• MED VD. Lars T Gåreberg i receptionen på Råda rum. Av sin tid som kyrkoherde lägger han 90 procent på att leda företaget och tio procent på att vara präst.
  • MÅNGA PLANER. In i det sista har Lars T Gåreberg varit med och format Råda församling. Förra året nyinvigdes Råda rum med den nya samlingssalen med 900 platser.
  • FRÄSCHT. Det finns också en ny gemensam toalett för både kvinnor och män med handfat i form av en dopfunt

Råda rums satsning är unik

Mölnlycke

Lars T Gåreberg har satt sin prägel på Råda församling i 36 år. Det första han fick göra var att riva murarna mellan kyrkan och samhället.
Nu lämnar han snart en i kyrkans värld unik satsning med konferensanläggning och restaurang.

Luften pyser sakta ur den bruna kudden och lädret suckar i fåtöljen när jag sätter mig tillrätta i kyrko­herdens kontor i Råda rum. Lars T Gåreberg sjunker ner i hörnsoffan i samma bruna färg. Hans kostym är svart, slipsen röd och fäst med en guldfärgad slipshållare.

– Jag brukar säga att jag är 90 procent kyrkoherde och VD och tio procent präst, säger han.

Men bara året ut. Han har fyllt 68. Förra året återhämtade han sig efter en cancerbehandling och har nu aviserat sin pensionering.

Egentligen var han nära att sluta redan för fem år sedan.

– Men kyrkorådet frågade om jag kunde fortsätta mandatperioden ut och det känns bra att jag fick se Råda rum bli klart, säger han.

Nya Råda rum med en samlingssal för 900 personer invigdes i april 2016. Restaurangen fick ett rejält lyft och där serveras precis som tidigare lunch på vardagarna. Nu är det också kvällsöppet alla dagar i veckan och det går att köpa sig ett glas vin till maten.

– Det är inget konstigt i det. Gästerna ska kunna äta och dricka gott.

Vill utveckla verksamheten

Lars T Gåreberg har alltid haft många idéer för att få Råda församling att ta en naturlig plats i samhället och vara en samlingsplats för alla.

Efterträdaren får vara beredd på att fortsätta det arbetet. Råda församling har fler framtidsplaner där det pratas om en vårdcentral, ett äldreboende och hemtjänst.

– Men det måste ju finnas kompetens att driva verksamheten och det får aldrig gå utanför kyrkans kärnverksamhet.

För att förstå vilken förändring Råda församling genomgått måste vi vrida tillbaka klockan till 1981 då Lars T Gåreberg gjorde entré. Då bodde det 9 000 personer i Mölnlycke och det var en ganska låg inflyttning.

– Församlingen var ganska högkyrklig, säger Lars.

Backar vi ännu längre, till 1800-­talet då det fanns kyrkoplikt, gick cirka 15 procent av svenskarna regelbundet på gudstjänst, i dag är det knappt en procent. Det fanns också en tid när tjänstemän var tvungna att ta nattvarden.

– Tidigare var kyrkan dömande och moraliserande. Det var inte till gagn för kyrkan och vi har fått lida för det.

Han blev själv präst 1974 och minns att det då var en större distans mellan församlingen och människor i vardagen.

– Det där har svängt kolossalt, till det bättre.

Till Råda hade han med sig inspiration från sjömanskyrkor han besökt i världen. Platser där alla kunde titta in och ta en kaffe och umgås.

– Jag ville riva murarna kring Råda församling. Det ska inte finnas olika grader av medlemskap i en kyrka. Alla ska behandlas lika om de kommer varje vecka eller en gång om året. Vi finns här och ställer upp för alla människor i samhället.

Ganska snart anställde han kvinnor som präster, vilket var tidigt. Den första kvinnan i hela Göteborgs stift anställdes 1978.

Modern byggnad

Redan när Råda församlingshem byggdes 1969 var byggnaden modern i kyrkans värld med stora ytor. Lars T Gåreberg ville utveckla detta ytterligare. Första utbyggnaden av Råda församling mot det som finns i dag kom 1985. Då blev det ett kafé och en samlingssal för 200 personer.

– Vi startade en massa evenemang. Många kallade det för jippon och det kan jag ställa upp på, men jag visste att det var viktigt med kontaktytor. Vi ville visa folk att vi finns.

När det närmade sig sekelskiftet började Härryda kommun växa allt snabbare.

– Mölnlycke blev otroligt attraktivt. 12 kilometer från city och 12 kilometer från flyget, säger Lars T Gåreberg.

1998 tog Råda församling fram ett långsiktigt program för verksamheten. Den nya samlingssalen fanns med i planerna redan då. Restaurangen och konferensverksamheten är ett sätt att finansiera kärnverksamheten, det kyrkliga.

