Bild: Anna Mattisson
Kvinnodagen. "Uppvaktning undanbedes" heter en workshop på Mölnlycke kulturhus i dag. Härryda-Posten reder ut vad internationella kvinnodagen handlar om.
Bild: Anna Mattisson
Kvinnodagen. "Uppvaktning undanbedes" heter en workshop på Mölnlycke kulturhus i dag. Härryda-Posten reder ut vad internationella kvinnodagen handlar om.

”Skippa gratulationerna”

Härryda kommun

– Grattis på kvinnodagen!
Eller hur var det nu? Härryda-Posten reder ut vad internationella kvinnodagen egentligen innebär.

”Skippa gratulationerna och ta fram din inre skaparkraft! Vad vill du uppmärksamma på Internationella Kvinnodagen? Gå loss med ord, budskap och mod […] för att göra din egen plakatpoesi.” Så beskrivs Mölnlycke kulturhus workshop Uppvaktning undanbedes på Härryda kommuns hemsida.

Men vad har plakat med kvinnodagen att göra? Väldigt mycket, om en kikar på dagens historia.

Uppfanns av tyska

Idén kom för 107 år sedan. Den tyska kommunisten Clara Zetkin införde då en internationell kvinnodag under en internationell,
socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn. Den internationella kvinnodagen skulle finnas överallt som en del av kampen för kvinnors rösträtt och kvinnorörelsen, tyckte Clara Zetkin. Och idén spred sig. 1911 samlades över en miljon människor för att uppmärksamma internationella kvinnodagen i Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike. Året därpå firades den också i Sverige.

Kvinnodagen förknippades länge med kommunism. I det mellankrigstida Europa förbjöds dagen i de fascistiska och nazistiska staterna medan den utsågs till nationell högtidsdag i Sovjet­unionen. Det var också i Moskva som det bestämdes att kvinnodagen skulle firas den 8 mars.

Under 1950-talet tynade internationella kvinnodagen nästan bort och firades bara i Östeuropa och i Sovjetunionen. När feminismen växte på slutet av 1960-talet fick den dock ny kraft också i USA och Västeuropa. I Sverige fick dagen ett uppsving 1971, genom en demonstration som Grupp 8 arrangerade i Stockholm. Efter ett par år hade firandet spritt sig till resten av landet igen.

Finns i hela världen

Numera är internationella kvinnodagen inte kopplad till kommunism eller socialism utan uppmärksammas av människor med alla möjliga politiska tillhörigheter i alla möjliga länder. FN har också gjort den till en av sina högtidsdagar, vilket hjälpte till att öka populariteten.

På vissa håll har dagen mist sin politiska innebörd och blivit en dag i stil med mors dag eller alla hjärtans dag, då män uppmärksammar kvinnor de älskar. I sin grund handlar det dock alltså om kampen för kvinnors rättigheter.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook