• Bild: JENNY FÖRANDER
  BALANS I LIVET. Evalena Ljung-Kjellberg varvar skådespeleriet med uppdrag som föredragshållare och coach och tycker att hon har hittat en bra balans. Hon drivs av nyfikenhet och viljan att lära känna sig själv och människans inre.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Skådespelare som söker inåt

Profilen

Fem veckor semester och jobb åtta till fem är inget som lockar skådespelaren Evalena Ljung-Kjellberg. I stället jobbar hon intensivt i några månader för att sedan varva ner och njuta av lugnet hemma i Benareby eller hoppa på någon ny spännande utbildning.
– Jag har ett stort frihetsbehov men också en extrem nyfikenhet. Jobbar man åtta till fem hinner man inte med allt det andra, säger hon.

Evalena Ljung-Kjellberg äter sin medhavda lunchlåda med mos och gröna ärtor i Teater Aftonstjärnans kök på Lindholmen. Kylskåpet fylls med öl till kvällens abonnerade fest samtidigt som regissören Anders Tolergård och Evalenas skådespelarkollegor Anette Sevréus och Linda Hellström tittar in, redo för dagens repetition.

För Evalena är det andra arbetspasset för dagen, förmiddagen ägande hon åt att undervisa 29 chefer i stresshantering och mental träning.

– Jag tycker att det är fruktansvärt kul med människor, att lära känna mig själv och andra, säger hon.

De senaste åren har hon utbildat sig både till chefs- och ledarskapscoach och i dialogbaserat föräldraskap under Jesper Juul. Så småningom ska hon även bli familje- och parcoach, men hon ser det inte som att hon är på väg bort från skådespeleriet.

– Jag känner att jag mår bra av att utbilda mig, jag får energi av det. Jag brinner för alla mina olika arbetsuppgifter och tycker att jag har hittat en balans som jag är väldigt nöjd med. Just nu känns det som jag åker lite på en räkmacka. Det gäller att njuta så länge det varar, säger Evalena och ser precis så trygg och harmonisk ut som hon låter.

Började med piano

Hon är uppvuxen i Örebro och kom till Göteborg för att läsa på musikhögskolan. Ganska snart insåg hon att det inte var hennes grej.

– Jag hade piano som
instrument, det vågar jag knappt säga. Mina pianokunskaper är väldigt dammiga.

Evalena beskriver det som att hon tappade lusten. Hon tyckte om att jobba med kroppen, det var det instrumentet hon ville uttrycka sig med.

– Jag tog privatlektioner för Gunilla Gårdfeldt och blev helt passionerad i skådespeleri. Jag ville bort och se världen. Jag kom till London.

I London läste hon på scenskolan, Guildhall school of music and drama, och var helt inställd på att stanna kvar i den brittiska huvudstaden.

– Jag hade inga planer på att flytta hem, men så gifte jag mig där, skiljde mig där och kom hem.

Att ödet förde henne till­baka till Göteborg är hon glad för i dag. Där hittade hon Anders, sitt livs kärlek, och på köpet upptäckte hon platsen där hon för första gången kände sig hemma på riktigt.

– Anders familj hade ett sommarhus i Benareby. När han tog mig dit första gången kände jag att här vill jag leva, här vill jag dö. Den känslan är fortfarande kvar.

Sedan ungefär femton år tillbaka bor Evalena och
Anders i ett hus som de har låtit bygga på tomten till den gamla sommarstugan. För Evalena är Benareby en oas där hon kan vila från ett i övrigt ganska hektiskt och intensivt liv.

– Allt är så enkelt, man går ut och går ner till sjön, plockar svamp. När jag tittar ut genom fönstret ser jag träd, det är skönt. Det är väldigt bra för mig därute.

Fick snabbt jobb

När hon flyttade hem från London började hon söka skådespelarjobb och kom in i det ganska fort. Hon fick uppdrag på Bohusläns teater, Hallands länsteater, Folkteatern i Göteborg, Teater Trixter. Samtidigt har det rullat på med roller i olika tv-serier; Evalena får gräva djupt i minnet för att komma ihåg alla filmer hon varit med i.

– Mina barn har mycket bättre koll på mig än vad jag har, säger hon.

Hem till byn var det första tv-uppdraget. Därefter har hon medverkat i Rena rama Rolf, i Kurt Olsson-produktionerna, Johan Falk, Prästen i paradiset, Tatuerad torso, Att döda ett barn och Saltön.

Vad hade du för roll i
Johan Falk-filmerna?

– Jag var säkert någon polis. Jag har gjort många polisroller.

På Teater Trixter träffade hon Anette Sevréus och tillsammans startade de Teater von Under.

– Vi ville fokusera mer på utforskande, kvinnlig dramatik. För medelålders kvinnor finns det inte så många roliga roller, det är en mansdominerad värld och ett mansdominerat
yrke, men det var inte bara därför vi startade Teater von Under. Det handlar om att man vill utforska något tillsammans, att leka ihop, säger Evalena.

Premiär på lördag

Det är med Teater von Under hon just nu sätter upp pjäsen True love will find you in the end av dramatikern Kristian Hallberg. På lördag är det premiär på Teater
Aftonstjärnan.

– Jag läste texten och blev lite knockad av den, den var så ren. Den är som en lång monoton dikt om rätten att älta. Det handlar om relationer, om lyckan och smärtan och allt vad det innebär i relationer och separationer, säger Evalena.

Fem föreställningar är planerade, men tanken är att pjäsen sedan ska leva vidare med gästspel i olika konst­hallar och på teater­festivaler.

– Det finns en massa roliga teaterfestivaler; i Tyskland, England, på Kuba. Det vore spännande.

När det gäller framtidsplaner är växthuset hon vill ha hemma i trädgården det första hon kommer att tänka på. Dessutom vill hon utforska en ny roll inom teatern – att regissera. Regidebuten skedde med humorgruppen Syster Sören 2015.

– Det skulle jag gärna vilja göra mer av när tid finnes. Som regissör får man träna sig i sin tydlighet. Det är häftigt att få en grupp att göra något utifrån en bild man har haft i sitt huvud.

Siktar på klassiker

Evalena skulle tycka det vore roligt att göra något äldre verk i ny form, som Shakespeare eller en fars av Dario Fo, men hon har ingen pjäs hon känner att hon måste ta sig an innan hon dör.

– Jag är rätt så ödeslugn, det flyter på. Den personliga utvecklingen och förståelsen för människans inre har alltid legat mig varmast om hjärtat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det