– Kyrkan skulle skiljas från staten år 2000. Då skulle alla se på skatte­sedeln vad de betalade till kyrkan. Vi visste att hur vi än bar oss åt skulle vi tappa medlemmar. I stället för att montera ned ville vi satsa. Vi ville skapa en verksamhet där alla kunde se att de fick något positivt för avgiften.

– På 2000-talet kunde vi skörda det vi sått med vår öppenhet. Vi märkte att vi hade och har människors förtroende, de kan lita på oss även om de inte är troende för vi har inte prackat oss på någon.

Grunden är ett bra flöde av människor.

– Och om någon behöver oss så finns vi här och då kan vi rekrytera. Så jobbar McDonalds och Burger king. Möten är en möjlighet att göra business, men för oss är det inte business på det sättet.

Han jämför med Jesus.

– Han rörde sig där det var människor, mitt i detta förkunnade han och gestaltade det goda exemplet.

Mötte du på motstånd när du ville förändra?

– Jo, men det var inte så stort, inte från Mölnlyckeborna utan från Svenska kyrkan och då handlade det om kvinnliga präster. Jag var tydlig i den frågan och det blev en del polarisering.

Tog ett stort lån

Bolaget Råda församlings service AB där Gåreberg är VD lånade 48 miljoner kronor till den nya utbyggnaden. De amorterar av en miljon om året.

– Vi hoppas att vi ska kunna betala tillbaka mer varje år om intäkterna ökar. Det har gått bra. Inga jättevinter, men en bra beläggning.

Vi går ut i restaurangen för att ta lite bilder. Många vill hälsa och Lars har några ord till alla.

– Någon sa ”det måste vara härligt att gå till ett jobb där ni gör gott”. Jag blev lite ställd. Jag hade inte tänkt på det så mycket. Men ambitionen är ju det. Det är roligt att bygga liv.

Själv håller han i en söndsgsgudtjänst ungefär var femte vecka.

– På 80-talet var kyrkoherden också 100 procent präst och så kan det vara i mindre församlingar. Men här är det viktigt att någon har helikopterperspektiv och har tid att tänka strategiskt.

Även om Råda församling är väldigt modern bygger kontakten med människor på att de tar sig upp för backen till kyrkoområdet.

– Vi ska försöka vara mer synliga i Mölnlycke.

Antalet besökare i Råda rum ligger på cirka 100 000 per år. När det gäller gudstjänsterna i kyrkan är det något glesare men relativt stabilt.

– Men så fort vi gör något med lite studs i så kommer det många fler. Det gäller att skapa något utifrån människorna, som musik, sång, skratt, gråt. Du ska känna något.

Var kommer Gud in?

– När det gäller gudstjänster och bibelstudier är det ganska naturligt med budskapet. När det gäller andra tillfällen med social gemenskap gäller det att sänka trösklarna så att människor vågar prata om det som är lite djupare i livet. Vi vill vara så pass etablerade att när något går i kras så ska de veta att vi finns där.

Samtidigt vill Lars T Gåreberg ta vara på glädjen.

– Det har vi varit lite dåliga på i kyrkan. Vi finns där när det är sorg och katastrof och det är vi bra på.

Kanske är det en av förklaringarna till att Svenska kyrkan på många platser tappat människor födda på 80- och 90-talen efter konfirmationen.

– Vi finns inte där de spenderar sin tid. Jag känner en oro för att kyrkan blir för liten och blir en plats för några få.

I första hand människa

Han har noterat att präster och andra anställda inom kyrkan är rädda för att inte vara tillräckligt religiösa.

– Men vi är människor av kött och blod och med svagheter som alla andra. Och när vi möter någon vet vi ju inte vad den tror på eller om den tror.

Där finns också en koppling till att Svenska kyrkan agerar i ett mångkulturellt samhälle.

– Vi måste vara öppna för andra religioner och stå för människo­värde.

I till exempel Tyskland och många andra länder ute i Europa har kyrkan tappat medlemmar ännu snabba­re än i Sverige.

– Jag tror att vi måste hitta radikala grepp för att behålla medlemmarna. Det förs stora diskussioner och görs utredningar om detta inom Svenska kyrkan. Men det spelar ingen roll hur mycket vi utreder så länge vi tappar.

Han jämför gudstjänster med en konsert.

– Allt är väldigt visuellt nuförtiden. Går du på Ullevi kan du se artisterna på en stor bildskärm. Sitter du längst bak i kyrkan ser du inte mycket och vi måste också tänka på ljudet så att det blir bättre.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det