämnar styrelsen kommer han att sitta kvar i kommittén Spår och leder och fortsätta jobba med konstsnöanläggningen.

– Det är intressant med snötillverkning. Vi är några gamla pensionärer som brukar vara här och jobba, jag kommer nog hit lika mycket ändå, säger Jan.

De uppgraderar anläggningen kontinuerligt och nästa projekt är att få ström även till den andra tjärnen där de hämtar vatten.

– Det är viktigt för att kunna köra så mycket som möjligt när det blir kallt, säger Jan.

Ett annat projekt som är på gång är att klubben ska bygga en ny skjutbana som förhoppningsvis ska stå klar till hösten.

Sven-Erik Andreasson satt under en period i styrelsen tillsammans med Jan. Nu jobbar de ihop med konstsnöanläggningen. Jag ringer Sven-Erik för att höra vad Jannes engagemang har betytt för klubben.

– Det är ju… allt, säger Sven-Erik och undrar hur lång tid jag har på mig.

– Det finns så mycket gott att säga, det är helt otroligt vilken kraft han har. Han är lätt att jobba ihop med. Ringer man honom och har en idé nappar han direkt, säger Sven-Erik.

Han beskriver hur Jan varit drivande inom många olika områden i klubben, bland annat med sponsring och som kontaktperson under arbetet med Göteborgsvarvet. Han är också den som går upp vid fyra-femtiden på morgonen för att dra skidspår.

– Han är en duktig spårkörare, han har fått diplom från Svenska skidförbundet som sitter uppe i klubbhuset, säger Sven-Erik.

Jan satt dessutom med i Göteborgs skidförbunds styrelse i 12 år.

Jan Hansen jobbade under många år på ett gjuteri i Mölnlycke där de bland annat tillverkade armleder, höftleder och knäleder. När företaget blev uppköpt och flyttade till Hallstahammar valde Jan att stanna kvar och jobba som vaktmästare på Landvetterskolan i några år innan han gick i pension.

Trots det stora engagemanget i OK Landehof har Jan Hansen aldrig velat ta på sig ordförandeposten.

– Det var ju fem år då vi var utan ordförande, som vice fick jag ändå träda in men jag hade bestämt mig för att inte vara ordförande. Jag tänkte att jag gör mer nytta om jag inte är det utan har en friare roll, säger Jan.

När han nu lämnar styrelsen är det för att ge plats åt en yngre generation.

– Jag tycker att de yngre ska komma in med friska idéer. Man fastnar kanske i det gamla när man har suttit länge, säger han.

Den nya styrelsen har dock bett honom att dyka upp på mötena ibland för att dela med sig av sina erfarenheter.

De senaste tre-fyra åren har Jan inte åkt några skidor själv på grund av en ond höft, men han trivs med att komma upp till stugan och träffa folk som åker skidor och dricker varm choklad utanför stugan.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Det är rogivande, säger han.

Vad gör du när du inte är vid Landehofstugan?

– Jag har ju ett hus, en tomt och en trädgård och så gör jag några resor till Norge varje år. Ibland åker jag till min dotter i Sätila, dricker kaffe och tjatar med barnbarnen, säger Jan.

JAN HANSEN

Ålder: 77 år.

Bor: Landvetter.

Familj: Änkeman med fem barn som bor i Tromsö, Lerkil, Sätila, Mölnlycke samt en som tillfälligt har flyttat hem, barnbarn.

Gör: Pensionär, jobbar ideellt med konstsnöanläggningen med mera för OK Landehof.

Aktuell: Avgår efter 34 år som vice ordförande i OK Landehof.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det